Spanje -Portugal

27 december 2010 zijn we voor enkele maanden op stap te gaan. Ondertussen is de camper uitgerust met hulpluchtvering, een achteruitrijdcamera en nieuwe huishoudaccu’s. De kilometerstand bij vertrek is 63063 km. We zijn van plan via Frankrijk richting Spanje te rijden. Waar we terecht gaan komen was zelfs voor ons een verrassing, maar het plan was om de kust te volgen vanaf Barcelona, via Spanje, Portugal Frankrijk en België tot we weer thuis zijn in Zeeland. We kwamen door België, Frankrijk, Spanje en Portugal. Het verslag kunt u hier volgen. Welke route we nemen bepaalden we pas op de laatste dag zeker omdat er op de heenreis overal nogal wat sneeuw was gevallen. De sneeuwkettingen gaan dus ook mee! (en dat was maar goed ook!).

De eerste dag, 27 december 2010 zijn we naar Montville gereden, deze plaats ligt net boven Rouen. Alhoewel er hier en daar veel sneeuw ligt, zelfs meer dan bij ons, waren de wegen goed te berijden. De camperplaats ligt direct bij het centrum en aan een vijvertje met een park. Het kost drie euro.(N 49°32.846′ en O 1°04.323′).

IJzel

Vandaag zouden we vertrekken, maar omdat het s’nachts geregend had, toch eerst gevoeld of het erg glad was. Bij de camperplaats viel dat mee, dus vertrokken we met goede moed. Toen we een kilometer of zes verder waren, kwamen we op steile hellingen en bochtige wegen en bleek de weg spiegelglad te zijn. Op een gegeven moment konden we niet verder. achteruit de berg af en we besloten naar het dichtbijzijnde dorpje te rijden. Heel langzaam  vorderden we toch een bocht in de weg, de weg lag tevens onder verkanting (scheef). De voorwielden spinden door en we gleden tegen de sneeuw tussen de wielsporen. Einde oefening. Terwijl we daar stonden kwam er een Renault Senic aanrijden uit het dorpje, deze man had kennelijk niet door dat het spiegelglad was en kwam naast de camper in de sneeuw tot stilstand, We dachten eerst dat hij ons zou rammen. Met veel moeite de sneeuwkettingen om de voorwielen gelegd,  het was echt heel glad zodat je steeds weggleed bij de voorwielen. Nadat het eindelijk gelukt was reden we verder, maar de achterwielen gleden gewoon de helling af. Iets verder kreeg ik de camper weer recht en konden we verder naar het dorpje.

Ook daarna was de weg nog niet echt goed, maar we konden weer verder. Onderweg kwamen we meerdere vrachtauto;s tegen die van de weg geraakt waren. Ook was het onderweg heel  erg mistig. Om een uur of vier waren we op de camperplaats in Beaugency. ( N 47° 46.749′ – O 1°38.217′)

We overnachten in Jamages, een kleine CP bij een tennisbaan en een meertje. Er  staat een sanizuil, maar we hebben nog voldoende water en blijven nog even in Frankrijk. (N 46° 11.053′ en O 3° 04.848′).

De volgende dag 30 december overnachten we in Millau, we hadden wel iets verder gewild, maar door de mist schoten we niet erg op. Onderweg hebben we nog wel even het zonnetje gehad bij 13 graden. (niet verkeerd). De camperplaats in Millau is lastig te vinden via het centrum en

kleine straatje, (N 44° 05.748′ en O 3°05.154′) Bij de camperplaats is een restaurantje wat er niet uitziet.

Vandaag 31 december 2010 zijn we via de bergen naar Gruissan, Des 4 Vens (N43°06.202′ en O3°06.023′)  gereden. Hier eerst water geladen en vervolgens een plaatsje aan het water gevonden. Er staan hier behoorlijk wat campers, zelfs enkele Nederlanders. Zo nu en dan motregent het een beetje, maar het is niet koud. Omdat we de laatste dagen nogal wat kilometers (1518) hebben gemaakt, besluiten we hier een of twee dagen te blijven staan. Dus het nieuwe jaar in Frankrijk vieren. We staan tussen een Engelsman en een Fransman in. Natuurlijk kwamen we ook hier weer een bijzondere camper tegen.

