Overwinteren 2011

Ook in 2011 zijn we weer richting Spanje en Portugal gegaan om de winter in mooier weer door te brengen. Tijdens deze vakantie testen we natuurlijk ook weer wat zaken de TurboWifi antenne en een GPS tracking systeem. Kijk hiervoor op de volgende link.

Als voorbereiding op de reis hebben we de camper natuurlijk laten onderhouden en hebben we zelf ook alles gecontroleerd. Over de voorbereidingen hebben we de vorige reis al opmerkingen gemaakt. We zijn van plan 5 december te vertrekken en we gaan door Frankrijk richting Spanje, om in januari richting Portugal te gaan. Wij staan graag op vrije plaatsen. Natuurlijk hebben we de campergids Facile en Route aangeschaft en meerdere pois op de TomTom gezet.

Onderweg houden wij u van onze reis op de hoogte op momenten dat we internet verbinding hebben. Globaal willen we via Parijs richting Gruissan en vandaar langs de kust Spanje in om ergens in januari door te trekken naar Portugal. Natuurlijk, als alles gaat zoals we hopen, bezoeken we op de terug weg Gerrit en Elly die in Noord Portugal zijn gaan wonen en daar o.a. een camperplaats aan het inrichten zijn. Veel camperraars kennen hen misschien nog van de camperplaats in Hengstdijk (Zeeland).

Frankrijk

De eerste dag 5 december rijden we richting Parijs, we wilden boven Parijs te overnachten, maar besloten toch maar door te rijden naar Beaugency, waar we nu staan. In Parijs ging het even wat lastig. De TomTom wilde ons door een tunnel van 2 meter hoogte sturen en ja, op een cabriolet zaten we niet te wachten. Dus doorgereden, dat zinde de TT niet dus gaf de geest.

Pech

6 december rijden we omstreeks 15.30 op de A 17 voorbij Clermont-Ferrand, ter hoogte van afslag 18 als ineens de motor niet meer trekt alsof hij geen brandstof meer krijgt. Na gestopt te hebben, start de motor weer, maar na enkele meters weer niets meer. We besluiten van de Autoweg af te gaan en de ANWB te bellen. Na even wachten komt er een garagebedrijf Beco uit St. George. De eigenaar blijkt een Nederlander te zijn wat we prettig vinden omdat je dan in je eigen taal kunt communiceren. Omdat het probleem niet direct gevonden kan worden, wordt de camper in de lepels van de bergingsauto gehangen en rijden we naar de garage in St. George. Morgen wordt de Ford doorgelicht in de hoop dat de storing gevonden wordt.

 

We overnachten op het terrein. We hadden willen overnachten bij een Nederlands restaurant en daar willen eten, maar nu doen we het met onze boerenkool. Afwachten wat er morgen gaat gebeuren. S’Morgens wordt de camper aan de computer gehangen, maar deze geeft geen enkele foutmelding aan. Daarna met de camper gereden tot weer de motor in storing ging, gelijk tijdig bleek de temperatuur heel hoog op te lopen. Na controle bleek dat we alle koelvloeistof kwijt waren door een scheur in een waterslang.De garagehouder dacht dat er mogelijk een keer olie o.i.d. op de slang was gekomen, waardoor deze zacht worden. Na reparatie en nieuwe koelvloeistof konden we omstreeks 12.00 uur onze reis vervolgen.  We hoefden alleen de koelvloeistof af te rekenen, de rest is voor de ANWB. De hulp van de ANWB en van Beco was geweldig!  Een welverdienden pluim. Thuis moeten we wel de slang volledig laten vervangen. (Later merken we dat het een fout was van de garage waar we toen in onderhoud waren een lekkende dieselaansluiting die op de koelwaterslang lekte).

We besloten om na de reparatie iets terug te rijden naar Blesle, waar we een plaatsje  achter het restaurant  LE Scorpion van Willem en Joke Kievit www.blesle.eu  vinden aan de  D909, N 45,31219 en O 03,18677. Een overnachting, inclusief, water  en elektrisch kost € 10,- Je kunt er ook heerlijk eten voor een redelijke prijs. Een leuke plaats en dicht bij de A75 richting Zuid-Frankrijk.

8 december rijden we naar Gruissan, Aire de 4 Vents. In tegen stelling tot vorig jaar, is het water afgesloten, maar je toilet kan wel geleegd worden. Het is er ook minder druk. Wel hebben we mooi weer en kunnen we voor het eerst buiten zitten zonder jas.

