Tol Portugal

Vanaf 8 december 2011 is in Portugal op verschillende wegen Tol ingevoerd. Op een aantal snelwegen in Portugal gebeurt de betaling van de tolgelden volledig elektronisch. Op die wegen zijn er dan ook geen poortjes meer voor de tolbetaling en langsrijdende voertuigen worden door een tolpunt bij de oprit van de wegen geregistreerd. U kunt de desbetreffende wegen herkennen door de melding “Electronic toll only” bij de oprit.

Vanaf juli is het betalingssysteem van de tol in Portugal aangepast. Er staan nu zuilen waar je je creditcard instopt voor registratie en je nummerplaat wordt gescand. Dit is aanzienlijk makkelijker dan een kastje kopen. Onderweg staan camera’s die je dan herkennen en wordt er automatisch het bedrag afgeschreven.

Aangesloten wegen:

Kuststrook noorden
– A28 – Snelweg “Litoral Norte” (tussen Porto en Vilar de Mouros/Caminha)

Noorden
– A24 – Snelweg “Interior norte” (tussen Viseu en Chaves)

De stad Porto en omstreken
– A4 – Snelweg Porto/Amarante (tussen Matosinhos en Águas Santas)
– A41 – Circular Regional Exterior (buitenste rondweg) van Porto
– A42 – Snelweg Alfena-Lousada

Centro (Aangesloten wegen in de Zilverkunst – Costa de Prata)
– A17 – Snelweg Litoral Centro (kuststreek centrum) (tussen Mira en Aveiro)
– A25 – alleen de trajecten tussen Esgueira en Angeja (gebied rond Aveiro)
– A29 – Snelweg van de Costa de Prata (tussen Estarreja en Vila Nova de Gaia)

Centro
– A25 –  Snelweg Beira Litoral/Beira Alta (tussen Aveiro en Vilar Formoso)

Beira Interior
– A23 – Snelweg Beira interior (tussen Torres Novas en Guarda)

Regio Lisboa
– IC3 – tussen de snelweg A23 en Tomar, trajecten Atalaia, Asseiceira en Santa Cita

Algarve
– A22 – Via do Infante (tussen Lagos en Castro Marim)

Betaling middels de elektronische uitrustingen:

Om op bovenstaande wegen te kunnen rijden moeten de voertuigen een elektronische uitrusting hebben die vooraf moet worden aangeschaft of gehuurd bij een van de service stations langs de snelweg of bij een postkantoor. De tolgelden kunnen op de volgende manier worden geïnd:

Elektronische uitrusting per kenteken (DEM)

Deze uitrusting is gekoppeld aan het kenteken van een voertuig en kan niet in een andere voertuig worden gebruikt.
Hoe te verkrijgen? Aanschaf bij de service stations lang de snelwegen of op andere plekken, zoals het postkantoor of de speciaal daartoe bestaande winkels van “Via Verde Portugal”.
Kosten: Aanschafprijs 27,50 euro + minimum oplaadbedrag van 10 euro per personenvoertuig en 20 euro voor zware voertuigen.
Geldigheid: Geldig gedurende 90 dagen, geteld vanaf de laatste dag van opladen. Na deze periode verliest het tegoed zijn geldigheid en wordt het apparaat gedeactiveerd. Om het apparaat opnieuw in te schakelen dient u het opnieuw op te laden, met een bedrag van 10 euro of meer.

Tijdelijke uitrusting (DT)

Dit is de beste oplossing voor kort verblijf in het land en dus voor voertuigen met een buitenlands kenteken; omdat het niet aan een kenteken is gekoppeld blijft de gebruiker anoniem.
Hoe te verkrijgen? Huurcontract met de invorderingsloketten van tolgelden bij de service stations lang de snelwegen of op andere plekken, zoals het postkantoor of de speciaal daartoe bestaande winkels van “Via Verde Portugal”.
Kosten: Onderpand van 27,50 euro (die u terugkrijgt als u de uitrusting weer in goede staat inlevert binnen 30 dagen) + minimum oplaadbedrag van 10 euro per personenvoertuig en 20 euro voor zware voertuigen. Het verhuur, bedraagt 6,00 €  gedurend de eerste week. De daaropvolgende weken kost het 1,50 € per week.
Geldigheid: Geldig gedurende 90 dagen, geteld vanaf de laatste dag van opladen. Na deze periode verliest het tegoed zijn geldigheid en wordt het apparaat gedeactiveerd. Om het apparaat opnieuw in te schakelen dient u het opnieuw op te laden, met een bedrag van 10 euro of meer.