Spanje

Omdat we het toch nog iets warmer wilden hebben zijn we op 2 januari verder gereden naar Peñiscola, camperplaats Las Moras (N40°23.394′ en O o

°24.607′). We hebben nu 17 graden en kunnen heerlijk in de zon zitten. Stom , stommer, stomst.Een Fransman met een mooie Rapido camper was denk ik te zuinig voor de camperplaats, dus parkeerde ervoor. (kun je lekker gebruik maken van de voorzieningen zonder betalen). Terwijl ik langs liep legde hij zijn jongere vrouw uit dat de sleutels achter het rooster van de koelkast lagen. Vervolgens ging het alarm af en jawel het rooster eruit om op het knopje van het alarm te duwen. Ik bleef kijken hoe hij de sleutel weer achter het rooster frommelde en wegging. Ehhhhhhhhhh nee, ik heb geen rapido meegenomen, maar het was wel een mooie camper.
Vandaag 5 januari zijn we via een prachtige route naar Camper Park Costa Blanca gereden. We hadden gisteren gebeld en men had een plaatsje voor ons vrijgehouden. We werden ontvangen door Nancy (van Eddy), bekend van de camperforums en hun website www.mobielehonden.be Het weer is prima en we kunnen weer heerlijk buiten zitten. Het is op dit moment 20,8 graden buiten, das heerlijk:-)
En wat doen overwinterende dames haken en breien. Maar ja dan zit de draad in de knoop:-)Tevens hebben we skype weer geïnstalleerd, zodat we gratis kunnen bellen met andere skype gebruikers.S’morgens om 09.00 uur is er al een zonnetje, de temperatuur looptop tot ruim 20 graden. We mogen dus niet klagen en dat doen we ook niet.
10 januari rijden we verder en zijn van plan weer vrij te gaan staan. De eerste plaats bij Platje de San Juan kunnen we niet vinden. We besluiten door te rijden naar Sante Pola, dat we van onze vorige reis kenden. De vorige maal stonden we bij de werf, nu stoppen we aan de boulevard (N 38°11.475’en W O°33.836′) We parkeren naast een Nederlandse camper wat Mattie en Siem blijken te zijn, vrienden die we al weer enkele jaren niet gezien hebben. Natuurlijk erg leuk om weer bekenden te ontmoeten.

 

12 januari gaan we verder, we hebben een pech dag want kunnen geen goede plaats vinden, We besluiten door te rijden naar Calnegre, waar we in 2007 stonden. Ook deze plaats was er niet meer, we zijn voor een nachtje beland op een CP van een Duitse mevrouw. (N 37°31.584’en W 1°25.996′). Deze plaats is bijna op de ‘oude’ camperplaats.
   

De 13e rijden we verder richting Aguilas en vandaar richting San Juan de los Terreros. Langs deze weg zijn overal stranden waar campers staan.Wij kiezen voor een strandje W 37° 21.065’en W 1°40.840′ In deze omgeving staan meerdere campers. We hebben de camper een keer verzet omdat we een plaatsje vonden met direct zicht op zee. Als we een rondje met de scooter maak, zien we dat enkele camperraars plaatsen gereserveerd hebben met allerlei materiaal. Naar onze mening hoort dit niet op een openbare plaats.. In het dorpje vinden we een put waar je netjes het toilet in de riolering kunt lozen.

Overwinteren

Zondag de 16e januari rijden we naar Torre del Pirulico (N 37°04.629 en W 1°51.020). Hier staan meerdere campers, waaronder een aantal Nederlanders. Ook is er een restaurantje, waar we een plaatsje reserveren. We kijken uit op Mojácar.Als we even staan komt de Guardia Civiel. Een aantal campers die beneden staan moeten kennelijk weg. Wij mogen blijven staan. De criteria weet ik niet, maar mogelijk komt het omdat wij niets buiten hebben staan, geen stoeltjes of wat dan ook. Bij campers die beneden staan (foto rechtsonder) worden de gegevens opgeschreven, ze staan te dicht bij zee. De restaurant eigenaar was wezen jagen en had een wild zwijn geschoten.

