Tsjechië

Tsjechië is een prachtig vakantieland, maar toch nog weinig bekend en geliefd bij campergebruikers. Wij hebben het land pas in 2008 ontdekt, nadat vrienden in Oost Moravië een camping waren begonnen. Het verslagje van onze laatste kennismaking met Tsjechië vindt u op camperlanden.eu. Alhoewel Tsjechië lid is van de Europese unie heeft ze nog haar eigen munteenheid, de Tsjechische kroon (CCK). Betalen kan ook meestal in euro’s (maar is duurder). 1 CZK is ongeveer € 0,04 1 € = ongeveer 25 CZK). Boodschappen doen en uit eten gaan is niet duur in Tsjechië, daarnaast geniet het gerstennat bier (Pivo) een prima reputatie. Het is een zacht biertje omdat het weinig minerale zouten bevat. Maar natuurlijk kun je ook voor een heerlijk wijntje in Tsjechië terecht.

Eten

Goulash (guläs) is een gerecht dat veel in Tsjechië wordt gegeten, maar ook andere gerechten zijn natuurlijk te krijgen. Uit eten gaan is voor onze begrippen erg goedkoop.

Kronen kun je beter uit een betaalautomaat halen dan wisselen. De wisselkantoren vragen een redelijk groot percentage. Pinautomaten zijn overal te vinden. Ze even in je TT zetten, evenals de campings natuurlijk.

(Bedenk dat u bij de grens, vaak aan een benzinestation een wegenvignet moet kopen voor het gebruik van autosnelwegen en snelwegen.  (ongeveer 13 euro).

Camperen.

Vrij staan in Tsjechië is niet toegestaan, u moet naar campings, waar er velen van zijn. Komt u voor het eerst in Tsjechië dan zijn de Nederlandse SVR campings aan te raden, de eigenaren zijn Nederlanders, die u graag meer over Tsjechië vertellen. Maar er zijn ook enkele camperplaatsen, deze vindt u natuurlijk op www.camperplaatsen.startkabel.nl en Czechdiscovery

Het land kent heel veel mooie steden, voorbeelden zijn natuurlijk Praag, Kutna Hora, Cesky Krumlov en nog veel meer. Wij gebruiken de Trotter voor informatie over onze bestemmingen. U kunt deze via de kiosk bestellen. Nadeel voor mensen met een loop handicap is wel dat er weinig aanpassingen zijn en de wegen in de steden vaak voorzien van allerlei oneffenheden.

Reisverslagen:

Belangrijke telefoonnummers

  • 112 noodgevallen (emergency call)
  • 158 politie
  • 156 stadspolitie
  • 155 reddingsdienst
  • 150 brandweer.

Afwijkende verkeersregels.

  • Altijd dimlicht voeren
  • Buiten bebouwde kom 90 km per uur, autosnelwegen 130 km per uur.
  • snelweg vignet voor motorvoertuigen tot 3500 kg voor snelwegen en autowegen.(bij grensovergangen, postkantoren en benzinestations verkrijgbaar). Het vignet bestaat uit twee delen. Het zelfklevende deel moet aan de binnenzijde van de vooruit rechtsonder worden bevestigd. Het andere deel moet op verzoek worden getoond.Motorvoertuigen boven de 3500 kg betalen per gereden km, meer informatie
Share