Schotland

(Engels en Schots: Scotland, Schots-Gaelisch: Alba) is een voormalig koninkrijk en vormt met Engeland, Noord-Ierland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Het omvat het noordelijk deel van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het zuiden aan Engeland. Schotland kent een eigen rechtsstelsel, vlag, bankbiljetten en binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Hoewel de regering daarvan Schotland een land noemt[1], is het dat niet in de strikte betekenis van ‘onafhankelijke staat’, maar wel in een wat ruimere betekenis van ‘begrensd gebied met een politieke identiteit’. Schotland telt ruim 5,1 miljoen inwoner.

Klimaat

Het klimaat in Schotland kunt u vergelijken met het klimaat in Nederland. Zachte winters, koele zomers en regen en wind. Vooral aan de westkust valt veel regen. U kunt Schotland dan ook het beste in de zomermaanden bezoeken, de temperatuur ligt dan rond de 15 graden. In de winter ligt de temperatuur rond de 4 graden. De eerste sneeuw kan al in oktober vallen en tot mei blijven liggen.

Geld

De nationale munteenheid van Schotland is de Schotse of Britse pond (GBP). Net als Ierland heeft Schotland z’n eigen ‘staatsbank’ en ook eigen bankbiljetten die soms worden geweigerd in de rest van Engeland. De openingstijden van de Schotse banken zijn over het algemeen tussen 9.00uur en 17.00uur. Sommige banken blijven op donderdag langer open. Op zaterdag zijn niet alle banken open. Het is altijd makkelijk om contant geld mee te nemen en travellerscheques. Pinnen kunt u ook op de meeste plaatsen. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd in de toeristische plaatsen. Euro’s worden aanvaard, maar het wisselgeld is wel in ponden!

Ook in Schotland is het geven van fooien ingeburgerd! Bij de rekening in een restaurant wordt ongeveer 10 tot 15% fooi opgeteld. Als dit niet zo is, geef dan een fooi van 10%. Ook taxichauffeurs verwachten een fooi van 10

Drinken

Het kraanwater in Schotland is drinkbaar en van goede kwaliteit.

Diversen

Het voltage in Schotland is 220Volt.

Muggen

Van april tot oktober leven in Schotland de Midges, deze muggetjes lijken onschuldig maar zijn dat totaal niet!  Tegen midges kun je Skin so soft van Avon gebruiken. Dit is in outdoor zaken vaak verkrijgbaar.

Overnachten.

In Schotland mag je vrij staan tenzij:

  • het particulier terrein zonder toestemming van de eigenaar van de grond;
  • het in het betreffende gebied verboden is zoals Loch Lomond. (geen borden)
  • er een bordje staat  verboden te overnachten.
  • in een nationaal park te kamperen. Dan geldt er geen pardon, dat is verboden.

Chemisch toilet en afval kunt u op deze plaatsen kwijt.

Verkeersregels

In Groot-Brittannië rijdt men links en haalt men rechts in, dus kijk ook goed uit bij het oversteken. Verkeer op een rotonde (round-about) heeft voorrang op het overige verkeer. Tenzij door middel van borden aangegeven, bestaan er geen wettelijke voorrangsregels. Het is niet zo dat verkeer van rechts automatisch voorrang heeft.
Maximumsnelheden:
Binnen de bebouwde kom 48 km/u (30 mijl)
Op tweebaanswegen daarbuiten 97 km/u (60 mijl)
Op vierbaans- en autosnelwegen 113 km/u (70 mijl)

Belangrijke camperinformatie vindt u op de volgende startkabel pagina’s:

Nuttige informatie:

Reisverslagen.

 

Share