Spanje
Algemeen.
Onze ervaringen in Spanje vindt u hier! Zie met name de verslagen van overwinteren.
Spanje is na Frankrijk de meest bezochte toeristische bestemming in de wereld. Voor campergebruikers is dat iets minder, maar zeker om te overwinteren is Spanje steeds meer in trek. Je kunt nog zo lang mogelijk van het Spaanse warme vakantieweer genieten, want de kustgebieden in het zuiden en het oosten hebben een mediterraan klimaat. De Costa Blanca bijvoorbeeld, ligt aan de oostkust van Spanje en heeft een aangenaam mild klimaat. Zelfs in de wintermaanden ligt de temperatuur zo rond de 15 tot 18 graden en valt er weinig regen. Ook de Costa del Sol heeft heerlijke temperaturen, hoewel hier iets meer regen valt in de winter. In 2007 brachten wij er de maand december door en dat is prima bevallen. De winter van 2010-2011 konden we voor het eerst overwinteren. Ook de jaren daarna jaar mochten we dat weer doen. Onze ervaringen vindt u hier!
De prachtige stranden, het bruisende nachtleven, de historische steden, maken Spanje tot een gewilde bestemming voor elk soort reis. Het is een land met een grote geografische en culturele diversiteit. Spanje is soms een verrassing voor mensen die alleen Spanje`s reputatie als massabestemming voor een strandvakantie kennen. Ook met de camper is er in Spanje veel te beleven. Het land heeft alles, van groene weilanden in de Noordelijke provincies, tot bijna verlaten met sneeuw bedekte bergen in het Zuiden. Gemiddeld heeft Spanje ongeveer 315 zonnige dagen per jaar.
Behalve de twee grootste steden, Madrid en Barcelona, trekken ook andere zeer interessante plaatsen als Cordoba, Sevilla, Granada, Málaga, Huelva, Cadiz, Almeria, Santiago de Compostela, Salamanca, Toledo en Segovia veel toeristen. De belangrijke toeristenplaatsen aan de kust (met prachtige stranden) zijn Salou, Benidorm, Valencia en Torremolinos. En ook Spaanse eilanden zoals Majorca, Ibiza en de Canarische Eilanden trekken jaarlijks veel bezoekers.
Het vasteland van Spanje wordt overheerst door hoge plateaus en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Op deze bergtoppen ontspringen verschillende belangrijke rivieren zoals de Taag, de Ebro, De Duero en de Guadiana.
Spanje wordt in het oosten begrensd door de Middellandse Zee (die de Balearen bevat), In het noorden door de Golf van Biskaje en in het westen door de Atlantische Oceaan, waar de Canarische Eilanden voor de Afrikaanse kust worden gevonden.
Of u nu ontspanning zoekt op een van de vele mooie stranden, op een terrasje neerstrijkt of geniet van het schitterende landschap; u zult zich geen moment vervelen tijdens uw camperbezoek aan Spanje.
Niet alleen de Spaanse costa’s zijn s’winters populair er zijn ook meerdere skigebieden. Meer informatie hierover op wintersporters.nl
In Spanje overwinteren veel mensen met een camper. Vaak is het dan, omdat je langer op een vaste plaats staat, een auto te huren. Voor een betrouwbare auto, kijk eens hier!
Camperinformatie
Kamperen of overnachten wordt vaak lokaal geregeld via de bevoegdheid van de lokale burgemeester, die het kamperen tijdelijk kan toestaan. Op officieel aangeduide serviceplekken, kan worden afgeweken wat regionaal in een decreet eventueel verboden is (acampada libre se prohibe). Camperplaatsen moeten aangeduid zijn met een officieel bord.
Praktijk wildkamperen.
Tot afgelopen jaar was de praktijk mag men het ene jaar ergens met de camper ergens staan en overnachten, het jaar daarop werd het verboden. Soms wisselt het zelfs per dag. Het is bijna net zo veranderlijk als het weer. Zo nu en dan worden campers weggestuurd en soms bekeurd. Op vrije plaatsen mag je geen stoeltje mag buiten zetten, men ziet dat als kamperen en dat is niet toegestaan. Bij steeds meer camperraars zie je campinggedrag op vrije (parkeer)plaatsen. Doe dit niet, door dit gedrag verdwijnen plaatsen als sneeuw voor de zon. Vrij parkeren en overnachten is toegestaan blijkt uit informatie van het Spaans verkeersbureau, zie vrij staan in Spanje. (Handig om te printen en mee te nemen).
