Engeland

Engeland (Engels: England) is een voormalig koninkrijk en vormt met Noord-Ierland, Schotland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Van deze vier is Engeland het gebied met de meeste inwoners en de grootste oppervlakte. Het omvat het zuidelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, in het westen grenzend aan Wales en in het noorden aan Schotland. Engeland kent een eigen vlag, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Engeland is dus geen land in de strikte betekenis van ‘onafhankelijke staat’, maar wel in een wat ruimere betekenis van ‘begrensd gebied met een politieke identiteit’. Engeland telt ruim 50,7 miljoen inwoners.Engeland is het land van de afternoon tea, regen en stevig ontbijt. Van buikpijn bezorgende humor. Van beleefdheid. Beroemde wereldburgers als Hugh Grant, Alan Rickman en Davis Beckham. Bands als The Beatles, The Rolling Stones en Radiohead. De public houses: pubs. Shakespeare, King Arthur en Robin Hood. Van de reserved English. Het Glastonbury muziekfestival. Wimbledon. Het sociale hoogtepunt Royal Ascot. De hippe, trendzettende stad Londen. En ga zo maar door.

Liggend aan de andere zijde van de Noordzee, is Engeland een ideale vakantiebestemming. Voor een weekendtrip of een langere (rond)reis. En alleen al gezien het bovenstaande, heeft Engeland de reiziger veel te bieden.

REGIO’S

De officiële indeling van Engeland in negen regio’s is als volgt:

Allemansrecht

In delen van Engeland en Wales geldt het allemansrecht, evenals in Schotland en Wales. Formeel geldt het recht niet voor motorvoertuigen. Daarnaast kan men overnachten bij Brits Stops! Het Brit Stops schema is eenvoudig- een verscheidenheid aan gastheren (wijngaarden, boerderijen, boerenwinkels, brouwerijen etc.) nodigen leden van Brit Stops uit om in een veilige omgeving te overnachten voor een maximum periode van 24 uur, zonder betaling! Zodra u zich registreert als een lid van Brit Stops, ontvangen camper eigenaren een Brit Stops voorruit sticker, en de Brit Stops gids met de adressen en details van de vele lokale boerderijen, wijngaarden, brouwerijen en andere interessante lokaties van Brit Stops gastheren. De enige kosten die u maakt zijn voor de aanschaf van de Brit Stops gids om te genieten van aantrekkelijke overnachtingen in Groot Brittannië. Wel heel tijdig bestellen, bij ons was hij 14 dagen na bestelling binnen. In ons reisverslag leest u onze ervaringen met Brits Stops en Engeland.

Brexit per 1-1-2021.

Vanaf 1 oktober 2021 is een paspoort noodzakelijk en is een ID kaart niet meer geldig. De grenscontroles zullen vanaf 1 januari 2021 langer duren. Voor het meenemen van een huisdier is nog niet alles duidelijk. In ieder geval vindt u hier de laatste informatie.

Verkeersinformatie

Onze ervaringen met de camper in Engeland.

Wij waren in Zuid Engeland.

Het wegennet.

De wegen in Engeland zijn niet erg best, veel gaten en ongelijkheden in de wegen. De hoofdwegen zijn beter.

Verkeer

In Groot-Brittannië rijdt men links en haalt men rechts in, dus kijk ook goed uit bij het oversteken. Verkeer op een rotonde (round-about) heeft voorrang op het overige verkeer. Tenzij door middel van borden aangegeven, bestaan er geen wettelijke vootrrangsregels. Het is niet zo dat verkeer van rechts automatisch voorrang heeft
Het links rijden valt erg mee, maar het blijft opletten. Zorgdat je de verkeersregels voor aanvang van de reis goed doorneemt. Een aantal zaken zijn behoorlijk afwijkend geregeld, zo hebben bijvoorbeeld voetgangers voorrang. Zie de website van de ANWB.
Bedenk dat men bij het aanrijden en opstellen voor rotondes, de voorsorteerregels in acht neemt, daar kan men in Nederland nog iets van leren.

Maximumsnelheden:

  • Binnen de bebouwde kom 48 km/u (30 mijl)
  • Op tweebaanswegen daarbuiten 97 km/u (60 mijl)
  • Op vierbaans- en autosnelwegen 113 km/u (70 mijl)

Autoweg M = Motorway blauwe borden
Hoofdwegen A groene borden
Secondaire wegen B witte borden.

Douane.

