Draadloos netwerk gebruiken

Veel camperraars gebruiken openstaande Wifi netwerken om te mailen of op andere manieren contact te maken met het thuisfront of het bijhouden van website’s/blogs. Veel vragen zich af of dit mag of verboden is. Op deze pagina ga ik daar verder op in, maar beperk mij tot de Nederlandse regelgeving.

Wetboek van Strafrecht

Het zoeken van draadloze netwerken noemt men ook wel Wardriven. Wardriven is niet strafbaar, het valt onder de vrijheid van de ontvangst van ethersignalen. Gaat men echter het netwerk gebruiken dan is dat meestal niet toegestaan. Het gebruik maken van een open netwerk zonder toestemming van de rechthebbende is strafbaar gesteld in artikel 138ab van het Wetboek van Strafrecht, maar hier zijn naar mijn mening de volgende uitzonderingen op. Het is niet strafbaar als:

  1. het netwerk open staat en men niet hoeft in te loggen en op geen enkele wijze is aangegeven dat het verboden is gebruik te maken van het netwerk. Dit laatste kan bijv. door aangegeven zijn door de naam van het netwerk zoals ‘ verboden toegang’ of ‘niet openbaar’ .
  2. het netwerk kennelijk voor het publiek openstaat en men derhalve niet wederrechterlijk binnendringt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld http:www.wirelessleiden.nl

Wil u zich verder verdiepen in de wettelijke bepalingen over Wardriven en gebruik maken van draadloze netwwerken dan kan men hier terecht. Heeft u vragen dan mag u deze natuurlijk ook stellen in een reactie op deze pagina.

 

Share