We testen deze winterreis de volgende Tube U en R36 router van 2Com. :
  • Alfa Tube-U + 8dBi antenne
  • Alfa  R36 / UMTS router (bij bestellen aangeven voor welke antenne hij moet werken).
Deze router zou ook werken met de TurboWifi antenne, zodat we dat ook proberen. Volg deze website voor de resultaten.
Eerder dit jaar hebben we de  Alfa network AWUS036H/ UMTS router 150 MBPS getest. Hier waren we bijzonder tevreden over. De test van deze router met de zware 8dBi antenne. We ontvingen vandaag (31-10-’12) het volgende:
Het monteren van de antenne, de kabels e.d. is snel gedaan. Ook moet de aansluiting tussen antenne en Tube-U(n) even voorzien worden van waterdichte tape.
Vervolgens hebben we de router aangesloten en volgens de gebruiksaanwijzing ingesteld. Ook dit gaat vrij eenvoudig als je de gebruiksaanwijzing van 2Com volgt. Bij een klein testje bleek alles te werken. Nu gaan we bedenken hoe we een en ander op of aan de camper gaan bevestigen, dat is altijd iets lastiger. Maar ook dat gaat natuurlijk lukken. Van een zendamateur kregen we de opmerking dat het bevestigen aan de antenne het signaal negatief beïnvloed, dus lager vastmaken dan wij deden.
            P1000867

 

 Ik heb een glasdrager gekocht en hier de antenne op vastgezet. Dit gaat prima en op deze manier heb ik een handige oplossing met zelfs de mogelijkheid de antenne daar te zetten waar de ontvangst het beste is.Omdat de antenne er toch weleens afviel bij warm weer heb ik een andere constructie gemaakt m.b.v. een uitschuifbare stok. Dit werkt ook prima, de stokken zijn overal te koop.
Van een andere camper gebruikers kregen we een andere manier om de antenne te plaatsen, klik hier!
De Alfa router werkt  natuurlijk op de Tube-U antenne, maar ook op de TurboWifi antenne. De Turbowifi heeft ook een eigen router maar deze kost € 119,-, de Alfa router echter maar € 69,-. Hier zit dus en verschil in van € 50,-. De ontvangst met beide antennes is, ondanks het prijsverschil tussen de TurboWifi en de Alfa Tubu-U prima. De router van 2com.nl werkt dus ook prima met de Turbo-Wifi in tegenstelling wat op de website van hun wordt aangegeven. Een aanbod om beide routers te vergelijken werd door wiffiantennes jammer genoeg afgeslagen, omdat er volgens wifiantennes geen verschil in de filmware van beide routers was.  Op onderstaand scherm ziet u mijn routers thuis en de Alfa router links, u ziet een heel groot verschil in ontvangst.
De Alfa Tube-U met een 8dBi antenne , de alfaR36 route kunt u kopen bij 2Com, zij geven indien nodig, goed advies.  Voor de glasdrager betaalde ik 9,95 excl. verzendkosten. U kunt dit setje HIER bestellen.
Omdat de antenne beter boven de camper uit kan steken en ik zonder trapje de antenne wil bevestigen heb ik het volgende in elkaar gezet en dat werkt perfect.

De constructie bestaat uit de glasdrager, een 40mm pvc buis met een busje. Daarnaast twee bouten en een plaatje. De antenne en Tube-U kunnen zo uit de pvc pijp gehaald worden zodat het makkelijk op te bergen is. De USB kabel kan langs onderen door het raam naar binnen, zodat die netjes bij de achter het gordijn opgehangen router uitkomt.
Het is nu 15 november 2012 en zowel Maddy als ik zitten via de router en antenne op internet. We hebben deze ingesteld op het betaalde draadloze internet van Port Gruissan. Je kunt hier dus ook met meerdere computers (laptop, I-pad, I-pod) werken ondanks dat je moet inloggen. Dit kan omdat de router heeft een WAN (buitenkant) en een LAN (binnenkant) gedeelte heeft.  Met het WAN gedeelte maak je verbinding (via authenticatie) met het camping netwerk.  Met je PC, laptop, iPhone, tablet, etc. maak je contact met het LAN gedeelte.

WAN en LAN zijn verschillende netwerken en bij de onderlinge uitwisseling van data vindt NAT plaats.

Daardoor kun je met verschillende apparaten in de camper werken op je eigen netwerk (LAN), terwijl er op het camping netwerk (WAN) maar 1 gebruiker zichtbaar is

Ook maken we gebruik Skype om met de kinderen en kleinkinderen via video te kletsen, werkte perfect. De Alfa R36 11n 3G USB Router kan ook via een 3G of UMTS verbinding gebruikt worden
Het verschil met en zonder antenne is erg veel.
Het bereik met de Tube-U antenne is duidelijk het beste. Zoals in het schema ziet u dat het bereik maximaal is met de Tube-U, de andere antenne haal dit niet. Natuurlijk staat de Tube-U wat hoger boven de camper, door mijn constructie.
18 november staan we in Platje d’Aro, we zitten nu met twee campers op de router (vier computers) en de Tube-U antenne, Gewoon volle bak internet. Ook op de volgende plaatsen hebben we steeds prima verbinding. Is er nergens een vrij netwerk dan houdt het natuurlijk op, tenzij je gebruik maakt van een  G dongle.
Ook krijg ik vragen hoe ik de constructie heb gemaakt, dat is vrij eenvoudig, ik heb een glasdrager gekocht via internet voor  € 9.95 (Maddy vindt de kleur afschuwelijk bij de camper:-)) Vervolgens bij een doe het zelf zaak een kunststof buis met flens twee plaatjes en bouten. 10 minuten knutselen en het bouwwerkje is af. Hou wel rekening met het feit dat de glasdrager behoorlijk sterk is en ik verplaats hem dan ook zo nu en dan om geen lelijke plekken op de camper te krijgen. Ook laat ik de antenne s’nachts niet aan de camper zitten. Dat deze antennes signalen bij andere wegtrekken is een broodje aap verhaal. De antenne is gewoon een ontvanger, net als een smartphone, een laptop etc. Alleen versterkt de antenne het signaal vanaf de antenne. 
Onze keuze na meerdere antennes getest te hebben vindt u op wifi testen.
P1050242
P1060180
De router kan ook aangesloten worden op een simlock vrije dongel. Wij gebruiken de Onyx dongel van 2Com.
Share