Overwinteren 2014-2015

We zijn ons aan het voorbereiden op overwinteren in Spanje en Portugal. We willen begin oktober met de camper vertrekken en eind maart weer thuis zijn. Dus deze keer iets eerder weg en wat langer dan eerdere jaren. Als het redelijk weer is gaan we via Frankrijk, eerst naar Noord-West Spanje, dan naar Portugal en afhankelijk van het weer richting Spanje. Onderweg testen we weer een aantal artikelen, die naar onze mening handig zijn voor mensen met een camper. Natuurlijk zullen we de overnachtingsplaatsen weer beschrijven met coördinaten.

De voorbereidingen hebben we beschreven zodat ook andere mensen daar hun voordeel mee kunnen doen. Ons huis laten we in goede handen achter en dat is natuurlijk heel prettig.

Encl1 niet alleen wij trekken naar het zuiden, ook de ganzen houden het een paar maanden voor gezien!

Voor ons eerst 23 september de camper APK laten keuren en nakijken bij Auto en Camper Techniek Glerum in Goes. Dit is ondertussen gebeurd, APK , controle beurt, nieuwe startaccu. Dus we kunnen we er weer tegen hopen we, na alle eerdere garagefouten door ACTGlerum. Ondertussen een kist medicijnen opgehaald, zodat voldoende pillen, inhalers en nog wat zaken bij ons hebben. 30 september de griepprik halen, thuis alles klaarmaken en schoonmaken met de ideale middelen van Roteq. De personenauto hebben we 29 september geschorst en uit de verzekering gedaan, goedkoper (langzamer) internet besteld, zodat we wel van fonera gebruik kunnen maken. Ook hebben we een dubbel trapje gekocht zodat Bo en ook wij wat makkelijker instappen. (Ja we worden ouder :-)) Dat is het leuke van camperen. We willen wel een beetje vlot richting Bilbao en hopen dat het weer daar dan nog redelijk is.

1 oktober vertrek.
We zijn vanmorgen vertrokken en na enkele kilometers bleken we toch nog iets vergeten te zijn. Na de tweede start zijn we via de Westerscheldetunnel richting Rouen gereden, zodat we Parijs konden overslaan.
Bij Rouen een plaatsje gevonden in Jumieges (N 49.43073   E 0.81496 ), wat prima is voor een nachtje. We staan er met meerdere campers. Het ligt kort bij de Seine en is gratis met alle voorzieningen excl. stroom. Onderweg vonden de franse collega’s het weer leuk om mij via een flitspaal in het gezicht te flitsen. Ik was verbaasd. Ik reed ongeveer 100 km per uur, maar mocht daar volgens mij en de MIO 110 kilometer. Een paar kilometer verder is de A28 al 130 km per uur.
Vreemd dus, we zullen maar bezwaar aantekenen. Deze keer de antenne niet opgezet om te kijken of er wifi is. Het is broeierig warm. ’s nachts hebben we regen. Maddy heeft daarbij ook nog napijn van de plaatsing van de kroon. We slapen prima.

2. oktober.
We rijden door tot voorbij Tours en overnachten op een leuk parkeerplaatsje in Saint Maure de Touraine.2 okt

3 oktober.
We staan nu in Capbreton, Zuid-West Frankrijk, de camperplaats is erg druk. Maar we hebben mooi weer en kunnen buiten zitten. De route wordt vastgelegd door de My GPS Tracker Lite.Schermafdruk 2014-10-04 13.01.48

 

 

 

 

 

 

3okt

Noord-Spanje

5 oktober
Vandaag hebben we Frankrijk verlaten en rijden we via de prachtige kust naar Zumaia (N 43.29316   W -2.24745). Onderweg is er een omleiding bij Donostia.
Hierdoor komen we steeds weer op dezelfe plaats terug. Gelukkig staan hier twee politiemensen van de Gardia Ceviel. Dus de weg gevraagd. Ze gaven aan dat de enige manier was om via de Autosnelweg verder te rijden.
De uitleg was in gebrekkig Engels lastig, maar de oplossing? Ze legden het verkeer stil en we mochten tegen het verkeer in achter hun aan, tot de kruising naar de Autosnelweg. Geweldige mensen. We moesten wel de tolweg op. Maar goed voor een paar Euro was het opgelost. De camperplaats in Zumaia was op het eerste gezicht niet zoveel, maar wel gratis met alle voorzieningen. Het dorpje is op 1 kilometer. Dat is een leuk kustplaatsje. Met vrienden daar wat gedronken.

