Test oplaadbare zaklamp

Zaklamp test
Test oplaadbare zaklamp, merk Fenix

Fenis RC 10

De oplaadbare LED zaklamp merk Fenis RC 10. De zaklamp wordt keurig afgeleverd in een mooie casette.

De Fenix RC 10 is uitgerust met een interne accu en een oplaadstation, waarmee de zaklamp op 220Volt of 12 Volt kan worden opgeladen. Voor de camper kan dus gebruik worden gemaakt van een omvormer 12 V naar 220 Volt of de sigarettenaansteker van de camper. Beide laadsystemen werken bij een eerste korte test prima.

De specificaties van de zaklamp vindt u op de website van knivesandtools.nl die de lamp ook voor de test beschikbaar heeft gesteld.

Als politieman was had ik in de camper natuurlijk de bekende Mac Light zaklamp, die altijd prima werk leverde en nog levert. We zijn dus benieuwd of de Fenix RC 10 net zo goed werkt als de Mac Light waar we altijd erg tevreden over waren. Beide zaklampen helemaal vergelijken zou niet eerlijk zijn, omdat de Mac Light die wij gebruiken niet oplaadbaar is.

Onze eerste indruk is dat de Fenis RC 10 prima en geweldig veel, licht geeft. De zaklamp is in te stellen in Turbo Mode of General mode. General moden is dan weer onderverdeeld in low, mid en high. Natuurlijk gebruikt de zaklamp meer stroom in de Turbo mode dan in de andere modes. Volgens opgave varieert dit van 1.90 uur tot 6,16 uur).De verschillende standen worden gekozen d.m.v. een schakelaar aan de achterkant van de lamp. De stroboscoop is direct met de ‘standenschakelaar’ in te schakelen zonder eerst de lamp met de schakelaar aan de achterkant van de lamp te hoeven bedienen. Door de “standenschakelaar” alleen in te drukken gaat de lamp flitsen in de felste stand (strobe). Is de lamp al ingeschakeld in één van de General modes dan kan in deze modes kan de lamp ook in die sterkte flitsen (knipperen) door bij een schijnende lamp de “standenschakelaar” ook één seconde ingedrukt te houden. Daarnaast is de zaklamp Waterdicht volgens IPX-8 norm. (Blijft 30 minuten lang continue branden op een diepte van 2 meter onder het wateroppervlak).

Mogelijkheden van deze zaklamp in de camper zijn naar onze mening:

  1. het ‘normale’gebruik als zaklamp;
  2. het gebruik als campinglamp, zowel buiten of binnen. (met Fenix TK Camping lampshade);
  3. het gebruik als binnenverlichting als de accuspanning van de huishoudaccu te laag is (moet de lamp wel vooraf opgeladen zijn);
  4. bij problemen in de watertank van de camper is de lamp is waterdicht en kan dus ook onderwater gebruikt worden.
  5. als waarschuwingslicht bij pech of ongeval. (met fenix opzetstuk oranje).
  6. als leeslampje als je partner wil slapen.
Omdat de zaklamp ook waterdicht is hebben we dat natuurlijk uitgetest en inderdaad onderwater werkt de lamp perfect!
Bij onze komende reizen gaan we deze lamp verder uitproberen. U leest onze ervaringen over dit product op deze pagina en in onze nieuwsbrief. We zijn er al wel van overtuigd, dat deze zaklamp de beste lamp is die we ooit gebruikt hebben. En beroepshalve heb ik al heel wat zaklampen in handen gehad. Mensen die de lamp duur vinden hebben gelijk, het is veel geld, maar naar onze mening is de lamp zijn geld dubbel en dwars zijn geld waard. Hij gebruikt weinig stroom, is zoals aangegeven voor meerdere doeleinden bruikbaar en in de camper prima op te laden. 
P1040987

Er werd de vraag gesteld of de accu verwisseld kan worden en hoe lang deze meegaat. De losse accu van de RC10 zal op korte termijn bestelbaar zijn. Deze is eenvoudig te vervangen zoals een reguliere batterij. De levensduur is afhankelijk van hoe vaak de lamp gebruikt wordt en hoe vaak er geladen wordt. Er wordt twee jaar garantie op de accu gegeven.

 

 

Share