Engeland

We zijn in juni/juli 2015 enkele weken naar Engeland, onze eerste Engelandreis met de camper. We hebben de heenreis op 11 juni 2015 geboekt bij P&O Ferries. We zouden, volgens planning, vanuit Calais met de “Spirit of France” om 12.35 uur vertrekken. Vijf dagen voor vertrek moet Bo een wormenkuur bij de dierenarts hebben gehad, dit moet in het hondenpaspoort worden gezet. 8 juni hebben we daarvoor een afspraak. Haar andere injecties heeft zij allemaal al gehad. Verder heb ik bij de ANWB koplampstickers gehaald, zodat we niet iedereen verblinden. In Engeland gaan we o.a. gebruik maken van Brits Stops. de Engelse gids voor overnachtingen bij boerderijen, pubs e.d.

Het voorlopige plan (normaal plannen we niet veel) is eerst de kust langs te trekken tot Land’s end. Onderweg willen we kustplaatsen bezoeken (Folkstone, Hastings, Eastborn, natuurgebieden etc.) Dan richting Devon, Lynton met het Exmoor nationaal park, Dunster, Wells, Bristol en dan richting Wales. Op de terugweg naar Dover via Kent. We gaan het rustig aan doen.

Trouwerij Petra en Leen

Maar eerst hebben we zaterdag 6 juni de trouwerij van onze dochter Petra meegemaakt. Onze kleinkineren waren bruidsmeisje en bruidsjonker! Een geweldige bruiloft en een hele leuke dag.

9 juni 2015 Hemand jarig.

Gisteravond gezellig met het hele gezin bij Hemand en Marieke gegeten. Hemand was jarig.

Vertrek

Vanmorgen de laatste zaken in de camper gezet en naar Calais gereden. We rijden langs de Ferry’s om te kijken waar we morgen moeten inschepen. Er is daar een omleiding en heel veel politie. In de duinen zien we zelfgemaakte tentjes met honderden, misschien wel duizenden asielzoekers.Ondanks de politie die echt massaal aanwezig is, proberen enkelen de veerboten te bereiken, want voor zover wij zagen niet lukte.Je beseft dan wel weer hoe goed wij het hebben. We kunnen zonder problemen naar het land reizen waar zij ooit hopen te mogen wonen. Ook in Calais zien we in portiekjes asielzoekers liggen. Een triest beeld. We overnachten aan de boulevard, waar de camperplaats nog steeds is. Er staat zelf een tentje!

DSC04125We ontmoeten hier een collega die onze reizen volgt en ook naar Engeland gaat.Van hem krijg ik een schildje van de regiopolitie Midden-Gelderland. Leuk als mensen de website waarderen. We komen hier al jaren op de camperplaats in Calais, het blijft leuk, veerbootjes kijken. Er is wel veel wind, dus dat wordt, als het weer niet veranderd morgen slingeren.

11 juni

We rijden om een uur of negen naar de boot, weer overal veel politie en asielzoekers. We gaan door de pastpoortcontrole en bij de ferrymaatschappij P&O moeten we de chip van Bo scannen Gelukkig is de chip niet verzakt en heeft zij de wormenkuur via de dierenarts gehad. We krijgen een groot geel papier op de voorruit dat we een hond aan boord hebben. We mogen eerder mee dan gepland, om 11.15 in plaats van 12.35. Dat scheelt toch weer. Het is ongeveer anderhalf uur varen. Bij het inschepen houden ze er rekening mee dat de camper niet in de zon staat omdat er een hond aan boort is 🙂  Onderweg moet de tijd een uurtje terug.

We zoeken eerst naar de camperplaats in Dover die in campercontact staat, deze hebben we nite kunnen vinden. Na wat ronddwalen zijn we naar Haguelands Farm Village in Burmarsch (N 51 gr 02.327’O 0001 gr 00236′)gereden. Je kunt er op een parkeerplaats overnachten bij meerdere winkeltjes en een bistro. De gegevens in Brit Stops kloppen op het wifi teken na, dat was er jammer genoeg niet.