6 oktober
We rijden de prachtige kust naar Gorliz, waar we een plaatsje vinden op een parkeerplaats aan het strand. Het is er druk met surfers en strandgangers. We hebben een mooi uitzicht over de baai en de zee. We staan dicht bij het dorpje. Internet is nog steeds een ramp, geen vrije netwerken en nog geen telefoonwinkel gevonden. Maar goed ook dat komt weer.okt6

7 oktober.
We rijden via de kust naar Noja (N43.47293 en W 3.50401). We vinden een prachtig plaatsje bijna op het strand. We hebben een zonnige dag, maar s’ nachts veel wind en wat motregen. De volgende ochtend is het weer droog.

8 oktober
We rijden langzaam richting het Picos gebergte, maar onderweg komen we langs Comillas 43.389601 °, -4.288947 ° waar een mooie mix-parking is aan het strand en de haven.Schermafdruk 2014-10-08 12.51.05

okt8

8/9 oktober.
We rijden het Picos gebergte in, via prachtige wegen en belanden op camping La Viorna in Potes. De omgeving is prachtig, deze verkennen we met de scooter. Ook Potes is een leuk stadje. De camping ziet er aardig uit, maar de gehandicaptendouche tocht vreselijk en geeft alleen een dun straaltje lauw water, geen hoogvlieger dus. Het internet is beveiligd tegen wifi versterkers, dus alleen buiten of bij de receptie internetten.

10 / 11 oktober.
Via de bergen rijden we terug naar de kust, we proberen aan de kust zo dicht mogelijk langs de kust te rijden. We belanden in Gijon een leuke stad aan zee. Er zijn in Gijon meerdere camperplaatsen, wij zoeken een parking uit 300 meter van het strand. Afhankelijk van de plaats die je kiest heb je uitzicht op het strand en de stad. Het is er s’nachts heel rustig. Camino de la Mimosas (N43.54708 en W 5, 64648). Het is een gratis plaats met afvalbakken, een toiletgebouwtje tegen betaling van € 0,30. In het park zijn waterkranen. Via het parkje loop je zo naar het einde van de Boulevard.  s’Morgens komt de bakker langs. Het oude mooie centrum van Gijon is 2.5 km.
We hebben nog steeds prachtig weer en we besluiten hier een dagje langer te blijven staan. We moesten om weer een goed beeld te hebben de LMB 10 graden draaien van de Oyster schotel (65 cm). Al eerder had ik de schotel opnieuw moeten laten zoeken om de HD zenders uit te zetten. We ontvingen die niet meer :-(. Maar we hebben nu weer goed beeld, omdat we een kleine tv hebben is het verschil tussen HD en geen HD heel erg klein zodat het ook geen ramp is.
We vinden allebei Noord-West Spanje geweldig mooi, er zijn veel vrije camperplaatsen, sommigen met voorzieningen. Omdat we 2 toiletcassettes hebben houden we het wel een poosje vol. Mensen die ook deze kant op willen moeten zeker ook het Picos gebergte bezoeken en zoveel mogelijk de groene wegen langs de kust volgen. Na iedere bocht heb je weer een ander uniek uitzicht.

