Algemeen.

Italië, officieel de Italiaanse Republiek, is een land in Zuid-Europa en behoort tot de Europese Unie. Ten noorden grenst het aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, Ionische Zee en de Adriatische Zee.

De eilanden Sicilië, Sardinië en Elba en een aantal kleinere eilanden behoren ook tot het land. De hoofdstad van Italië is Rome (Roma). Daarin bevindt zich het onafhankelijke Vaticaanstad waarvan de paus het hoofd is. Een tweede onafhankelijke enclave binnen de Italiaanse grenzen is San Marino. Belangrijke steden zijn Milaan (Milano), Turijn (Torino), Genua (Genova), Venetië (Venezia), Florence (Firenze), Bologna, Verona, Napels (Napoli), Ancona, Bari, Perugia, Cagliari, Catania, Messina en Palermo.

Taal

De grote meerderheid van de bevolking spreekt Italiaans (waaronder verscheidene dialecten); er zijn Duits-, Frans-, Sloveens-, Grieks-, Friulaans- en Kroatisch- sprekende minderheden. Italiaans komt van het Latijn (de taal die de Romeinen spraken). De Duitssprekende minderheid in Noord-Italië wordt Zimbern genoemd.

Wanneer naar Italië?

  • Doordat het veel bergachtig landschap kent, kun je er in de winter prima terecht voor wintersport.
  • In de periode tussen eind april en begin oktober worden in grote delen van Italië gekenmerkt door aangename temperaturen en veel zonuren. De heetste maanden zijn juli en augustus, stedentrips zijn dan geen aanrader. Veel grote steden hebben dan last van smog.
  • Voor een echte zon- en strandvakantie kun je het beste tussen medio juni en einde augustus naar Italië gaan.

Nuttige informatie:

Share