Berlijn, Potsdam en Rügen.

We vertrekken 7 mei richting Berlijn. We gaan rustig aan die kant op. Wat we daarna gaan doen weten we nog niet, waarschijnlijk via de kust richting het Duitse eiland Rügen en Denemarken. Maar of het dat ook gaat worden, blijft nog een verrassing. Tijdens deze reis testen we weer meerdere accessoires.

Het wordt de tweede reis met de nieuwe Ford motor in de camper. Deze liep in september afgelopen jaar in elkaar liep. Kennelijk een Ford 2.2 TDCi kwaal, die Ford erkent en zegt coulance te geven, maar niemand heeft dat nog gehad voor zover wij weten. Ook ons verzoek is op zeer onduidelijke redenen afgewezen. De nieuwe motor is door een prima garage geplaatst en daar blijven we nu in onderhoud.

Om onderweg de nodige camperplaatsen te vinden hebben we de nieuwe Facile en Route 2016 bij ons. Zoals velen weten houden we niet van campings, maar staan graag vrij of op camperplaatsen. Soms is alleen een camping een optie en dan doen we dat.  Ik heb ondertussen de camper weer helemaal bekeken en alle zaken die we niet of te weinig gebruiken er uit gehaald. Zo blijven we beneden de 3500 kg.

Overlijden Hetty

6 mei 2016
Van Peter Jordaan krijgen we bericht dat zijn echtgenote Hetty op 5 mei 2016 is overleden. We kennen Peter en Hetty al vanaf het eerste campertreffen dat we ooit organiseerden. Later zijn zij vertrokken naar Tjechië, waar ze camping Autocop Na Kopci – camping de Berg in Bystrice zijn begonnen. Ze waren ooit te zien bij het televisie programma “Ik Vertrek.” We wensen Peter en de kinderen veel sterkte om het gemis te verwerken. Ook wij zullen Hetty missen.

7 mei.

We worden al redelijk op tijd wakker en overleggen dat we richting Minden (Dld) gaan en vandaar naar Potsdam. We willen in Minden aan de rivier overnachten, maar er is een grote kermis neergestreken dus we moeten een alternatief zoeken. We vinden in de gids Rinteln, maar ook daar staat de camperplaats bomvol Uiteindelijk vinden we een overnachtingsplaats in Bückeburg, N 52.25790 en O.009,04636. Je betaald € 7,00 via een automaat. We hebben prachtig weer en genieten bij de camper. Het is hier heerlijk rustig. Het Slot en het centrum is op loopafstand met leuke terrasjes en winkels. De bediening als we een hapje gaan eten is prima, daar kunnen ze in Nederland nog iets van leren. Ja en ze doen goede onderzoeken, zie de laatste foto:-) En nog leuk nieuws, veel providers hebben de prijs verlaagd en natuurlijk is werelwijdwifi de koploper. En u weet als u na de bestelling hen mailt dat u via camperpunt bestelt heeft krijgt u korting 🙂

Potsdam 8 mei

We rijden naar Potsdam, naar de parkeerplaats/camperplaats Am Krongut (N 52.41313 en O 013.02831). Je mag hier voor € 10,00 overnachten. Er zijn behalven stroom (tegen betaling) en afval geen voorzieningen. Je bent op fietsafstand van het centrum van Potsdam. We gaan met de scooter naar het centrum en verkennen de omgeving. Dit kan natuurlijk ook met de bus. We genieten van de stad, die is heel mooi, leuke terasjes en mooie gebouwen. Als we terug op de camperplaats zijn meldt zich Frans van Egmond en zijn vrouw. Zij wonen sinds kort in hun camper. leuk om ze nu ook real te leren kennen en we vonde het leuk en gezellig.

Berlijn 9 mei.