12 oktober.
We rijden naar Tapia de Casarie, waar een camperplaats is met voorzieningen (N43,56668 – W 6,94631). We hebben snelwegen uitgezet en rijden dan ook via de N wegen. Onderweg een prachtige natuur, we zien zelfs een hert. Ook lopen er veel wandelaars naar Santiago de Compostella. Vanaf de parkeerplaats, Parking de la Playa Grande, heb je prachtig uitzicht op zee.  s’Nachts hebben we regen, maar ’s morgens is het droog en zonnig.

13/14 oktober.
De camper vol water getankt, zwart en grijs water afgevoerd en rustig langs de kust gereden. Onderweg boodschappen gedaan, zodat we er weer een paar dagen tegen kunnen. Onderweg stoppen we eerst in Barreidos (N43.5521719 / W 7.157050). Hier heb je een prachtig uitzicht over de zee en de rotsen. Later rijden we door naar Foz, waar we een plaatsje aan het water vinden bij de jachthaven (N 43.563808 / W 7257210). Ik gebruik nu alleen nog de Aces Aspire omdat mijn andere laptop problemen geeft. Deze zal opnieuw geinstalleerd moeten worden, maar dat is nogal lastig onderweg. Overigens zijn hier nergens vrije netwerken en een goede telefoonwinkel te vinden, zodat internet heel beperkt is.

Vandaag 15 oktober zijn we via een prachtige route langs de kust verder gereden en uiteindelijk beland in Caion (N43,31442 en W 8,60911). In Caion is nog een camperplaats waar een sanizuil is. Dit is echter bij een vervallen gebouw en is niet aantrekkelijk om er alleen te staan. Op deze plaats (wel schuin) heb je prachtig uitzicht op zee en het dorpje. Op het moment dat ik dit schrijf staan we hier nog alleen. op zich geen probleem overigens.15-10-1 15-10-2

Omdat ze veel wind verwachten, zie http://spaansnieuws.com/orkaanstorm-aan-de-westkust-van-spanje-verwacht/  leek het ons toch slimmer om het binnenland in te rijden. We vinden een plaaatsje in Milladoire (N42.84512 en W 8,58079) Het is een parkeerterrein bij het zwembad, waar alleen kleine campers kunnen staan. Maar goed voor 1 nacht te doen. Voor de rest is het niet veel, geen foto waardig 🙂 Dus eigenlijk meer gereden dan de bedoeling was. gps 1510

16 oktober Portugal
Omdat het aan de Spaanse kust erg veel regende hebben we besloten een stuk naar het zuiden te rijden. Onderweg kwamen we door een stadje waar alle putdeksels omhoog waren gekomen, dus opletten geblazen. We zochten Chaves uit (N41.737270 en W 7.468630), waar we een plaats vonden op de parkeerplaats aan de rivier. We hebben het stadje bekeken en merkten dat er nog veel dicht was, ja, we waren een uur te vroeg natuurlijk. De klok moest een uur achteruit. Niet zo ver van de plaats waar we stonden stond een grote kermis. We hebben daarom maar besloten een paar kilometer verder te gaan staan bij restaurant Mointo. (N41.719398 en W 7.498530). Je mag achter het restaurant beneden aan de rivier gaan staan. Het is een prachtig plekje met uitzicht op de snel stromende rivier en een mooie waterval. De eigenaar spreekt Portugees en Frans, zijn zoon ook Engels.

17 oktober
Omdat het weer nog niet om over naar huis te schrijven is besluiten we toch verder naar het zuiden te rijden. Onder Porto zou het weer beter zijn. We rijden naar Esposende (N 41.54222 en W 8.79111). Het is een gratis plaats, met een waterkraantje. In het restaurant is Wifi voor hun gasten. Het netwerk staat open, met een goede antenne dus in de camper te ontvangen. Het regent bijna de hele dag, maar we staan op een mooi plaatsje bij de vuurtoren en direct aan zee. We missen alleen de zon 🙂 Er stonden niet meer campers. Ondanks dat het tot laat in de avond druk was in het restaurant hebben we heerlijk rustig geslapen. Veel plaatsen halen we uit Facile en Route en ook gebruiken we de camperreisgids Portugal.

