Portugal november 2014.

1 en 2 november.
Vandaag zijn we naar Peniche gereden (N39.35854 en W 9,37749). Hier vinden we een plaatsje op de parkeerplaats tegenover de brandweer. Via de antenne en de router hebben we internet. Lees en zie meer over Peniche op deze pagina.DSC01703

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3, 4 en 5 november
We rijden naar Praia de Santa Cruz aan het strand. Maar omdat de plaats niet naar onze zin is rijden we door naar Barregem Pego do Altar (N38,42055 en W8,39384). We kwamen hier 13 jaar geleden voor het eerst, toen was het nog een vrije Portugese camping. Het was toen heel rustig, wel zag je overal tenten en allerlei bouwsels in de bossen. Die zijn nu verdwenen. We waren toen met 3 campers, waaronder iemand die we Columbus noemen, omdat hij dacht de plaats te hebben uitgevonden en vond dat iedereen naar zijn pijpen moest dansen. Dat was een Nederlander. We komen hier graag. Alle voorzieningen zijn er, behalve stroom. Ook is er een prima restaurant A Mondia, waar we voor 11 euro p.p. gestoofde paling hebben gegeten. In het restaurant is wifi, met de antenne zie je het netwerk wel in de camper, maar je kunt er geen verbinding mee maken. Ook mijn vodafone kaartje werkt niet omdat het netwerk niet te ontvangen is.

Onze route van 1 tot en met 5 november 2014 via My GPS Tracker.

410

 

 

 

 

 

 

 

6, 7 en 8 november.
We zijn terug naar de kust gereden, onderweg boodschappen gedaan en LPG getankt zodat we er weer even tegen kunnen. We vinden een plaatsje aan Lagoa de Santo Andre (N38,11391 en W 8,79546). Hier direct even de makreeltjes gerookt :-). Het weer is regenachtig, maar wel een goede temperatuur. Ook mijn eigen restaurant is hier! In Vila Nova de Santo André is er bij de Intermarché een sani-station.

9 november.
We rijden naar Baragem do Monte da Rocha, bij het restaurant van Maria en Manuel, ook wel bekend als Maria Kip. (N 37.72750 en W 8.29598). Men vertelt dat men vroeger hier de kip kon aanwijzen die men wilde eten. Tegenwoordig hebben ze kip (piri-piri) en zwart varken in het restaurant. Iedere camperraar moet hier een keer geweest zijn. Het begint met zon, maar daarna zo nu en dan een bui. Aan de waterkant vinden Doede en Inge (vrienden) een in het wild groeiende watermeloen. Hij blijkt ook nog heerlijk te smaken.

10 t/m 16 november.
We rijden naar Silves (N37.185329 en W 8.444960), waar we nog net een plaatsje vinden. Aan de kant van het zwembad staan geen campers en op de zandvlakte zijn ze 55 camperplaatsen aan het aanleggen van 8 x 4 meter wordt verteld. Ze zijn er in ieder geval hard aan het werk dus ik denk dat dat wel klopt.. Of het dan op de andere parkeerplaatsen verboden wordt, weten we niet, maar lijkt niet uitgesloten. In de nacht van 10 op 11 november plenst het van de regen. Ook hebben we via de antenne en router een zwakke internetverbinding. We aten natuurlijk piri-piri in het beste piri-piri restaurant van de Algarve, inclusief drank voor een tientje per persoon. Dit restaurant is Valdemar, Mercado Municipal Silves.

Ook hier zie je weer mensen die met de camper weggaan en de parkeerplaats afzetten met stoelen, waterflessen e.d. Natuurlijk is dit niet de bedoeling op een openbare parkeerplaats en naar mijn mening niet zoals je je hoort te gedragen. Misschien in voorkomende gevallen dergelijke stoelen gewoon als gevonden voorwerp afgeven bij de plaatselijke politie. We zijn met de scooter naar Portimao geweest, deze kost €2,50 per dag, blijf je 4 weken dan betaal je € 55,-. De bus en de tent zijn weg, maar je kunt weer op zowel het verharde als het onverharde deel staan.

In de Algarve komen er steeds meer betaalde camperplaatsen bij. De meesten voor een redelijke prijs, vrij staan wordt steeds minder jammer genoeg.

Vandaag 17 november wil ik een visje roken. Ik zet alles klaar, de brander gaat aan, de pan erop niets aan de hand. Het werkt prima, Ineens gaat de brander wel erg hard branden en niet alleen uit de brander. Ik probeer hem uit te zetten, maar dat werkt niet. Aluminium folie erover om de brander te blussen als met een vuurdeken helpt ook niet, dus de blusstaaf gepakt en de brander geblust, wat snel en voortreffelijk werkte. Het gaf wel heel veel rook. De oorzaak weet ik niet, maar mogelijk het pompje onvoldoende dicht gedraaid. Tzt weer proberen of hij nog werkt.

DSC01883

 

18 t/m 23 november.
We rijden naar Praia da Rocha, Portimao (N37,119728 en W 8,530060),, waar we voor € 2,50 per dag op de camperplaats staan, we hebben tot de 23e betaald en zien dan verder. Hier staan meerdere vrienden en bekenden en dat is wel leuk. 19 november staan we op en zien dat het stortregent. Bo luchten is dan even geen pretje en ik ben dan ook door en door nat. Maar dat hoort erbij als je een hond hebt. Vanaf morgen zou het weer beter worden, we wachten het af. Vrijdag 21 november wordt het weer iets beter en is het droog. Onze buurman heeft een etentje geregeld. We gingen met 15 man uit eten wat erg gezellig was.