Camperreisgidsen
Er zijn camperreisgidsen voor Noord en Zuid-Spanje. Hier leest u daar meer over!
Camperplaatsen
APK Keuring Spanje
Camper APK keuren in Spanje. Vanaf 1 november kunnen auto’s in Spanje APK gekeurd worden. Het is een zes jaar durende proef. De adressen en coördinaten van de keuringsstations kunt u hier vinden.
Gasflessen.
Het vullen van Nederlandse gasflessen is vaak moeilijk. Veel mensen kopen een Spaanse gasfles, bijv. op de markt en ruilen deze om voor een volle. U heeft dan wel een adaptor nodig om hem aan te sluiten. Deze zijn in Spanje op veel plaatsen te koop. In noodgevallen lukt het soms om gasflessen te laten vullen, zie Gasvuladressen Europa.
Geld pinnen.
Bij veel banken in Spanje moet je betalen voor het pinnen van geld. Het gaat vaak om bedragen van ongeveer €2,00. Er zijn gratis banken, zie voor het overzicht inSpanje.nl
Andere belangrijke regels:
Roken
Sinds 2 januari 2011 gelden ook in Spanje strenge regels met betrekking tot roken.
- Roken is in openbare gebouwen is niet langer toegestaan.
- Ook is het verboden om te roken in en bij schoolgebouwen, speeltuinen en ziekenhuizen.
- Op straat roken mag alleen als er 2 meter afstand wordt gehouden.
- Binnenkort is ook het roken op de stranden verboden.
Honden
Hond(en) mee naar Spanje, alle informatie vindt u hier!
Milieusticker
In Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners heb je een milieusticker nodig. De sticker is echter niet te krijgen voor buitenlandse voertuigen.
De Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is ook in Spanje geldig. Op sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen.
Heb je nog geen milieusticker, koop dan tijdig het Franse milieuvignet, dat is ook handig op doortocht door Frankrijk Ben je al in Spanje en heb je geen geldige sticker, parkeer dan buiten de stad.
Zie ook de ANWB hierover.
Let op: Barcelona en Madrid
Voor de milieuzones in Barcelona en Madrid zijn tijdelijke vergunningen voor buitenlandse voertuigen verkrijgbaar. Aanvragen kan hier (Barcelona) en hier (Madrid).
Verkeersregels.
Wij verwijzen u hiervoor deels naar de website van de ANWB en fietsen in Spanje
Snelheid.
Campers zonder aanhangwagen en met een MTM. tot 3500 kg, maximum snelheid 80 km per uur op autowegen 90 en op autosnelweg : 120 km./h; DUS GEEN 130 km/u!!! Zwaardere campers 80 en op autosnelwegen 90 km per uur. Zie Spanje vandaag
Triangel / trekstang / slepen.
Een auto m.b.v. een triangel slepen is in Spanje niet toegestaan, ondertussen hebben we van meerdere camperraars gehoord dat ze de auto moesten afkoppelen alvorens verder te mogen rijden. Er wordt als laatste ook nog eens aan herinnert dat een motorvoertuig geen ander motorvoertuig mag slepen, tenzij in een noodgeval bij pech en enkel tot de eerste plek waar men buiten de weg het defect voertuig kan stallen. Op autosnelwegen of autowegen is slepen volledig verboden.
Wel mag een aanhanger gebruikt worden waarop een auto kan geplaatst worden, max. lengte sleep met aanhangwagen is 18,75 m. en met oplegger is het 16,5 meter.
Fietsers onder de 16 jaar moeten verplicht een helm dragen wanneer deze in een stad of dorp op de fiets rijden. Draag je geen helm dan kan de politie een boete van 200 euro geven aan de ouders of voogd van de overtreder.
Op overige wegen is het gebruik van een fietshelm verplicht voor alle leeftijden. Personen ouder dan 16 jaar zijn in landelijk gebied niet verplicht een helm te dragen. Mochten fietsers een bekeuring krijgen dan mogen zij niet meer op de fiets verder nadat zij zijn bekeurd. De politie zal de fiets in beslag nemen of deze moet stil worden gezet.