Het is toch lekker wakker worden met het zonnetje op je camper. Ook Bo geniet ervan. Ja en dan staat er ook een TukTuk camper, het duurt even voor je in het zuiden bent. Maar och je hebt de tijd.

Spanje

We zijn in Villanova i la Geltru (N41.21391gr/E1.72502gr), een leuke parkeerplaats direct aan het strand en bij de plaats. We komen hier kennissen tegen die in de camper wonen.Dus een gezellige middag.

Vandaag 11 december zijn we verder gereden naar Peniscola, waar we op camperplaats Stop en Go La Volta (N 40°23.868′ en O 0°24.138′ staan. Toen we er langs reden twijfelden of dit was wat we wilden. Uiteindelijk er toch opgereden en viel het 100% mee, leuke plaatsen, restaurantje, zwembad en zon. We nemen stroom om alles weer even goed op te laden. In Peniscola is tevens de Benimar fabriek gevestigd.

Weer pech

Bij controle blijken we nog koelvloeistof te verliezen. Behoorlijk de pest in, want je verwacht dat het goed is gemaakt en alles is gecontroleerd. Niet dus. Nu overleggen met mijn garage en daarna de ANWB weer bellen. Hier word je niet echt vrolijk van. Contact gehad met ACT Glerum, de ANWB en hun zusterorganisatie (Base). Men komt binnen korte tijd langs. We zijn wederom afgesleept, nu op een bergingsvoertuig. Deze heeft ons en de camper afgeleverd bij “Talleres Gual Servent, S.L.) in Torreblanca.

 

 

 

De camper is gemaakt, tegen 11.00 uur kwam de monteur vertellen dat de nieuwe slang er is. Omstreeks 12.30 uur reden we, na betaling weer richting Peniscola. We hebben het idee dat deze monteur alles goed gecontroleerd heeft, maar ja we moeten het onderweg ook ervaren. Op La Volta kwamen we weer kennissen tegen die we vorig jaar onderweg hebben leren kennen. Altijd erg leuk om vrienden te ontmoeten en we kennen er steeds meer. Ook de TukTuk is op Stop & Go gearriveerd. Morgen gaan we verder langs de kust. We hebben nog twee afspraken, één in de buurt van Calp en één bovenin in Portugal. Voor de rest zien we wel waar we uitkomen.

De volgende morgen 14 december zie ik dat het koelwater weer beneden pijl staat $%#@C@% Wat ik al vermoedde was het niet ernstig, maar onvoldoende ontlucht. Dus koelvloeistof aangevuld (hoort roze in en in Spanje vullen ze met groen:-( ) Na overleg met mijn eigen garage  besluiten we om de koelvloeistof na de reis in Nederland te vervangen. Later blijkt dat de slang steeds lek raakte door lekken van diesel door een lekkende aansluiting. (De garage waar we in onderhoud waren wist dit blijkt later. Ze waren het onderdeel vergeten te plaatsen. Ondertussen heeft deze Goese Campergarage zo vaak fouten gemaakt dat we er geen klant meer zijn).

14 december zijn we naar Calp(e) (Costa BLanca) gereden, een mooie weg, overigens erg druk in Oliva waar we door kwamen. Dat slaan we de volgende keer maar over. De camperplaats Odissea in Calp(e) is gezellig, het internet is, als het werkt, goed. De werking laat echter regelmatig te wensen over. Dat is wel jammer. Ook hier staan weer campervrienden van ons. Volgens de GPS Tracker hebben we 1565.84 km gereden. Calp(e) is een leuke plaats om te vertoeven. In de oudheid stond de rots van Gibraltar bekend als de Mons Calp(e), één van de twee ‘zuilen van Hercules’: In Calp(e) staat net zo’n rots, de Penyó d’Ifac (327meter). Het verklaard waarschijnlijk de naam van het dorp.

Zoals ik al vertelde hadden we in de buurt van Calp(e) een afspraak, een collega (Mireille Aalders) vroeg of ik een pannetje wilde mee wilde nemen voor een voormalig collega Judith Straver. Ze had Spaanse Tortilla gemaakt en had Judith beloofd iets mee te geven voor haar. Natuurlijk deden we dat. Haar man kwam kort voor ons vertrek een klein braadpannetje afgeven. Het hoefde niet in de koeling er zaten alleen wat ingrediënten in. Het pannetje hebben we op de scooter vanaf Calpe naar Judith gebracht. Judith heeft een bedrijf in Jalon (www.vakantiehuisjalon.eu) Natuurlijk een foto van het pannetje en één van Mireille’s kookkunst.

