Vrij staan in Spanje

Vrij staan Spanje
Wild kamperen

Van verschillende kanten hoorde ik dat er mogelijk een wetswijziging zou komen m.b.t. parkeren en overnachten met een camper.  Duidelijk wat wel en niet mocht was het allemaal niet. Ik hoorde dat de wetswijziging niet door het Spaanse parlement was gekomen. Ik heb daarom contact opgenomen met eerst de Spaanse ambassade, maar die verwees naar het Spaans Verkeersbureau, deze mailden mij en bevestigden dit nogmaals op 8 mei 2020.  Op 30 oktober gaven zijn daarbij wel aan dat toestemming van de eigenaar noodzakelijk is. : ”

Reactie Spaans verkeersbureau

Geachte heer Slingenberg,

Er is geen wetswijziging geweest voor zover wij hebben kunnen achterhalen. Er is voor de wet een verschil tussen kamperen en stationeren (parkeren).

Stel u parkeert uw camper en binnen in de camper eet  en slaapt u, bent u in uw eigen verblijf. Als u de mensen in de omgeving niet tot last bent met bv harde muziek etc. Mag u daar staan.

Stel u parkeert uw camper en zet de stoelen, tafels etc. buiten, u drinkt koffie en eet aan een tafel, dat wordt gezien als kamperen en dat is niet toegestaan. En dat dient u te doen op bv een camping.

Vrgr

Spaans Verkeersbureau”.

Dit geeft dus wat duidelijkheid. Een kennis heeft het voor ons verstaald in het Spaans zodat we het mee kunnen nemen in de camper.

No ha habido ningún cambio respecto a la ley de trafico.

Según la ley en vigor existe una clara diferencia entre acampar y/o aparcar

Por ejemplo: usted aparca su autocaravana y duerme y come dentro, esta Ud. en su propiedad, siempre en cuando no provoca molestias para los vecinos poniendo la música a tope, etc. Usted está aparcado.

Por otro lado: usted aparca su autocaravana, empiece a sacar mesa y sillas y se pongan fuera a tomar el café, está Usted de acampada y no está permitido. Para eso tiene que ir a un Camping.

Atentamente,

Ministerio de Tráfico de España.


Turística Española

Het bericht kunt u hier downloaden om mee te nemen vrij staan spanje.

Ook kunt u dit papier (sticker) achter de ruit van uw camper plaatsen!

Toelichting:

In de Spaanse verkeerswet staat duidelijk vermeld dat men mag overnachten langs de openbare weg, zolang men zich houdt aan enkele regels. Zo moet men eerst en vooral legaal geparkeerd staan (passen binnen de vakken, niet op het strand, niet in natuurgebied…) en de max. parkeerduur respecteren (verschilt van gemeente tot gemeente).

Ook geeft de kustwet regels, zo mag men niet binnen een bepaalde afstand van de kust staan. De afstand bedraagt 20 m vanaf de vloedlijn binnen de bebouwde kom en 100 m vanaf de vloedlijn erbuiten.

Men mag geen overlast veroorzaken (harde muziek, draaiende motor, generator…) en geen kampeergedrag vertonen. Hieronder verstaat men niets buitenzetten (tafels, stoelen…), niet de perimeter van je camper vergroten (luifel uit, ramen open…), enkel met de vier wielen de grond raken (geen stutten of keggen) en geen afvalstoffen lozen ( hieronder vallen ook uitlaatgassen van motor of generator). Als men zich hieraan houdt mag men overnachten langs de openbare weg. De verkeerswet is een nationale wet en geen enkele gemeentelijke verordening kan hier iets aan veranderen. Parkeerplaatsen worden niet geruimd omdat ze in strijd zijn met een overnachtingsverbod, maar omdat men in strijd met de bovenstaande handelt. Natuurlijk moet men altijd aan een bevel of vordering van de politie voldoen.

Zie ook deze nieuwsbrief

Zie ook: Spanje Vandaag hierover.

Handige links:

 

Share