Dromen waarmaken 2018-4

Na 5 maanden zijn wij weer in Nederland. Het wonen in een camper is eigenlijk net zo als wonen in een huis, het verschil is uiteindelijk dat je wat mobiele bent. Maar in een huis heb je gebruiksslijtage en in een camper ook. Dus moet er af en toe e.e.a. herstelt worden. Het meester kunnen wij gelukkig zelf, maar soms heb je toch een vakman nodig. Wij hadden vanuit Spanje al e.e.a. geregeld zodat wij volgens planning de diverse adressen af konden rijden. Helaas werden een aantal afspraken afgezegd doordat het bedrijf problemen had met goed personeel, het te kort aan vakbekwaam personeel is in alle bedrijven voelbaar. Dit betekende wel dat wij onze route moesten omzetten. Met kunst en vliegwerk kregen wij de camper weer helemaal reis klaar voor onze reis naar Scandinavië.

De bedoeling was dat wij vooral de Lofoten  wilde bezoeken, om daar te komen moet je toch ruim 3000 km rijden en dat ook weer terug in een tijdsbestek van 6 weken of wel 1000 km per week. Wij kozen voor de route via Zweden, deze wegen zijn aanzienlijk beter dan de Noorse E6. Maar hier krijg je toch te maken met snelheidsbeperkingen enerzijds door de verkeersregels anderzijds door de grote kans op wild op of langs de weg en een eland wil je niet graag op je bumper.

Aangezien wij al vaker in Zweden zijn geweest is het een bekende weg, veel keuzes zijn er niet. Daarbij waren er verschillen brandhaarden dus werd toch aangeraden niet van de reguliere weg te gaan, dus het wildkamperen, wat in zweden kan en mag, werd afgeraden.

Na anderhalve week kwamen wij in Noorwegen, de dennen- en berkenbomen verruilde wij voor de woeste rotsachtige kust. De ruige kust spreekt ons wel aan. Zo was de mogelijkheid om per boot de walvissen te gaan spotten, wij hebben ze gezien en de boottocht was bijzonder vooral een ruige zee waar veel mensen toch wel zeeziek van werden.

Helaas werd onze hond ziek en bij nader onderzoek bleek dat er een tumor in de blaas te zitten. Wij wilden versneld naar huis om hem daar dan in te laten slapen. Ondanks de pijnstillers was het voor hem een pijnlijke reis en besloten om hem verder lijden te besparen en hebben hem moeten achterlaten in Noorwegen. Deze gebeurtenis had een negatief effect op onze reis.

Wij besloten om dan maar rustig aan terug te gaan. Wij reden eerst nog een stukje door Noorwegen met de name de E6, daar werd overal aan de weg gewerkt. Dat was hobbelen en  de weg is niet al te breed. Tunnels en bruggen waren nog smaller soms maar 5.50 m breed als dan twee wagen van 2.50 elkaar moesten passeren is dat erg krap. Wij waren dan ook blij dat wij onze spiegels nog hebben.

Noorwegen is mooi, vooral dat ruige. Onze ervaring is dat hoe noordelijke je komt hoe ruiger, leest mooier het wordt, dus als je het noordelijke deel al hebt gezien valt de Lofoten iets tegen, maar het blijft mooi.

Terug in Zweden hebben wij gekozen voor de oostelijke route en via de bruggen terug. Zweden is een rustig en mooi land maar als je er 4x bent geweest dan heb je het wel gezien. Het zuidelijk deel is het drukste deel daar is ook het meeste te zien en te beleven. Denk aan de diverse sluiscomplexen die nog steeds in gebruik zijn en wat wij vinden erg interessant is. De natuur is hier afwisselend zowel de beplanting als de diverse rivieren met stroomversnellingen en watervallen.

Het midden stuk van zweden wordt wat saaier, je ziet miljoenen dennen- en berkenbomen en het ene meer na het andere. Hoewel het op zich mooie natuur is vinden wij het eentonig worden.

Het noordelijk wordt steeds iets kaler ook lager begroeiing maar ook dat blijft eentonig.

De noordelijke landen hebben toch een andere cultuur dan de zuidelijke landen. De inrichting is sober en doelmatig. In een kerk zie je weinig opsmuk. Het is een gebouw om te bidden meer niet. (volgens mij hoort dit zo) door geen overmatig veel beelden en goud, maar sober.

De bebouwing bestaat veel uit het model van pipi langkous, houten huizen met een veranda, In het zuiden met name in de steden zie je dat architecten meer variatie brengen aan de bebouwing en andere materialen gebruiken,

Winkelcentra zijn ook sober ingericht, niet zoals bij ons waar je in de stad veel terrasjes e.d. ziet, zie je daar een beperkt aantal winkels met een beperkt assortiment. In de grote steden zal dit anders zijn.

Wij zijn er nu 4x geweest, hebben er geen spijt van, maar een 5de keer zal vermoedelijk niet gebeuren. Scandinavië is zeker de moeite waard maar neem er de tijd voor, of vlieg er naar toe en huur daar een camper, want de reis door Duitsland is een grote ergernis en kost veel tijd.

Men zegt dat Scandinavië duur is dat klopt, dat wordt veroorzaakt door de brandstofprijs ca. 0,20 de liter duurder, de tol van bruggen en tunnels en voor de diverse veerdiensten. Daarnaast is alcohol duur maar dat is geen eerste levensbehoefte. De supermarkt valt mee in prijs.

Dromen waarmaken 2018-5

 

Share