Uitrusting van een instelling voor de inning van tolgelden (DECP),

zoals bijvoorbeeld van Via Verde, worden ook geaccepteerd op deze wegen. Alhoewel niet gekoppeld aan het kenteken van de auto, moet u toch een formeel contract ondertekenen met een instelling voor de inning van tolgelden. Deze uitrusting kan gebruikt worden voor auto’s met een buitenlands kenteken die voor langere tijd in Portugal verblijven.
Hoe te verkrijgen?   Bij de winkels van Via Verde Portugal www.viaverde.pt
Kosten: 27,50 euro + rechtstreekse betaling via uw bankrekening iedere keer als u een tolpunt passeert met uw voertuig.
Geldigheid: tot aan beëindiging van het contract.

Betaling zonder elektronische uitrusting:

Prepaid kaart voor 3 dagen (alleen geldig voor voertuigen met een buitenlands kenteken)
Dit vignet, geldig voor 3 dagen, kan alleen gebruikt worden voor personenwagens, voor een bepaald aantal reizen op de bovengenoemde snelwegen (met volledig electronische tolheffing).
Waar te verkrijgen: bij postkantoren, “Payshop'”-winkels, op de luchthaven van Porto en via internet, ophttp://portagens.ctt.pt/fectt/wcmservlet/portagens/aderir.html
Kosten: 20 euro (vermeerderd met administratieve kosten, indien aangeschaft via internet).
U kunt maximaal 6 vignetten per jaar, per kenteken, aanschaffen.

Prepaid opladen door afschrijving via uw creditcard (alleen geldig voor voertuigen met een buitenlands kenteken)
Bestuurders die zodanig kort in Portugal verblijven dat de aanschaf van een Tijdelijke Uitrusting niet de moeite loont, kunnen kiezen voor inning van de tolgelden op basis van registratie van het kenteken, iedere keer als een tolpunt wordt gepasseerd.
Voordat het voertuig de wegen waar de inning volledig elektronisch gebeurt kan oprijden, dient de bestuurder via de internetsite van de CTT (na eerst de registratie op deze pagina te hebben gedaan en na verkrijging van een gebruikersnaam en wachtwoord) een van de volgende mogelijkheden te kiezen:
– Een vooruitbetaling doen die geldig is gedurende 5 dagen of totdat het saldo op is, ter waarde van 10 euro (vermeerderd met inschrijvings- en administratieve kosten), herlaadbaar bij de postkantoren, “PayShop”-winkels en geldautomaten (Multibanco). Het niet-gebruikte saldo kan worden teruggestort op verzoek van de gebruiker op een door hem aan te wijzen creditcard;
– Een vooruitbetaling doen voor specifieke trajecten op een vooraf vastgestelde datum.
De betaling gebeurt via een geldige creditcard, waar het bedrag, overeenkomstig de gemaakte keuze, van wordt afgeschreven. Aanmelding bij dit systeem kunt doen bij Tolwegen

Betaling achteraf (alleen geldig voor voertuigen met een Portugees kenteken)
Als het voertuig geen elektronische uitrusting heeft als hij langs het tolpunt komt zal een afbeelding van het kenteken van de auto worden opgeslagen totdat de tolbetaling heeft plaatsgevonden.
Betaaltermijn: De betaling kan vanaf de 2e dag na het passeren van het tolpunt en gedurende 5 werkdagen worden voldaan bij een postkantoor (CTT) of een van de winkels van het netwerk Payshop.
Kosten: Het bedrag van het tolgeld + administratiekosten (ter hoogte van 25 cent per tolbedrag dat men moet betalen, tot een maximum van 2 euro per betaalhandeling).
Opmerking: Als de betaaltermijn is verlopen zonder betaling van het tolgeld, wordt dat gezien als overtreding en zal de bestuurder een boete worden opgelegd, verhoogd met administratiekosten.

Huurauto’s zonder chauffeur 

Als u een auto huurt, vraagt u dan naar de wijze waarop de electronische tolheffing betaald moet worden, aangezien in de wet is vastgelegd dat bedrijven die auto’s zonder chauffeur verhuren, de tolkosten mogen doorberekenen aan hun klanten.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij:
CTT- Tel:             (+351) 707 26 26 26
Snelwegen van Portugal Tol Portugal

Zie ook deze link!

Share