Met verbazing lees ik dat gemeenten, zoals Hilvarenbeek “prettaks”gaan invoeren. Je moet dan voor bijvoorbeeld een bezoek aan de “Beekse bergen” belasting gaan betalen. De Recron is een voorstander van deze belasting. Ze hebben vast niet door dat Nederland op deze manier nog minder vakantiegangers zal trekken.DSC01884 DSC01887

23 en 24 november.
We tanken gas en diesel (€1.18,9) en volgen de N125. Na wat rondscharrelen belanden we in Quarteira (N 37.07322 en W 8,07716) waar we een plaatsje vinden op de camperplaats tegen betaling van € 2,-. Er is Wifi, wel beveiligd met een wachtwoord.Schermafdruk 2014-11-23 14.47.39

Skypen met de kinderen vanuit de camper.

25 november
Morgen is er markt in Quarteira en moeten de campers naar een parkeerterrein naast de markt. Sommigen gaan daar al om 8 uur heen om een goed plaatsje te krijgen, terwijl je pas om 17.00 uur moet vertrekken. Wij besluiten verder te rijden en gaan eerst naar Alhoa, waar je nog steeds vrij kunt staan ondanks de stopverboden voor campers.DSC01903 We gaan Alhoa even in met de scooter, maar besluiten verder te rijden naar Fuseta (N37.052540 en W 7.743340), waar we een mooi plaatsje vinden met uitzicht op de haven en zee. Er zijn voorzieningen zoals een toilet en water. Even op de mede camperraars letten.

26 en 27 november
We zijn verder gereden naar Manta Rota (N 37.16513 en W 7,52096) gereden. De camperplaats onderaan het dorp is € 4,50 per dag, wifi is gratis, wel even een inlogcode halen bij de ingang. Stroom 6 ampere is € 2,50 van 8-20 en € 2,50 van 20-08. Dus stroom is behoorlijk aan de prijs. Een groot deel van de plaats is blubberig, omdat het bij regen onderloopt. De temperatuur is goed, maar zo nu en dan een stortbui. Overigens hebben we van de “waterbom” die RTL4 voorspelde tot op heden niets gemerkt. Ik gebruik nog steeds de Acer Aspire voor mijn website’s. Dit bevalt goed. Het stroomverbruik is veel minder dan van mijn “gewone” laptop. In de nacht van 27 op 28 november regende het een paar uur enorm. We hebben geen van beiden nog nooit zo’n zware regenbui meegemaakt..

Met de motor even in Altura wezen kijken, daar kun je nog vrij staan in het zand. In Monto Gordo is het niet meer toegestaan, alhoewel er nog een camper of vijf al enkele weken staan. Dit in het stukje bij het restaurant.

28, 29 en 30 november
We verlaten Portugal en gaan naar Spanje. Onderweg hele ondergelopen weilanden en riviertjes die ver buiten hun oevers waren getreden. Ook het weer was kouder, maar een graad of 14. We vinden een (droog) plaatsje in Sanlucar de Barrameda (N36,783840 en W 6.358180). Ook op deze camperplaats staan grote plassen enkele campers, die aan het water staan, kunnen alleen door het water de stad in. De regen is niet meer zo erg als in Manta Rota en we kunnen s’middags dan ook het oude stadje in op de scooter. Toch vreemd dat er zoveel regen valt, terwijl we 25 km van Jerez de la Frontera zitten, waar gemiddeld 295 dagen per jaar de zon schijnt. Als we terug komen staan er weer kennissen naast ons en dat allemaal bij toeval. We zijn de twee enige Nederlandse campers, terwijl er toch redelijk wat campers staan. Voorzieningen zijn in de straat achter het gebouwtje. Onder een putdeksel water en op straat een deksel voor de WC. Er staat WC bij. Het is een officieel gebeuren, er staat een bord bij van sanistation.DSC01941

Sanlucas de Barramedaligt aan de kust, ongeveer 100 km onder Sevilla. Het is een kleine badplaats een haven aan de monding van de Guadalquivir. Vanuit deze plaats vertrok Columbus op 30 mei 1498 voor zijn derde reis naar Amerika. Ook vertrok hier Ferdinand Magalhaes oom de allereerste reis om de wereld te maken. Het oudste stadsgedeelte (het hoger gelegen stadsdeel) is het interessants, hier is het paleis van Los Guzmanes (of van Medina Sidionia). Het paleis wordt nog bewoond en is uit de 18e eeuw.Dus voor mensen die van cultuur houden een mooie stad. (Ik als cultuurbarbaar vond de hele smalle straatjes wel leuk).DSC01951 DSC01946

30 november worden we wakker in een mistige wereld, waar langzaam de zon doorheen breekt. Tijdens het ontbijt breekt er een stukje van de kroon in Maddy’s gebit af. Maandag dus op zoek naar een tandarts.

Vervolg december.

Terug naar pagina 1 van het reisverslag.

Share