VS

Verenigde Staten van Amerika

De Verenigde Staten, officieel de Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS (Engels:United States of America, afgekort USA of US), zijn een federatie van 50 Staten en het district Columbia, grotendeels in Noord-Amerika gelegen. Twee van de vijftig staten,Alaska en Hawaï, liggen gescheiden en grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. De Verenigde Staten is het op twee na grootste land ter wereld in bevolking, na China enIndia. Tevens is het het op drie na grootste land in oppervlakte, na RuslandCanada en China. Er is nog discussie over welk land groter is, de VS of China. Amerika is onderverdeeld in 50 Staten.

Bedenk als u met een camper naar Amerika wilt, de prijsverschillen tussen de diverse aanbieders enorm kunnen zijn. Het loont, zoals bij alles, om de prijzen en de voorwaarden te vergelijken. Kijkt u dan ook naar de verzekeringen en de uitrusting van de wagens. Ook de prijsverschillen tussen hoog- en laagseizoen kunnen immens zijn. Het Amerikaanse vakantieseizoen begint op 4 juli, de nationale feestdag, en eindigt het eerste weekend van september, Labor Day. De keuze in camper hangt af van het aantal mensen waarmee u reist. Het varieert van de kleine opbouwtjes op een pick-up truck voor twee personen tot de negen meter lange gigant waar zes mensen mee kunnen reizen. Alle wagens zijn automaten, de luxe varieert met de omvang, maar de grootste wagens hebben alles aan boord, inclusief met tapijt ingerichte toiletten. Het aantal passagiers is van belang omdat er minstens voor iedereen een plek beschikbaar moet zijn met een veiligheidsgordel. Houdt u er rekening mee dat de verhuurder verlangt dat u de dag van aankomst een hotel neemt. U wordt geacht uitgerust aan de start te verschijnen, als een busje van het verhuurbedrijf u de volgende dag ophaalt. Campers mogen pas ’s middags worden opgehaald en moeten altijd ’s ochtends (voor 11 uur) weer worden ingeleverd – ze moeten ook weer worden schoongemaakt. Meer tips vindt u hier!

Nuttige informatie:

Autorijden in de VS.

09-09-2Autorijden in de VS is niet zo moeilijk. Men rijdt rustiger, behalve bij steden als New York en men houdt zich goed aan de verkeersregels. De meeste verkeersregels komen overeen met die in Europa. Enkele regels verschillen per staat.Enkele opvallende verschillen met regels in Nederland en België zijn:

 • je hoeft op de snelweg niet te wisselen van rijbaan als je niet op de rechter rijbaan rijdt. Je kunt dus links en recht inhalen en ingehaald worden.
 • als je rechts wilt afslaan en het stoplicht staat op rood dan moet je even stoppen en dan mag je door rood rijden.
 • bij de kruising moet je stoppen en iedereen voor laten gaan die er al stond.
 • als een schoolbus (en in steden vaak ook bussen en trams) stopt mag je niet inhalen maar moet je achter de bus wachten tot de bus verder rijdt. In sommige staten moet je ook stoppen als je van de andere rijrichting komt. Let in het begin goed op wat anderen doen en rij beslist niet door als het niet mag.
 • de maximum snelheid op de snelwegen (interstates) verschilt per staat.
 • parkeer niet bij een brandkraan
 • je kunt met een Europees rijbewijs in de USA rijden maar je hebt wel een vertaling ervan nodig, het zogenaamde internationale rijbewijs. Je kunt een dergelijk bewijs krijgen bij een ANWB-kantoor. Wel een pasfoto meenemen.

Een camper is iemand die kampeert, niet de kampeerauto. Dat is een RV (van ‘recreational vehicle’). Meer van dergelijke wetenswaardigheden op naar Amerika.

Rijbewijs

campers

Campers, Verenigde Staten

Kijk ook uit met het huren van een zwaardere camper dan uw rijbewijs toelaat (maximum totaalgewicht, dus inclusief lading en personen) mag bij een B(E) rijbewijs niet meer dan 3500 kg bedragen. Voor mensen die het toch met een zwaardere camper gaan rijden (en campers beneden de 3500 kg zijn er bijna niet) is het te adviseren een verklaring van de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij te vragen of ze wel uitkeren bij een ongeval, terwijl je zonder geldig rijbewijs rijdt. Bezuinig dan ook niet op de verzekering. De schade is dan in ieder geval gedekt, het strafrechtelijke gedeelte (een vervolging) niet. Wat je met je Nederlandse rijbewijs in Nederland niet mag, mag je ook niet in het buitenland. Beter is het dus te houden bij een bij het rijbewijs passende camper (max. 3500 kg). Dat men in de VS maar één rijbewijs kent doet aan bovenstaande niets af of toe. Zie artikel 24 Verdrag van Geneve en bijlage 8 van dit Verdrag.  Zie ook:

