Zweden

Zweden is het grootste land van het Scandinavisch schiereiland. Het land strekt zich uit van de gematigde klimaatzone in het zuiden tot de subarctische in het noorden. U kunt in Zweden eindeloos zwerven, per auto, fiets of te voet, want het is nergens druk. Het Zweedse landschap is fascinerend, met veel rust en ruimte. De natuur kan spectaculair zijn en nodigt uit tot avontuur. De grote nationale parken zijn de laatste wildernissen van Europa, waar de natuur nog zelf het leven bepaalt. Zweden is elfmaal groter dan Nederland en telt slechts negen miljoen inwoners. De meeste daarvan wonen in de grote steden van Zuid-Zweden: Stockholm, Göteborg en Malmö. In het noorden liggen de grote steden alle (op Östersund na) langs de kust. De hoofdstad Stockholm is misschien wel de mooiste hoofdstad van Europa: prachtig gelegen aan het water op verschillende eilanden is het een wereldsstad die toch heel toegankelijk is. U vindt alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar, met het oude centrum (Gamla Stan) als hoogtepunt. De mooiste stad van Zweden is zonder twijfel de middeleeuwse Hanzestad Visby op Gotland.

Allemansrecht.

In heel Zweden kent men het zg. allemansrecht. Dit recht is op een afzonderlijke pagina verder uitgewerkt. Bedenk dat het recht onder druk staat, door het verkeerde gebruik dat er van gebruik maakt. Hou de natuur in ere en bedenk dat rust bij Zweden hoort. Meer over allemansrecht, klik hier!

Parkeren en overnachten (Allemansrecht)

De basisregel is dat op weekdagen 24 uur in uitwijkhavens en bewegwijzerde parkeerplaatsen langs de openbare weg mag overnachten. In het weekend en op feestdagen mag dit tot de volgende volgende werkdag.

Er zijn echter uitwijkhavens (bushaltes en rustplaatsen) die niet bestemd zijn voor overnachting. Als de geldende verkeersregels anders bepalen, zal je de regels vinden op een onderbord op het bord parkeren.

Off-road camping

Voor de bescherming van de natuur, mag met motorvoertuigen niet worden gereden op off-road terrein in Zweden.  Het rijden op de stranden, graslanden, weiden of ander land met natuurlijke vegetatie is daarom niet toegestaan.

De wet geldt evenzeer voor de grondeigenaar. Met andere woorden, de eigenaar kan een andere persoon geen toestemming om off-road te rijden over zijn of haar land. Vrijwel al het land met natuurlijke vegetatie is off-road terrein onder de wet.

Particuliere wegen zijn onder controle grondeigenaar

Het is aan de eigenaar van een eigen weg wel of niet mag worden gebruikt door motorvoertuigen. De eigenaar kan motorvoertuigen of voertuigen van bepaalde types verbieden.

U mag een motorvoertuig parkeren op de weg onder voorwaarde dat je de grond niet beschadigen of de activiteiten van de grondeigenaar belemmerd. Je moet ook oppassen het verkeer niet te hinderen of op welke wijze dan ook in gevaar te brengen.

Er zijn geen regels over de lengte van de tijd dat u uw voertuig op dezelfde plaats mag parkeren. Een caravan of camper wordt als meer opdringerig gezien dan een tent en de eigenaar moet altijd toestemming van de grondeigenaar vragen voordat hij mag parkeren in de buurt van het huis van iemand, zelfs als je alleen van plan een één nacht te blijven.

Parkeren op eigen wegen

Dezelfde parkeerplaats regels zijn van toepassing op particuliere wegen en op andere wegen. Als de eigenaar het parkeren verder wil reguleren, dan kunnen zij dit doen door middel van de geldende verkeersregels.

In sommige gevallen kan een grondeigenaar parkeren verbieden. Het illegaal parkeren kan beboet worden. Elke parkeerplaats beperkingen opgelegd door de grondeigenaar moet worden aangegeven met verkeersborden.

Download de brochure over het allemansrecht.

Om in Zweden makkelijk met je camper overal te kunnen staan is het raadzaam een rastplatzkartan te halen bij het een toeristenburo. Deze kaart is erg handig omdat er duidelijk op welke parkeerplaatsen je kan staan en welke voorzien zijn van wc en een latrin :die is speciaal voor het ledigen van je toilet van de camper, bij sommige kan je ook water nemen.

Honden.

Honden zijn op veel plaatsen niet welkom en/of verboden denk aan:

  • winkels
  • restaurants
  • marktpleinen e.d.

Reisgidsen.

Landeninformatie, handige weetjes, tips, veiligheid en veel meer vindt u in de Trotter gidsen.

Nuttige informatie:

 

Share