Turbo Wifi antenne

Zoals aangegeven testen we deze winter de Turbo Wifi antenne, beschikbaar gesteld door wifiantennes.nl.

De Turbo Wifi van wifiantennes wordt keurig afgeleverd, met een installatie CD, adviezen en de bijbestelde accessoires.

 

Volgens advies hebben we het schroefdraad van de buitenantenne licht ingesmeerd met zuurvrije vaseline en ingetaped.

Nadat we de software hebben geïnstalleerd en de laatste driver hebben gedownload maken we voor het eerst contact met ons eigen Wifi netwerk. Dit werkte prima, tot onze verbazing zagen we echter nog twee netwerken die we met eerdere antennes nooit gezien hadden. Dat kan betekenen dat ze er net zijn of dat deze antenne nog beter is. In ieder geval een hoopvol begin. Nu nog bekijken hoe we één en ander aan de camper gaan bevestigen. We besluiten om hem met de bijbestelde bevestigingmateriaal de antenne aan het zonnepaneel vast te zetten. De bedrading kan deels bij de bedrading van het zonnepaneel en dan verder in een  draadgeleider over het dak. Omdat we niets op de zijkant willen plakken zetten we het draadje daar vast met tape en via het zijraam naar binnen. Nu maar afwachten of alles blijft zitten. Let op bij het wijzigen of zelfs verwijderen van de bevestigingsbeugel. Losdraaien van de schroef kan binnen in de behuizing voor sluiting op de printplaat zorgen!

De antenne staat ietsje onder een hoek op het dak van de camper. Er werd mij verteld dat dat niet goed was. Ik heb dat ook aan het team van wifiantennes voorgelegd. Zij antwoorden mij onderstaande.  Feitelijk is het stralingspatroon horizontaal óf verticaal. Als u strikt genomen de antenne 100% verticaal plaatst (en daarmee uw camper dus 100 % horizontaal) is het stralingspatroon grotendeels onder een hoek van 90 graden en dus horizontaal. Rondstraalantennes hebben allemaal een geringe openingshoek zoals in de afbeelding ter illustratie weergegeven. U heeft de antenne onder een kleine hellingshoek geplaatst

Dit komt er in de praktijk op neer dat u mogelijk geen enkel waarneem verschil zal ondervinden als er al een signaalverlies zou zijn is dit mogelijk enkel met zeer gevoelige meetapparatuur te meten en zal in de grootte van microvolts liggen. Plaatst u de antenne daarentegen volledig horizontaal is het stralingspatroon verticaal en zal u mogelijk wel merkbaar signaalverlies hebben. In de praktijk valt het allemaal wel mee. Strikt genomen is het beter de antenne verticaal te monteren. Wilt u zeker zijn van de polarisatie van de signalen moet u van elk access point weten hoe de antenne staat.

Sinds ons vertrek op 5 december al meerdere malen de antenne gebruikt en vergeleken met de andere in ons bezit zijnde wifiantennes. We kunnen niet anders dan concluderen dat de WifiTurbo antenne meer bereik heeft dan de andere antennes. We zien vaker en meer netwerken dan met de andere antennes. Wil staan er in Frankrijk erg veel dicht. Wij hopen dat het in Spanje wat beter gesteld is. Overigens is het voor betaalde netwerken natuurlijk ook handig omdat de verbinding met een antenne vaak beter is dan zonder.

De antenne werkt onderweg boven verwachting. We hebben vaker (open) netwerken dan met andere antennes die we gebruiken. De ontvangst is prima. Wel is er een nadeel aan een vaste plaatsing van de antenne. Toen we met pech met de camper stonden hadden we een minimale ontvangst met de WifiTurbo antenne en konden niet mailen o.i.d. Met onze ‘oude’ Alfa antenne, die enkele malen op andere plaatsen neerzetten hadden we wel een goede ontvangst. Ondanks dat heeft de WifiTurbo antenne normaal gesproken een betere ontvangst. Ook het vast plaatsen van de antenne heeft het voordeel dat je niet steeds met kabeltjes door de camper moet hangen (Vind mijn ega een ramp).

Op verschillende camperplaatsen hebben we een prima ontvangst van vrije netwerken, als voorbeeld zagen we op Parque da Galé 21 draadloze netwerken, waarvan we er met 4 konden internetten. Zonder antenne zagen we alleen het netwerkje van de camperplaats en met een tablet moesten we naar buiten om het netwerk te zien. Op de camperplaats in Portimao kon ik met de antenne verbinding maken met meerdere netwerken o.a. met fonera, waar ik nu verbinding mee heb. Ik heb meerdere mensen hier gesproken en niemand van hen kon verbinding met een netwerk maken,ook niet met hun antennes. Dus ben bijzonder tevreden over de Turbo Wifi antenne.

 Zie ook Veilig op Wifi

Share