We worden redelijk op tijd wakker en vertrekken richting Berlijn. We vinden een camperplaats in Berlin- Kopernick  N 52.42343 en O 013.58388. Vanaf hier rijden we op de scooter naar het centrum van Berlijn. Dit is een ritje van 18 km enkele reis. Overigens kan dit ook met openbaar vervoer vanaf deze camperplaats.DSC06516

We bekijken het Gendarmenplein in Berlijn. Dit is het mooiste plein van Berlijn. We slenteren door de stad naar Checkpoint Charlie om vervolgens met de scooter naar de Brandenburger Tor te rijden. Daar ziet het zwart van de politie, er is een of andere demonstratie met rode hamer en sikkel vlaggen. Ook zagen we zwarte vlaggen.  Later lezen we in de telegraaf dat het Poetins nachtwolven waren die aan het demonstreren warenin Berlijn. Het verloop heel rustig. Omdat we al te veel hebben gelopen, we lopen beiden niet zo makkelijk, rijden we naar een rondvaartboot en laten ons Berlijn van het water bekijken. Een kleine foto impressie van vandaag.

Neustrelitz 10 mei.

We hebben Berlijn verlaten en zijn nu in Neustrelitz N53.36556 en O 013.05576. De plaats kost € 8,00 die je in een automaat moet voldoen. Tegen betaling (munten verkrijgbaar bij de havenmeester zijn elektrisch en sanivoorzieningen ook aanwezig. De voorzieningen zijn op de haven, wat lastig te vinden, maar voor de restaurantjes de haven oprijden richting rondvaartboot. Morgen verder richting Rügen.

Rügen 11 mei

We rijden naar het eiland Rügen, waar we eerst naar Bergen auf Rügen rijden. De camperplaats daar stond ons niet aan, achter een of ander gebouw en kleine plaatsen. We zijn doorgereden naar Binz, waar we een mooi plaatsje vinden, voor € 11,00 per dag,  op Wohnmolile-Oase. Bij aankomst worden we door een Duitse man in het Nederlands aangesproken, dat maak je in Duitsland niet vaak mee 🙂 Het is een mooie camperplaats, waar je wel voor elke voorziening wel extra moet betalen. Gisteren zei een Duitse camperraar nog tegen me dat Rügen onbetaalbaar was. Ja, het is duurder dan op sommige andere plaatsen, maar als je oplet valt het wel mee. De camperplaats is 5 kilometer van Binz, dus vervoer is wel nodig, tenzij je wilt wandelen in de bossen rondom de camperplaats. De voorzieningen zijn perfect, douch, badkamer wat je maar wilt. Maar wij hebben een douche in de camper en dat bevalt ons prima. Naar onze mening zijn deze voorzieningen dan ook overbodig op een camperplaats. Daar hebben we tenslotte een camper voor.

Binz

Op de scooter rijden we naar Binz, een leuk stadje aan zee met luxe winkeltjes. Een beetje Domburg achtig voor mensen die Domburg kennen. Het weekend is het pinksteren, dus zal het wel druk worden. We een paar dagen op deze plaats.Binz

12 mei.

Met de scooter zijn we naar Sasnitz gereden, waar ik de onderzeeboot H.M.S. Otus bekeek. Het is een onderzeeboot van de Britse orberon klasse. Deze boot heeft 28 jaar dienst gedaan bij de Royal Navy en had 68 bemanningsleden. In het schip hoor je de typische geluiden van een onderzeeboot. Het schip is 90 meter lang en 8.10 meter breed, de aandrijving waren 2 diesel-electromotoren waarmee een snelheid van 17 knopen bereikt kon worden. Het lijkt me een bijzondere ervaring om opgesloten in zo’n klein schip met zoveel mensen onder water te duiken. Maar ik kon op 68 man ook maar twee wc’s ontdekken.

Na het bezoek aan de onderzeeboot zijn we verder gereden naar Putgarden. Hier heb ik in Millitaire dienst nog aan de Oostzee geschoten met de tanks en panservoertuigen van 103CV. Jammer genoeg konden we niet aan het water en bij Kap Arkona komen, omdat het vanaf de parkeerplaats ruim 1,5 kilometer wandelen was, wat voor ons niet doenlijk is. Dus het bleef bij een mooi ritje over het eiland Rügen.

