Nederland

Een rondje Nederland met de camper is erg leuk, we hebben een mooi land. Maar is het ook campervriendelijk?

Natuurlijk beoordelen wij het als camperaars. Wij houden er niet van om achter slagbomen te staan. Voor ons is een camperplaats een plekje om te overnachten of om te parkeren en de omgeving te bekijken. We hebben voldoende aan een normale parkeerplaats, waar we veilig kunnen staan. Als je een camper vergelijk met een bootje, dan worden we erg nadelig behandeld. Harlingen en Leeuwarden behandelen ons wel hetzelfde, alleen kunnen ze duizenden bootjes een ligplaats bieden en maar enkele campers. Toch vinden wij deze plaatsen uniek voor Nederland.

Nederland is voor campersgebruikers:

  • vaak te duur voor hetgeen geboden wordt in tegenstelling tot de ons omringende landen, zoals Duitsland en Frankrijk.
  • niet campervriendelijk, erg weinig plaatsen voor een groot aantal campers.
  • geen of erg weinig afvoer mogelijkheden voor grijs of zwart water. Wij zijn vanuit Gelderland dan ook weer naar Duitsland gereden, waar die voorzieningen er wel in grote mate zijn.

Onze conclusie, Nederland ziet de campers die geen gebruik van campings willen maken, liever vertrekken. Kennelijk is de Nederlandse economie er niet mee gebaat, maar wel die van de ons omringende landen. Nederland mist op deze manier miljoenen aan inkomsten.

Nederland Duitsland
Plaatsen zonder voorzieningen kosten ongeveer tussen de € 10,- en € 25,-. Voor voorzieningen als water en stroom moet extra betaald worden Plaatsen met alle voorzieningen kosten ongeveer tussen de € 0,- en € 10,-. Voorzieningen als water zijn meestal in de prijs inbegrepen.
Onvoldoende camperplaatsen. Ruim voldoende camperplaatsen, zelfs in het hoogseizoen.
Bij parkeren en overnachten buiten aangewezen plaatsen wordt verbaliserend opgetreden. Parkeren en overnachten buiten aangewezen plaatsen is veelal toegestaan.
De overheid treedt, vermoedelijk in strijd met Europese regelgeving, op tegen overnachten in campers op de openbare weg. Nooit problemen ondervonden of van gehoord.

Conclusie

Onze conclusie: Camperen in Duitsland en Frankrijk is heerlijk. In Nederland een ergernis omdat je vaak geen plaatsje kunt vinden om te overnachten. Zelfs niet buiten het hoogseizoen. Campings zijn er wel, maar hiervan zijn er veel na oktober gesloten. Overigens is een camping voor ons geen optie, dan hadden we een caravan gehouden. Camperen is iets heel anders.. Nederland mist hierdoor een hoop inkomsten. Nederlanders gaan naar het buitenland en buitenlanders komen niet naar Nederland.

Share