18 januari rijden we verder richting Faro de Gate, aan de voet van de vuurtoren ligt een klein dorpje La Fabriquilla, we overnachten daar op een plaatsje aan het strand. (N 36°44.303’en W 2° 12.468′).

We zijn verder gereden naar Almerimar, waar we een parkeerplaats in de buurt van het strand ontdekken. (N 36°42.482′ en W`2° 48.528′) Onderweg rijden we langs allemaal plastic kassen, een erg lelijk gezicht. Op de parkeerplaats staan overal plastic flessen waarmee mensen ‘hun’ plaats reserveren. Naar mijn mening zijn dit zaken die zeker niet horen en campergebruikers een slechte naam geeft.

De 21ste rijden we naar Calahonda waar we een plaatsje aan het strand vinden. Het plaatsje zelf stelt niet zoveel voor, maar de overnachtingsplaats direct aan zee is leuk. Er is een put en waterkranen. (W 36°41.991′ en W 3°24.961′).

De volgende dag rijden we via Malaga, waar we LPG tanken (N 36°41’25.04 en W 4°28’58.76), naar Fuengirola. Volgens de Trotter heeft Malaga 340 dagen per jaar zon, wij wilden natuurlijk die andere dagen meemaken, het is vandaag bewolkt, winderig en toch koud (alhoewel warm vergeleken bij Nederland). We lenen van de pomp het verloopstukje, want geen enkele van onze drie aansluitingen past. We hebben 18 liter gas verbruikt sinds Frankrijk waar we voor het laatst LPG tankten. Dus we kunnen weer weken vooruit. Eerst vinden we een plaatsje in het centrum, waar ook een grote rommelmarkt aan de gang was. We vonden dat niets en zijn naar het Kasteel gereden waar we een plaatsje vinden.We gebruiken veel plaatsen van Agnes een kennis van het forum. (N36°31.582′ en W 4°37.729′).

Later op de dag zijn we de stad in gereden omdat een zwerver voor onze camper in de bosjes ging overnachten. We vonden een andere plaats waar meerdere campers stonden. S’avonds kwam we een oudere camper die kennelijk een aanrijding had gehad naast ons staan. Toen de man opstond bleek hij zonder broek in de camper te zitten. Je moet er maar van genieten:-)

Vandaag naar Gibraltar gereden, maar door de wind en de regen zijn we daar weggereden en overnachten bij een winkelcentra met meerdere campers. Op een Spaanse site staat de parkeerplaats als camperplaats aangewezen. Er is een Mac Donalds zodat internetten mogelijk is. (N36°10.964′ en W 5°26.387′)

Verder langs de kust gereden, de wind blijft krachtig tot hard. Lekker weer is wat anders. We vinden een plaatsje in Barbate aan het strand. (36°11.215’en W 5°55.307′).

Vrij staan

Spanje gaan we verlaten, de verhalen dat men nergens meer vrij kan staan, kloppen niet. Wij hebben bijna overal vrij gestaan en zijn nooit weggestuurd. Misschien zal wegsturen wel eens voorkomen, maar de verhalen die je hoort zijn vaak schromelijk overdreven. Ook hebben we van veel mensen hetzelfde  verhaal gehoord over ruzie over een aggregaat, waarbij iemand bijna een vrouw vermoorde en een camper probeerde in brand te steken. We hoorden dit verhaal een keer of zes in verschillende varianten en iedereen was er zelf bij geweest:-). Natuurlijk geloven wij dat. Resumerend Spanje was geweldig, mooi weer, tot Malaga, daarna was het weer minder en ook vonden we de plaatsen wat minder. Mogelijk komt dat ook door het weer!

Volgende pagina Portugal, klik hier!

 

Share