Roemenië.

Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. Op een grondgebied van 238.391 km² heeft Roemenië 21.790.479 (2013) inwoners. De hoofdstad van Roemenië is Boekarest.

Op Hongarije en Moldavië na, wordt het Romaanse Roemenië ingesloten door Slavische landen. Er is een grote verscheidenheid aan culturen en hun invloed, taal en religie. Roemenië bezit veel ongerepte natuur. Het landklimaat (koude winters, warme zomers) en een dwars door Roemenië lopende bergketen, de Karpaten, zorgen voor diverse landschapssoorten. In het land zijn er verder nog brede zandstranden aan de Zwarte Zee, een rivierdelta, oerbossen en vlaktes.

De hoofdstad Boekarest, in het interbellum wel Klein Parijs genoemd, is een grote toeristische attractie en veruit de grootste stad van Roemenië. Ten tijde van het Sovjetregime nam Roemenië een aparte plaats in het Oostblok in met een relatief grote onafhankelijkheid in de buitenlandse politiek. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie.

Natuur.
Het land staat bekend om zijn natuur, er zijn oerbossen en natuurparken. Er leven nog o.a. beren, wolven en lynxen. Aan de kust vind je brede zandstranden die veel toeristen trekken.

Het klimaat van Roemenië.
Roemenië heeft langs de Zwarte Zeekust een gematigd zeeklimaat met warme zomers en redelijk milde winters; in het binnenland heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. Neerslag valt er het hele jaar met de meeste regen in mei en juni. Meer over het klimaat vindt u op klimaatinfo.

Handicap.

Voor mensen met een loop beperking is het land weinig egaal en dus minder toegankelijk.

Wildkamperen

  • Het is officieel verboden buiten de campings te kamperen of in een (kampeer)auto of caravan te overnachten. De Roemenen negeren dit verbod echter massaal. Als buitenlander kunt u dit voorbeeld beter niet volgen.

Verkeer.

  • De meeste B-wegen verkeren in slechte staat.
  • Het verkeer in Roemenië is chaotisch en deelname aan het verkeer is niet zonder risico.
  • U wordt ontraden om na zonsondergang over de weg te reizen vanwege de vaak slechte conditie van de wegen en onverlichte weggebruikers.
  • Mocht u betrokken raken bij een ernstig ongeval, dan dient u er rekening mee te houden dat u het land mogelijk voor enige maanden niet mag verlaten omdat u moet wachten tot de gerechtelijke procedure is afgerond. Ook kan arrestatie niet worden uitgesloten. Uw rijbewijs zal voor minstens 90 dagen worden ingehouden.
  • Alcohol is niet toegestaan in het verkeer, het percentage is 0%.

Reisverslagen Roemenië:

 

Share