12 juni

Rustig via de kust verder gereden, zagen hier en daar campers vrij staan. Wij vonden een plaatsje aan de boulevard in St. Leon on Sea, Sussex (N50.85035 en O, 000.53980) We hebben prachtig weer, met de antenne vangen we een FON netwerkje, maar jammer genoeg te zwak om de websites bij te werken.

13 juni.

We rijden langs de mooie kust, komen door het mooie Brighton met zijn mooie kiezelstranden en pier met een oriëntaalse koepel. Aan het einde van brighton eten we op een parkeerplaats langs zee. Ook hier staan campers, zelfs ee n hele bijzondere. We zien de krijtrotsen bij Beachy Head. We volgen de kust tot Goring by Sea (N50.80447 en Wo.43387) waar we een plaatsje aan de kust vinden bij andere campers. Vrij staan is langs de kust geen probleem.

14 juni.

We rijden via Portsmouts en Southampton, naar East Bodre in het New Forest Nationaal Park. We vinden een plaatsje bij The Turfutters Arms, lid van Brit Stops (N 50.80229 en W 001.47056). Het is een leuke pub, waar ook honden van harte welkom zijn. Overal in het park lopen paarden, ezels, maar er zijn ook herten en vossen. Een prachtige omgeving. Er is van alles te doen, zoals door het woud trekken met door paarden getrokken koetsjes. Voor dit laatste zijn de opstapplaatsen zijn Brockenhorst en Burley. De aangegeven voorzieningen zijn er, maar de cassette kan beperkt worden geleegd.

15 juni 2015

Vanmorgen vertrokken en eerst een rit door het Nationale park gemaakt, ontzettend mooie natuur en in het park natuurcampings waar je mag kamperen, mits je zelfvoorzienend bent. Het is overigens betalend, maar mooier kun je niet staan. Wat foto’s van onderweg.

We besloten toch door te rijden, er komen nog meer parken op onze route. De eindbestemming vandaag is Millers Farm Shop in Kilmington (Devon). (N 50.77971 en W 3.03166) Ook dit is een plaats uit Brit Stops. Het is een leuke shop met van alles en nog wat. Ook grote campers kunnen hier terecht. Alle aangegeven voorzieningen zijn aanwezig. Een aanrader.

16 juni

Vandaag zijn we naar Betty’s Cotless Inn (N50.72248 en W004.03517) in Okehamton. Ook hier worden we erg vriendelijk ontvangen. Met de scooter zijn we naar het Darkmoor Forest gereden, een prachtig natuurpark. ’s Avonds in Betty’s Cottless gegeten, wat prima smaakte, Maddy vis en ik Spareribs. Ook de prijs was normaal € 40,- voor ons beiden.

17 juni

Vandaag zijn we via het Dartmoor Park, Cornwall ingereden tot Par, waar we een plaatsje vinden achter The Britannia Inn (N 50.34543 en W 004.73995). Ook hier weer een schitterende plaats via Brit Stops. Cornwall is erg mooi, net of je een paar jaar terug gaat in de tijd, sommige wegen zijn erg smal met hagen langs beide kanten van de weg, zodat je soms alleen met moeite via uitsparingen elkaar kunt voorbijgaan. Een enkele keer moet of de één of de ander achteruit. Maar alles gaat even rustig en gemoedelijk. Ook vanmiddag de scooter weer gepakt en naar Foley gereden, hier kun je met de camper niet doorheen. Een heel leuk plaatsje met kleine winkeltjes en een mooi baai.

18 juni

Via smalle o.a. veel smalle wegen naar Newlyn gereden, we zien hier campers net voorbij de haven staan. Ook wij vinden daar een plaatsje (N 50.10051 en W 5.54372). Onderweg kwamen we o.a. langs een mijn die te bezichtigen was, maar er mochten geen honden het terrein op en het was teveel lopen. Dus daar hebben we maar vanaf gezien.