U kunt Mireille inhuren als kokkin voor feesten en partijen:-)

Vanmorgen 17 december worden we ook weer wakker met het zonnetje op de camper. Gisteren hadden we wat wind, maar wel droog weer. Strak naar de markt in Calp(e) die er elke zaterdagmorgen is. Dat je moet oppassen in Spanje blijkt wel uit het volgende. Nederlanders hier op de camperplaats kochten ansichtkaarten met postzegels. Op het postkantoor hoorden ze dat het geen postzegels, maar kaaszegels waren.

Zondag 18 december, we staan op met een heerlijk zonnetje, maar wel wat wind. Tussen de middag gaan we met een groepje naar de Chinees in Calp(e). De menu’s varieren in prijs vanaf € 4,90. Je hebt dan een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. En de kaart was zelfs in het Nederlands, de dame die ons hielp sprak ook Nederlands:-).

Vandaag de 19e met de Honda Lead (100 cc) naar Altea en Albir geweest, tevens even in Alfaz del Pi op de camperplaats gekeken. Stonden ook weer bekenden. Was prachtig weer en een mooi ritje. Me wel weer verbaast hoe slechts sommige motorrijders rijden. Zonder enige inspanning reed ik motorrijders voorbij in bochten met mijn hondaatje van 100cc..

Niet omdat ik gevaarlijk of snel reed, maar omdat die motorrijders geen enkele bochten techniek kenden, maar wel op rechte einden het gas opendraaiden. Levensgevaarlijk. Ik gaf ook wel gas, maar ja dat helpt weinig met het vermogen van het Hondaatje:-)

20 december is een zonnige dag, we doen weinig meer dan zonnen, ook wel eens lekker. Tegen onze gewoonte in staan we best lang op deze plaats, maar met Maddy’s verjaardag en kerstdagen willen zeker zijn van een leuke plaats. De 27ste gaan we verder zoals het er nu uitziet.

Maddy jarig

Vandaag is Maddy jarig, dus we maken er een gezellige dag van. Volgens radio Oranje krijgen we 24 graden (lijkt optimistisch) en dat is wel lekker. In ieder geval is het nu al prachtig windstil weer. Vanmiddag komen er wat buurtjes een borrel halen. Gisteren gezellig de verjaardag gevierd en geskyped met de kinderen en kleinkinderen. Was natuurlijk ook heel leuk.

We besluiten vanmiddag even richting Albir te gaan en gelijk even op de nieuwe camperplaats “Los Limbos” tussen Albir en Benidorm te kijken. We hebben tenslotte niet voor niets de scooter bij ons. De camperplaats ziet er ook goed uit, ongeveer 2 km van Albir. Daarna weer genoten van de zon, 24 graden in de schaduw:-)

Vandaag boodschappen gedaan en ja wat doe je op 23 december in Spanje? Juist de barbeque aansteken, helemaal niet verkeerd om dat in de zon net voor de kerst te doen.

Vanmorgen 24 december naar de markt geweest en kerstinkopen gedaan. Natuurlijk ook oesters, want die horen bij kerst (en waar niet bij?) De wind is ietsje gedraaid, waardoor we meer wind hebben. Maar we kunnen buiten zitten en dat blijft lekker. Een kerstgevoel heb je met dit mooie weer niet echt, maar och dat is niet zo erg.

Kerst

Eerste kerstdag, vanuit Calpe, wensen wij iedereen geweldige kerstdagen. Voor een aantal mensen in Calpe zal dat anders zijn. Ik lees namelijk dat de Gemeente Calpe 71 man personeel heeft ontslagen. Vanmiddag met Mariette en Henk wezen Wokken bij Haitian Wok Directo in Calpe, een prima restaurant, waar je voor 8,95 p.p. geweldig kunt eten. Het is er schoon en het eten smaakte perfect. Echter de volgende morgen hadden we allebei behoorlijk buikgriep. Het zal toeval zijn wat de vrienden waar we samen mee waren en hetzelfde hebben gegeten hebben nergens last van. Een dagje op water en thee, morgen gaan we toch verder naar Alfaz del Pi. Vandaar willen we langzaam verder richting Portugal en we zullen meer op vrije plaatsen gaan staan.