Buitenlandse rijbewijzen van mensen die de VS bezoeken van landen die het verdrag hebben geratificeerd inzake het wegverkeer (het verdrag is geratificeerd door Nederland), kunnen gebruik maken van hun eigen geldige Nederlandse rijbewijzen. Bezoekers die van plan zijn een auto in de Verenigde Staten te huren wordt geadviseerd om een Internationaal Rijbewijs te halen voor hun vertrek uit Nederland. Dit internationale rijbewijs kan nuttig in verband met het huren van een auto of in noodsituaties, zoals verkeersovertredingen of auto-ongelukken. In Nederland geeft de ANWB het internationale rijbewijs uit. Een Internationaal rijbewijs is een vertaling van het ‘gewone’ rijbewijs in meerdere talen. Het geeft dan ook niet meer rechten dan je ‘gewone’ rijbewijs. Je kunt je afvragen of toeroperators die dit verzwijgen zich niet schuldig maken en aangesproken kunnen worden op dwaling. Zij geven zo nu en dan aan dat er afspraken zijn gemaakt, maar afspraken kunnen juridisch niet in strijd zijn met afgesloten Verdragen. Ook kon niemand mij die afspraken tonen of mailen.

Automobilisten uit Nederland die de Verenigde Staten bezoeken als toeristen, kunnen met hun hun wettelijk geldig binnenlands rijbewijs voor een periode van ten hoogste een jaar met dit rijbewijs in Amerika rijden Dit vanaf de datum van aankomst.

Reisverhalen:

Handige links:

Share

5 reacties op VS

 1. Erald de Hoog schreef:

  Heb een paar opmerkingen:
  Steeds meer staten eisen dat langzaam verkeer rechts rijd en onnodig links rijden kan worden beboet (dit vooral op snelwegen met 2 banen). Op 3 baans wegen is het vaak wel toegestaan om zeker als je een groot voertuig hebt zoals een grote RV om op de middenbaan te rijden.
  Let op bij rechtsaf slaan bij een rood stoplicht: Soms staan er borden ‘no turn on red’ dan mag het dus niet. Ook dien je geheel stil te staan voordat je doorgaat. Net als bij een stopbord moet je geheel tot stilstand komen. De zg. Californische rolling stop kan fors beboet worden.

  Voor schoolbussen: Als je tegenovergesteld komt en je ziet het stopbord dan dien je altijd te stoppen, zelfs als heel soms de staat het zou toestaan. (vaak klapt het stopbord aan de zijkant uit.)

  Voor je rijbewijs: Het is even wat werk, maar sommige staten zoals Florida kan je een rijbewijs halen (usd 32) je moet dan wel schriftelijk doen en afrijden. Veelal zit er een weekje tussen schriftelijk en afrijden (beetje afhankelijk van de DMV) ik ken zelfs iemand die het de dag erna kon doen. Wel zo handig als je langere tijd op pad gaat en je verzekering is vaak goedkoper en je bent geheel in orde met de wet. Schriftelijk is redelijk simpel en afrijden is een blokje om waar men vooral kijkt of je houdt aan snelheden en defensief rijd.

 2. arie schreef:

  Een leuk artikel tav reizen in amerika. Maar dat stuk over rijbewijzen vind ik niet zo geweldig. ik heb meer dan 2 jaar in Noord Amerika rond gereden, met mijn eigen wagen, met een gehuurde kampeerauto en ik heb er ook weleens eentje geleend. mijn familielid heeft toen het verhaal over het rijbewijs, 3500 kg max, BE, voorgelegd aan zijn verzekering. Die begrepen echt niet waar het over ging. Nee natuurlijk mag je in een RV rijden en natuurlijk was ik verzekerd. bij de huurmaatschappij in Florida hetzelfde laken een pak. Dus mocht je overwegen een kampeerauto te huren, gewoon doen! Het is geweldig om daar te reizen.

  • 0103 schreef:

   Beste arie,

   Dat verhaal hoor ik vaker, maar ik heb dit echt goed bekeken en er zelfs contact over gehad met de ANWB en de Amerikaanse ambassade. De verzekeringen accepteren het in de meeste gevallen, dat beschrijf ik ook. Maar bij zeer ernstige ongevallen heb je echt kans op een groot probleem.
   Natuurlijk is het geweldig daar te reizen, maar er moet wel eerlijke voorlichting zijn.
   Zie ook de ANWB onder “Bijzonderheden“.

   groet
   Martin

 3. papoule schreef:

  Ik begrijp dat voor velen het huren van een RV in Amerika de eerste optie is, maar als je wat meer tijd hebt loont het zonder meer om je eigen camper te verschepen. De afweging zou je niet alleen op “kosten” moeten doen, want de bijkomende voordelen zijn zo groot dat ze een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. De verscheping zelf is erg simpel en kan helemaal worden verzorgd door Seabridge (http://www.seabridge-tours.de/html/verschiffung.php). Je brengt je camper gewoon naar de haven van Antwerpen en vindt hem na 3 weken terug in Baltimore of Halifax. Gaarne bereid om meer info te verstrekken, maar de mogelijkheid hoort wel thuis in bovenstaande info.

Geef een antwoord