Wanneer een motorvoertuig een fietser voorbij steekt dan moet er minimum 1,5 meter ruimte zijn tussen de fietser en het motorvoertuig, nog beter is dat het motorvoertuig op het andere rijvak voorbij steekt. Rij je zelf op een smalle baan en er komt een fietser je tegemoet en er is geen 1,5 meter tussen het motorvoertuig en de fietser dan moet de bestuurder van het motorvoertuig stoppen.
Uitrusting auto/camper :
- setje reservelampen
- gevarendriehoek (er staat 2, maar dat is voor buitenlanders gewijzigd na rechtspraak in Spanje). Sinds 1 juli 2021 is het toegestaan om in plaats van een gevarendriehoek een speciaal in Spanje goedgekeurd V-16-knipperlicht in de auto mee te nemen. Dit oranje knipperlicht moet dan bij pech of een ongeval vanuit het portierraam op het dak van de auto worden geplaatst. Vanaf 1 januari 2026 wordt dit speciale knipperlicht verplicht en is het plaatsen van een gevarendriehoek niet meer toegestaan.
- een reservewiel of tijdelijk vervangwiel dan wel een reparatiesetje en een retro-reflecterend vestje. Sinds 1 juli 2021 is het toegestaan om in plaats van een gevarendriehoek een speciaal in Spanje goedgekeurd V-16-knipperlicht in de auto mee te nemen. Dit oranje knipperlicht moet dan bij pech of een ongeval vanuit het portierraam op het dak van de auto worden geplaatst. Vanaf 1 januari 2026 wordt dit speciale knipperlicht verplicht en is het plaatsen van een gevarendriehoek niet meer toegestaan.
Het vervoer van fietsen, bromfietsen en lichte motoren/scooters.
Altijd toegestaan als een gehomologeerde (goedgekeurde) drager wordt gebruikt en als de uitsteek beperkt blijft tot 10 % van de lengte van het voertuig (15 % als het om ondeelbare stukken gaat) en mits een vierkant schuingestreept wit-rood bord is aangebracht.
Reflecterende borden.
Lading moet zijn voorzien van een vierkant reflecterend bord van 50×50 cm, met diagonale rode en witte strepen. Er wordt beboet als het bord niet aan de Spaanse richtlijnen voldoet.
Combinaties van auto + caravan langer dan 12 meter heeft een reflecterend bord / sticker nodig.
Alle links met belangrijke Spanje informatie staan op de volgende pagina’s:
- Spanje links
- Spanje, Mac Donalds met Wifi
- Spanje en vrij staan
- Inbenidorm.nl (hier vindt u informatie over Benidorm, maar ook veel wettelijke bepalingen.
- Spanjeweetjes, vraagbaak over Spanje.
Camperreisgids Noord-Spanje
Ontdek de uiteenlopende culturen van Noord-Spanje met een zwerftocht door spectaculaire landschappen, langs boeiende historische plaatsen en tal van bezienswaardigheden. Tussen de Middellandse Zeekust van het bruisende Catalonië en de Atlantische branding tegen het mystieke Galicië ligt een veelzijdig deel van Spanje dat zich graag laat ontdekken met een campervakantie. Camperreisgids Noord-Spanje beschrijft meer dan 230 bestemmingen en routes met overnachtingsplaatsen en parkeermogelijkheden.
Meer informatie op http://www.camperreisgids.nl/
==============================
Camperreisgids Zuid-Spanje
Weinig gebieden zijn zo goed voorzien van cultureel en historisch erfgoed als het zuiden van Spanje. Naast een adembenemende natuur heeft het ook nog de bonus van een uitstekend klimaat in combinatie met uitgestrekte stranden en levendige badplaatsen. Camperreisgids Zuid-Spanje geeft meer dan 210 beschrijvingen van bestemmingen en routes in de regio’s Castilië & León, Extremadura, Andalusië, Murcia, Valencia, Castilië-La Mancha en Madrid. Een handige hulp bij het maken van de juiste keuzes voor een fascinerende campervakantie.
Lees meer op http://www.camperreisgids.nl/
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.