Portugal

Portugal, waar de Atlantische Oceaan Europa ontmoet.

Algemeen.

‘Portugal, waar de Atlantische Oceaan Europa ontmoet.’ Zo stelt dit Zuid-Europese land zichzelf voor, als de ontmoetingsplaats van zee en land. Het is één van de oudste landen van Europa en geliefd bij heel veel camperliefhebbers. Het dankt veel van zijn geschiedenis en mythes aan de Oceaan. Een vakantiebestemming voor steeds meer camperraars.

Het landschap is een samenspel van bossen, bergen en rivieren. Het is een van de oudste landen van Europa. De rivieren en stuwmeren nodigen uit tot watersport. Het is met uitgezette wandelingen in de nationale parken ook een prima wandelgebied met een rijke flora en fauna.

Ook in de wintermaanden bezoeken velen de Algarve, het zuidelijke deel van het land. De winters zijn mild, zeker langs de kustgebieden. In de Algarve valt geen sneeuw in de winter en ligt de temperatuur overdag vaak rond aangename lente-achtige temperaturen van zo’n 15 tot 18 graden. Geen bikini-weer, maar wel aangenaam. Hoe noordelijker en hoger je gaat, hoe minder aangenaam de winters worden. In de bergen is sneeuwval geen vreemd verschijnsel en kan vorst voorkomen. Regen komt in de periode oktober tot en met april vrij veel voor, zeker in de bergen. En als u het land bezoekt, vergeet dan niet de tijd een uur terug te zetten. Onze winterervaringen in o.a. Portugal vindt u hier . Over de Algarve hebben we een extra pagina gemaakt, zie Algarve.

Handige of aardige gegevens.

 • Bevolking: 10,5 miljoen inwoners.
 • Oppervlakte: 91.906  km² of 1/5 van buurland Spanje.
 • Taal: Portugees. Veel Portugezen spreken een aardig woordje Frans, maar in de Algarve domineren het Engels en Duits.
 • netspanning: 220 Volt.
 • Fooien: niet verplicht.
 • Noodnummer: 1-1-2.
 • Truma en andere camper problemen Cathinjo do Caravanista WhatsApp-96 8765455 (WhatsApp mobiele service)
 • Winkels: de winkels sluiten zaterdags om 13.00 uur tot maandagochtend. Een paar supermarkten, zoals Pingo Doce, zijn elke dag geopend tot 22.00 uur.
 • lunch: tussen 14.00 – 15.00 uur
 • diner: tussen 20.00 en 22.00 uur. (Restaurants sluiten vaak om 21.30 uur).

Veel mensen overwinteren er met de camper. Vaak is het dan, omdat je langer op een vaste plaats staat, handig een auto te huren. Voor een betrouwbare auto, kijk eens hier!

Gaat u naar de Algarve, dan hebben wij daar een extra pagina over gemaakt.

Overnachten.

Sinds 23 augustus 2021 zijn de regels m.b.t. vrij overnachten aangepast. Zie ons bericht hieronder.

Parkeren en overnachten in Portugal

Camperplaatsen in Portugal

Een link naar google maps met alle camperplaatsen vindt u hier!

Tolwegen

Informatie over Tolwegen, klik hier!

Belangrijke camperinformatie vindt u op de volgende (startkabel) pagina’s:

Honden

Kom je als toerist naar Portugal en wil je je hond meenemen? Of emigreer je naar Portugal en wil je hier een hond aanschaffen of neem je je trouwe viervoeter uit het buitenland mee? In alle gevallen krijg je te maken met de regelgeving voor honden in Portugal. Op de website “Wonen in de Algarve” is dit volledig uitgewerkt.

Nuttige informatie:

Pinnen:

De meeste banken beschikken over geldautomaten (mutibanco), en met Visa kaart of MasterCard kun je in de meeste steden geld halen.Opgepast: je kunt niet meer dan 200 euro per keer pinnen, maximaal 400 euro per dag.

Gezondheid:

Haal minstens een maand van te voren een E-111 formulier af bij je ziekenfonds. Portugese huisartsen en specialisten zijn meestal zelfstandig. Een consult kost tussen de 25 en 35 euro. Als je terug betaald wil worden moet je naar het ziekenhuis. De ziekenhuizen kennen vaak langer wachttijden. In Albufeira is het INTERNATIONAL HEALTH CENTRES met Nederlandse en Engelse artsen. Bekend van tv 24 UURS DIENSTNUMMER: (00351) 289 588 923

Camperservice

Gas / LPG

Eten en drinken.

Er zijn ontelbare eethuisjes en restaurants, die goed betaalbaar zijn. Tussen de middag (13.00 tot 15.00 uur) kun je vaak een menu kiezen (voor-, hoofd en nagerecht, inclusief wijn) voor een redelijk bedrag. Als je ergens gaat eten zet men meestal al een voorgerecht neer, wil je dat niet dan direct zeggen, het staat namelijk wel op de rekening. (overigens ook niet duur).Wil je een niet te grote portie in een restaurant dan kun je een “meia-dose” bestellen. (halve portie, meestal voldoende voor één persoon).Meer van deze nuttige informatie vind je in de Reisgidsen Portugal, reizigers voor reizigers, die wij altijd kopen van het land dat we gaan bezoeken.

Nuttige links en tips:

 • Instituto de Meteorologia, IP Portugal - Homepage

In Kiosken en krantenwinkels is “Het weekblad” verkrijgbaar, dit is in het Nederlands met veel nuttige informatie. Veel restaurants geven hem gratis.

Internetten met een dongel e.d. De schipcard altijd laten installeren bij de winkel, anders kom je niet door het beginscherm heen zonder kennis van Portugees.

Camperplaatsen

Er zijn in Portugal ook een aantal officiële camperplaatsen. Door de recessie komen er dagelijks camperplaatsen bij en wordt het vrij staan beperkt. Maar is nog wel mogelijk.

Water innemen.

In Portugal betalen de inwoners weinig voor water, vaak is het ook gratis bronwater dat uit de kraan komt. Met de camper kun je bijna overal water innemen, alhoewel je soms even naar een kraantje moet zoeken. Ook water innemen bij bezinestations is eigenlijk altijd mogelijk, geef de pompbediende dan bijv. € 2,-. Je moet wel zorgen voor alle mogelijke aansluitingen omdat ieder kraantje anders is.

Chemisch toilet.

Op veel gedoogplaatsen zijn putdeksels waar het zwarte en grijze water netjes in het riool geleegd kan worden. Een putdekselhaak is dan handig.

Reisverhalen:

Zie ook onze pagina’s:

Share