18/19 oktober
We rijden via de kust een paar kilometer verder, hier vinden we een camperplaats in Vila do Condo aan een rivier en dicht bij de boulevard. (N42.34476 en W8.74541). Omdat er veel bomen staan is een plaats vinden waar de schotel ontvangst heeft lastig. Het is ons gelukt. Het weer is opgeknapt en ’s middags hebben we de zon. Met de scooter verkennen we de omgeving en zien dat ze ook aan het strand vrij overnachten.

20 oktober.
We rijden via Porto Naar Furadouro (N 40.07645 en W 8.67381) waar we een plaatsje op een parking aan het strand vinden. Eerst zijn we doorgereden tot Sao Jacinto, een prachtige weg langs het Canal de Oval. Ik sta naast een Portugeese  camper, deze heeft ook een wifi antenne op het dak. Deze man vroeg of ik ontvangst had, ja 3 vrije netwerken en kan hier prima op werken. Ik gebruik de Tube U, hij heeft een ander bekend merk. Er is dus toch verschil in de diverse merken. Zoals u op onderste linker foto kunt zien was er bewaking!

21, 22 en 23 oktober.
We zijn vandaag naar Gerrit en Elly gereden, die in het groene hart van Portugal de camperplaats Terras de Inguanas. (N40.39045 en W 8.08574) We kennen Gerrit en Elly al sinds 2006, toen we naast hun stonden bij de reunie van Legerplaats Seedorf in Zeven, Duitsland. Ik heb hier in 1970 mijn dienstplicht vervuld als wachtmeester der Huzaren van Boreel (103 Verkenning). Gerrit zijn vader was sergeant-majoor bij 103 Verkenning. Vandaar dat we met hun een bijzondere band hebben. Hun camperplaats is van alle gemakken voorzien. Binnenkort zelfs een toilet gebouw. Voor meer informatie zie hun website.

Onze rit van vandaag, smalle straatjes, fantastische natuur, maar een geweldig mooie rit met veel zon. Het groene hart van Portugal is echt een bezoek waard. Op onze Portugal pagina staat bovenaan een fotoserie van de vorige keer dat we deze plaats bezochten.

Schermafdruk 2014-10-21 18.37.16

24, 25 en 26 oktober.

DSC01509We rijden naar Praia de Mira (N40.45800 en W 8.8025), de plaats waar we altijd stonden is verdwenen, maar we vinden een andere plaats met uitzicht op zee en de vangst van sardines.Dit is aan de boulevard met uitzicht op de visvangst en de visafslag. Heel mooi.

Bij de Intermaché in Mira, kun je gratis gebruik maken van alle voorzieningen, tevens is daar de diesel goedkoop.

27 en 28 oktober.
We rijden naar Coïmbra (N 40,19970 en W 8,42905). Hier is een camperplaats met alle sanivoorzieningen. Vroeger was er gratis internet, maar dat is er niet meer. Ook de mogelijkheden om vaste tanks te legen, anders dan via een slang zijn weg. Daarnaast hebben we het idee dat een aantal Portugezen hier permanent wonen. We voelen ons hier wel veilig, maar de plaats is erg achteruit gegaan. De stad Coïmbra is heel mooi.

29 t/m 31 oktober.
We rijden via het binnenland naar Casa Azzurra bij Obidos (N 39.39267 en W 9.16946). Als we na een mooie rit op de camperplaats aankomen, verbazen we ons. De camperplaatsen zijn verhard en bij iedere plaats een keurig grasveldje. Alle voorzieningen zijn er, zoals elektrisch, afvoer zwart en grijs water, gescheiden wateraansluitingen voor toilet en drinkwater, keurig schone toiletten en douches. Daarnaast een wasmachine en droger. En alles is ook nog eens blinkend schoon. Het camperpark is op fietsafstand van Obidos en een strandje aan de Atlantische Oceaan. Voor meer informatie en foto’s kijk eens hier!

Onze route oktober 2014.

route oktober

Vervolg november 2014

Share