Identiteitskaart of paspoort.
Bij de douane gelden dezelfde regels als elders in de Europese unie, m.u.v. het Isle of Man. Huisdieren mogen worden meegenomen met de veerboot, maar moeten in de camper blijven. Ze moeten alle gebruikelijke inentingen hebben en geschipt zijn. De chip wordt afgelezen voor u de veerboot op mag (goed om dat vooraf te laten controleren bij de dierenarts of de chip leesbaar is). Daarnaast moet de hond binnen vijf dagen voor u Engeland in gaat een wormenkuur bij een dierenarts hebben gehad. Deze moet afgetekend worden in het paspoort van de hond.

Overnachten in de camper.

Alhoewel vrij staan formeel verboden is kan men op veel plaatsen langs de zuidkust vrij overnachten in de camper. Wij hebben het regelmatig gedaan en zonder problemen. Voorzieningen zijn er niet, dus daarvoor moet je naar een camping of een Brit Stops met voorzienigen. Overigen is Brits stops een aanrader, leuke plaatsen en na aanschaf van het boek en de sticker gratis. Natuurlijk vind men het leuk als je er iets koop, drinkt of eet, maar het is niet noodzakelijk.

Wetenswaardigheden en handigheidjes.

  • Het is in Engeland een uur vroeger dan bij ons, dus de klok moet een uurtje terug.
  • De bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam.
  • Naar Groot-Brittannië bellen 044 + netnummer zonder eerste 0.
  • Vraag bij uw zorgverzekering een Europeese ziekteverzekeringskaart aan, dat voorkomt dat u medicijnen e.d. ter plaatse moet betalen. De zorg bij eerste hulpdiensten en openbare ziekenhuizen is gratis.
  • Bestel enkele dagen voor uw reis wat Engelse ponden bij de bank.

Prijzen.

Brandstof en met name diesel is erg duur, toen wij er waren ongeveer € 1.60 tot € 1,80 de liter kwijt. Tank dus voor de overtocht af.
Alle alcoholhoudende dranken zijn flink aan de prijs door hoge accijns.

Belangrijke camperinformatie vindt u op de volgende startkabel pagina’s:

Nuttige informatie:

Eten en Drinken

De Britse keuken heeft geen beste reputatie: vette happen, weinig fruit en doodgekookte groenten. Toch valt er, vooral dankzij de inbreng van immigranten, het nodige te genieten. Er zijn Chinese, Thaise, Spaanse, Italiaanse, Franse en Japanse specialiteitenrestaurants, maar met name de Indiase keuken is goed vertegenwoordigd, vooral in Londen. Ook de Engelse keuken in veel hotels is er, vooral onder invloed van de Franse keuken, al aanzienlijk op vooruit gegaan. Een traditioneel English breakfast bestaat uit thee, toast, gebakken eieren, bacon, gegrilde tomaat, baked beans (witte bonen in tomatensaus) en worstjes. Daarbij kun je ook nog kiezen voor black pudding (een soort balkenbrij), hashbrowns (rösti) en kippers (gerookte haring, warm geserveerd). In de meeste hotels en cafés in Londen zijn ook wel zaken als yoghurt en cornflakes te krijgen. Engelse thee, Engels bier en Schotse whisky blijven echter wereldberoemd.

Geld

De nationale munteenheid van Engeland is de Britse, oftewel Engelse, pond. 1 pond is ca. euro 1, 40 (koers juli 2005). Betalen met creditcard kan bijna overal. In de grotere winkels, hotels en restaurants worden ze over het algemeen wel geaccepteerd. Houd je er wel rekening mee dat er een minimum bestedingsbedrag van 5 pond aan is verbonden en dat winkels vaak een kleine toeslag kunnen vragen voor het gebruik van een creditcard.

Banken zijn doordeweeks op maandag t/m vrijdag over het algemeen geopend van 09.30 tot 15.30 of 16.30. Op zaterdag zijn de meeste kleine banken gesloten, de grote zijn soms geopend van 09.30 tot 12.30 Wisselen kan bij de banken, grotere winkels, hotels en de wisselkantoren. In sommige plaatsen is het ook mogelijk om uw geld te wisselen bij een reisbureau. De banken bieden over het algemeen de gunstigste comissie, maar houdt er ook rekening mee dat ze als je cheques wisselt vaak nog een extra toeslag vragen.

Fooien geven hoort er ook bij in Engeland. Meestal is de fooi bij de rekening inbegrepen. Is dit echter niet het geval dan verwacht men een fooi van zo’n 10 tot 15% van u. Bedienend personeel, hotelpersoneel, taxichauffeurs, kofferdragers en kappers verwachten een fooi van je.

Reisverhalen:

Camperplaatsen

 

Share