Noorwegen

Het koninkrijk Noorwegen bestaat uit het westelijk en het noordelijk deel van het Scandinavisch schiereiland, alsmede de noordelijke gebiedsdelen Jan Mayen en de archipel Spitsbergen plus Bouvet, Peter I-Eiland en Dronning Maud Land op het zuidelijk halfrond. In termen van landoppervlak is het weliswaar het zesde land van Europa, maar Noorwegen is dunbevolkt en qua inwoneraantal vind je het pas terug op de 28e plaats. De lengte van de kust van het vasteland van Noorwegen is met inbegrip van fjorden en baaien meer dan 20.000 km.

Fjorden en bergen

Ontdek de toegankelijke fjorden en bergen van West Noorwegen. Twee van de Fjorden in Fjord Noorwegen, Nærøyfjord en Geirangerfjord, zijn door de UNESCO tot wereld erfgoed verklaard. De fjordregio is het hele jaar door een aantrekkelijk reisdoel dat gemakkelijk bereikbaar is. De Sognefjord, de langste fjord van Europa stroomt vanuit zee meer dan 200 kilometer landinwaarts, richting de hoogste bergen en grootste gletsjers van Noorwegen. Het gebied is tevens bekend vanwege de Rallarvegen, de populairste fietsroute van Noorwegen. Als een stukje Werelderfgoed van UNESCO is de Nærøyfjord samen met de Fjærlandsfjord een van de populairste natuurlijke attracties in Noorwegen. De Nærøyfjord is een zijtak van de Sognefjord en ligt in de provincie Sogn og Fjordane in het hart van de regio West Noorwegen.Rondom de Sunnfjord leiden diverse wandelpaden langs de vele watervallen die in deze regio met geweld naar beneden kletteren, met name in de maanden mei en juni, als het smeltwater in hoog tempo uit de bergen komt. En ook het minder bekende, maar even imponerende ”neefje” van de Geirangerfjord, de Hjørandfjord, is zeker een bezoekje waardig. De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van Europa en daagt de bezoekers uit. Onder begeleiding van een gids is het mogelijk om de ijsblauwe sneeuwlaag te trotseren.

Langfoss watervall

Aan het einde van de Åkrafjorden fjord prijkt de Langfoss watervall. De vijf na hoogste van Noorwegen en door Worldofwaterfalls genomineerd als een van de tien mooiste watervallen ter wereld. Camperrondreizen zijn uitermate geschikt om het fjordengebied te ontdekken en de gevarieerdheid van het landschap te ervaren. Van de kust, langs de fjorden en watervallen naar de bergen en de gletsjers. De Atlantische Weg is samen met enkele andere routes geselecteerd als “National Tourist Route” en is een heuse belevenis. De route van Molde naar Krisiansund zigzagt over twaalf lage bruggen die als het ware vlak boven de zeespiegel golven en diverse eilanden in het westelijk fjordengebied met elkaar verbinden. Maar ook de nationaal-toeristische route door Hardanger is een belevenis. Geniet van deze prachtige weg en ervaar de watervallen, gletsjers, de Hardangerfjord en de Hardangervidda, een van de grootste hoogvlaktes van Europa, waar het tevens nog mogelijk is wilde rendieren te spotten.

Maar een rondrit door het fjordengebied leidt ook langs pittoreske dorpen en steden met veel cultuur en een gezellig uitgaansleven. Het bruisende Haugasund bijvoorbeeld, dat bekend staat om de vele festivals en evenementen die er in de zomer worden georganiseerd. Van jazz- tot haringfestival. Of de nabijgelegen idyllische eilanden Utsira en Røvær.

Allemansrecht

Noorwegen kent het z.g.n.’allemansrecht’, het recht om te kamperen op onbebouwd terrein. Zie onze pagina over het Allemansrecht.

Sneeuwkettingen.

Als u op besneeuwde of gladde wegen betrokken raakt bij een ongeval wordt u automatisch aansprakelijk gesteld als u geen sneeuwkettingen gebruikt. Aangezien het tot juni glad kan zijn, verdient het aanbeveling ook in de zomer sneeuwkettingen mee te nemen.

Tanken

In Noorwegen worden twee soorten diesel verkocht, de gewone/dure diesel en de zogenaamde avgiftsfri. Deze diesel mag niet door toeristen worden getankt. Wanneer u tijdens een politiecontrole wordt betrapt op avgiftsfri, wordt u beboet met 2000 kronen (270,00 euro). Het is oppassen geblazen want je ziet niet altijd het verschil. Veelal staan deze avgiftsfri pompen voor diesel naast of achteraan het tankstation, maar soms staan deze pompen naast elkaar. Deze z.g. rode diesel blijft aantoonbaar in de tank en kan ook in Nederland daarna nog problemen geven.

LPG kan ook in Noorwegen getankt worden, hier een overzicht.

Autowegen

Het is verboden om met campers op parkeerplaatsen langs autosnelwegen te overnachten. Er bestaan speciale verzamelplaatsen voor het lozen van afval en chemische toiletten. Verder worden de camperbezitters verzocht in het verkeer rekening te houden met de andere weggebruikers, en af en toe gebruik te maken van de uitwijkruimtes en parkeerplaatsen om het achteropvolgend verkeer door te laten. Hou ook rekening met de andere verkeersgebruikers die (binnen de snelheidsbeperkingen) harder willen rijden dan u.

Belangrijke camperinformatie vindt u op de volgende startkabel pagina’s:

cover-noordkaap

Nieuwe reisgids speciaal voor vakantie met de camper in Zweden en Noorwegen
Begin 2014 is Camperreisgids Noordkaap uitgebracht. De reisgids beschrijft niet alleen toeristische informatie en overnachtingsmogelijkheden voor campers, maar gaat ook in op specifieke zaken die men tijdens een vakantie met een camper door Zweden en Noorwegen tegenkomt.
Een reis met de camper naar Noordkaap speelt velen tot de verbeelding. Je moet er een keer geweest zijn. De reis vereist wel enige voorbereiding. Camperreisgids Noordkaap geeft de informatie om die reis voor te bereiden, een tijdsplanning en begroting te maken, een route uit te stippelen en er een ontspannen vakantie van te maken. Ook als Noordkaap niet het reisdoel is dan is het een handige gids voor een campervakantie in Zweden of Noorwegen. De reisgids beschrijft de toeristische bezienswaardigheden en routes van Zweden en Noorwegen. De Wildernisroute, enkele alternatieve routes in Lapland, Lofoten, Vestralen en het Noorse fjordengebied worden ook uitvoerig beschreven. Overnachtingsplaatsen worden vermeldt als ze voldoen aan volgende voorwaarden: strategisch of mooi gelegen, veilig en rustig. Dit kunnen campings of betaalde, gratis of wilde camperlocaties zijn. De meer dan 160 locatievermeldingen zijn voorzien van GPS-coördinaten (ook downloadbaar als POI-bestand) en een beschrijving van de voorzieningen.
De reisgids geeft ook informatie over het Noorse tolsysteem, veerboottarieven, het invoeren van huisdieren, de verkeersregels en uitrustingseisen voor de camper en andere praktische reisinformatie. U kunt deze reisgids hier bestellen.

Nuttige informatie:

Alvast genieten van Noorwegen? Klik Hier!!!!!!!!!!!!!
Share