13  mei.

We rijden verder naar het noorden, we vinden een plaatsje in Boltenhagen (N53.98081 en O.011.21894). Ze willen gelijk weten hoe lang we blijven, want voor 1 dag krijgen we geen plaats. We blijven hier dus tot maandag en rijden dan verder. Tevens laten we u kennismaken met der Rudi de Zwaan.

Natuurlijk maken we gebruik van wereldwijdwifi of de tube U om de websites bij te werken.

14 mei.

DSC06530Vandaag is het zonnetje goed aanwezig, maar ook wat wolken. We zijn dus aan de schoonmaak geslagen. Stofzuigen en de badkamer schoonmaken, een mooie kans om de Windows Vac te testen. En dat werkt prima.  Omdat het zomer is beslaan de ramen niet zo, maar zeker met de grote en kleine bladen is dat een perfect hulpmiddel.

We zijn vandaag weer even het dorp in geweest, overal kraampjes en eettentjes. Maar deze keer niet gezondigd met vette happen. Vandaag maak ik indisch stoofpotje met frite. Het weer was tot ongeveer 16.00 uur mooi, maar toen begon het te regenen. Ook morgen beloven ze nog regen, maar maandag is de zon er weer.

Ford 2.2 TDCi

15 mei.
We hebben zonnig weer, maar het is wel een stuk kouder. Ook hoorden we gisteren dat de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) , maar ook wij een stroom aan meldingen kregen over verstuivers die niet in orde bleken te zijn. Het gaat daarbij om de Ford Transit met de 2.2 TDCi motoren en bouwjaren van 2006 tot en met 2011. Sommige eigenaren werden geconfronteerd met dure motorschades, ook onze motor liep in elkaar.  Aanvankelijk kwam er van Ford geen eerlijke reactie. Daarna zegde het bedrijf toe coulant te zijn. Dit bleek in de praktijk echter niet het geval, ook ons verzoek werd afgewezen. Nu gaat Ford zijn dealers dan toch melden dat het controleren van de verstuivers bij genoemde voertuigen wel degelijk nuttig kan zijn. Jammer genoeg voor ons te laat, wij moesten een nieuwe motor en nieuwe verstuivers laten plaatsen. Hopelijk kan deze motor weer jaren mee. In Ford zijn we dus danig teleurgesteld dat we nooit meer een Ford zullen kopen. Ze wijzen iedere claim af. Je mag toch van een bedrijf als Ford coulance verwachten als door een constructiefout je motor het begeeft. Overigens heeft het niets met stilstand tijdens de winter te maken, onze camper heeft alleen deze winter stilgestaan, omdat de motor het begeven had.  Lees meer bij campingtrend.

Wismar

We rijden op de scooter naar Wismar, een leuke Hanzestad. We komen via de kust, waar overal automaten staan om een kaartje te kopen om het strand op te gaan. De stad zelf is mooi, geniet maar even mee.

Op de terugweg worden we overvallen door een regen en hagelbui, we worden door en door nat. Maar we hebben droge kleren bij ons.

In verband met familieomstandigheden hebben we besloten niet door te gaan naar Denemarken, maar in enkele dagen naar huis te rijden. Morgen dus weer in zuidelijke richting.

Braunsweig 16 mei

Vandaag zijn we naar Braunschweig gereden (N52.2497 en O 10.51816). Dit is een drukke gratis plaats aan het park. Stroom kost 1 euro voor 8 uur, wat wij overigens niet gebruiken. Morgen doen we nog 1 overnachting en hopen dan woensdag in de loop van de dag weer thuis te zijn.DSC06622

17 mei

We zijn vandaag naar huis gereden, er waren onderweg erg veel files.  We blijven voorlopig thuis in verband met zeer ernstige ziekte van een familielid.

We besluiten om toch nog voor onbepaalde tijd op stap te gaan, maar dan wel binnen Nederland en misschien Duitsland.  Het vervolg leest u hier!

Share