We zijn nu, 27 december 2012 in Alfaz del Pi, camperpark Costa Blanca (N38°35.041′ W 0°04.889′). We worden begroet door mensen die ons volgen op de reis. Het is redelijk druk met overwinterende Nederlanders. Het weer is vandaag ietsje minder, maar de deur kan nog open staan. Ook zijn hier mensen met een eigen website en/of blog, bijv. Nies en Harrievan Driel (Nederlanders, die in Frankrijk wonen) en Eddy. Het is een gezellige camperplaats waar iedereen met iedereen een praatje maakt.(Of dat zo blijft? De camperplaats staat te koop of is verkocht het kan dus volgend jaar weleens anders zijn). De buikkgriep is behoorlijk minder, dus we dachten nu hebben we het alle pech wel gehad. Maar nee, een hap brood en weg een stuk van de brug van Maddy. In Playa de Albir is een Nederlandse tandarts waar we om vijf uur terecht kunnen. Deze tandarts van Bergeyk heeft het keurig gerepareerd en dat voor een prijs waarvoor ik in Nederland nog niet eens mijn mond voor open mag doen bij een tandarts. Misschien laat ik hier mijn nieuwe brug wel zetten komende winter.

We worden uitgenodigd door de eigenaar van de camperplaats met de tekst op het briefje: “Kom naar ons feestje op 31 december, in pyjama of verkleed als boze heks, alles is okee -niets is verplicht ! Vanaf 23u bent u van harte welkom om met ons een glas cava te drinken”. Hartstikke leuk natuurlijk, maar laat ik nu geen pyjama mee hebben genomen en zou ik me moeten verkleden om op een boze heks te lijken?

28 december worden we wakker en lezen dan dat de pensioenen in 2013 gemiddeld met 5,9% omlaag zullen gaan. En dat voor de generatie die de economie heeft opgebouwd. Als je dan kort daarvoor ook nog hebt gelezen dat bijvoorbeeld de CdK van Zeeland € 100.000,00 en ook 2e Kamerleden fors bijverdienen dan klopt er iets niet in de wijze van werk=- en geldverdeling. Nu afwachten of de bonzen van de pensioenfondsen ook gemiddeld 5,9% in salaris achteruit gaan. Ik ben bang dat ze zelf een extra bonus krijgen, omdat ze ten kosten van ons straks de zaken weer even op orde krijgen. De toekomst zal het leren. Maar goed het zonnetje schijnt, we gaan het allemaal wel zien, veel anders kunnen we niet. Vandaag komt de Nederlandse kapster Dorien bij een aantal camperraars. Zij komt bij uw camper langs om uw haar te knippen (0034)633743818 in Benidorm en Albir. Zo zie je maar, hier kan veel in je eigen taal. We zijn vanmorgen ook naar de martkt in Benidorm geweest, leuk en natuurlijk lopen we ook daar weer bekenden tegen het lijf. In Benidorm is er iedere woensdagmorgen en zondagmorgen markt. Daarna weer lekker in het zonnetje gezeten.

29 december niet veel gedaan, wel even een rondje gereden en een nieuwe camperplaats in aanbouw bekeken, 200 meter voorbij camperpark Costa Blanca, vermoedelijk volgend jaar open. 

In Spanje moet je rechts rijden, alhoewel……..

En welke regel gaat nu voor? Rechts rijden of de verkeersborden?

30 december, nog een dag te gaan dit jaar. Vandaag hebben we de markt in Alfaz del Pi bezocht, even rond gereden in Albir. En vanmiddag heerlijk in de zon gezeten, werkelijk prachtig zonnig weer. Je hebt geen idee dat het bijna oud- en nieuw is.

Oud- en Nieuwjaar

Oudejaarsdag, als we wakker worden schijnt de zon al volop, vanaf negen uur kunnen we in de zon zitten. Heerlijk zo oud- en nieuw vieren. Wel blijkt vanmorgen de automaat van de Domatic koelkast de geest te hebben gegeven, hij gaat steeds op gas, terwijl we op stroom staan. (Ondertussen weet ik dat dat gebeurd als de stroom beneden de 200 Volt komt, bedankt, weer wat geleerd!)  Er zal wel iets van een relais ofzo om zeep zijn. De koelkast dus maar handmatig bedienen. Ook is mijn buikgriep nog steeds niet over, duurt deze keer wel lang. Maar och het zal wel een keer overgaan. En bij oud- en nieuw horen oliebollen. Natuurlijk worden ze hier ook gebakken. Het is de eerste keer dat ik iemand in z’n korte broek met ontbloot bovenlijf oliebollen zie bakken. Maar de temperatuur is er ook naar.

Maar we hebben meer bakkers in de buurt 😛

 Vervolg, klik hier!

 

Share