19 juni

Een dag met van alles en nog wat. We hebben een mooie camperplaats gevonden in een gids die uitkeek op een kasteel in het water. Via prachtige wegen rijden we die richting op, de weg wordt echter steeds smaller en auto’s tegenkomen is lastig.
Tot we rechts af naar boven moeten, dat wordt echt te smal. Dus achteruit en keren. We hebben twee camperplaatsen uit Brit Stops gevonden, de eerste plaats is bij een pub, maar daar moeten we achteruit in, we besluiten door te rijden. De tweede plaats is vol. Ja dat kan op zaterdag. Maar we vinden de Trevalicks Farm Shop 6 km buiten Liskeard aan de B3254 (N 50.50455 en W 004.42599). Hier kunnen we staan met een prachtig uitzicht over de bergen. De hele dag hebben we genoten van prachtige uitzichten en de natuur. We staan nu ook in een natuurparkje.

20 juni

Via een prachtige route, deels door het Exmoor Nationale Park naar de Doniford Farm (N51.17831 en W 3.30467) gereden, waar we een plaatsje vinden met uitzicht op schapen, paarden en zee. De Farm heeft dieren, allerlei winkeltjes en een café/restaurant.

21 juni

Vandaag weer een rit gemaakt door Exmoor Forest, heel erg mooi, maar we kwamen wel op heel smalle weggetjes uit. Gelukkig kwamen we niemand tegen, want we konden hier echt niet passeren zonder kilometers terug te moeten. Ook de camper paste maar net tussen de wallen.. Soms heeft de camper navigatie toch het idee dat ik een heel smal campertje heb. Onderweg bekijken we Dunster, een uniek middeleeuws dorpje in West-Somerset. We overnachten bij een Pub, Gardeners Arms (N51.28260 en W 2.77682) in Cheddar, waar volgens Brit Stops alle voorzieningen zijn en volgens Campercontact geen. Ons afval konden we kwijt, maar verder hebben we geen voorzieningen aangetroffen. Wel hebben we er heerlijk gegeten.

Pech

In de nacht van 21 op 22 juni wordt ik wakker en merk dat ons bed nat is. De oorzaak is een lekkend dakluik, wat we al meerdere keren hebben gehad. De rest van de nacht slapen we slecht met een grote teil tussen ons in. ’s Morgens overleggen we wat te doen, er zijn drie opties:

  1. repareren, we hebben kit bij ons;
  2. een bedrijf zoeken om het te laten repareren;
  3. naar huis rijden en terug naar het bedrijf dat het gekit heeft.
  4. doorrijden met een lekkend luik.

Optie 4 valt natuurlijk direct af. Ook hebben we geen goed gevoel om het in Engeland te laten repareren, er zit een verhaal bij, dat we toch lastig in het Engels kunnen uitleggen. Ook het zelf kitten, het dakluik er in de regen uithalen, zien we gezien de voorgeschiedenis niet zitten. We kiezen dus uiteindelijk voor optie 3, hoewel we daar vreselijk van balen.

We rijden s’morgen om een uur of acht richting Dover, waar we met de boot van 15.40 uur (Engelse tijd) mee kunnen. De prijs is een stuk meer als de heenreis. heen betaalden we € 82,50, terug omgerekend € 180,- . DSC04492Dit omdat we niet via internet konden bespreken. Het wordt dus een vreselijk duur dakluikje. De rit gaat via Bristol (centrum), rondweg Londen met file en natuurlijk Frankrijk en België. ’s Avonds om 21.30 uur rijden we de tuin van onze woning weer in. Een lange dag en vreselijk balen natuurlijk. Engeland is overigens goed bevallen en is het gebruik van Brit Stops een aanrader. Wij gaan zeker nog eens terug naar Engeland.

22-6-15

23 juni. Thuis direct een nieuw dakluik besteld. We hopen dan voor altijd verlost te zijn van dit probleem.

Share