Documenten Buitenland

Natuurlijk heeft u geldige documenten nodig, uw rijbewijs, kentekenbewijs van de camper en een groene kaart geldig voor het land waar u heen gaat. In landen buiten Europa is er soms meer nodig.

Carnet de Passage

Carnet de passage en Douane is een internationaal douanedocument. Dit kan worden gebruikt voor tijdelijke invoer van motorvoertuigen in bepaalde landen in Azie, Afrika, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Europa. Het Carnet de Passage is een douanedocument dat er voor zorgt dat je geen invoer en geen uitvoer belasting betaald of terug gevraagd hoeft te worden. Het Carnet de Passage is een jaar geldig na afgifte. Verlengen kan niet. Je moet een nieuwe aanvragen (en betalen) en laten opsturen. Met beide carnets moet je dan naar de douane (bij een grensovergang) en daar het oude carnet laten uitstempelen en het nieuwe carnet laten instempelen. Dan kun je het oude carnet terugsturen.

Afgevende instantie

In Nederland is het niet mogelijk om een CPD aan te vragen. Dit moet men doen bij:

ADAC Touring GmbH
Grenzverkehr (TSR)
Hansastr. 19
80686 München

Daarbij moeten de volgende bescheiden worden ingeleverd:

  • een kopie van het paspoort of identiteitskaart
  • een kopie van het kenteken bewijs (indien van toepassing)
  • een afschrift van de bankoverschrijving of contante storting van de zekerheid

De afgevende instantie is eigenaar van het CPD en het carnet moet aan die instantie worden geretourneerd vóór het verstrijken van de geldigheidstermijn. Het is vervolgens belangrijk dat de eigenaar het vervoermiddel in zijn bezit houdt totdat de verplichtingen met betrekking tot het carnet helemaal zijn afgewikkeld.

Geldigheid

De geldigheid van een CPD is gesteld op maximaal 1 jaar. Is wederuitvoer verlenging moet bij de nationale afgevende instantie worden aangevraagd, in dit geval dus bij de ADAC, of in het land waar het CPD op dat moment wordt gebruikt.

Overdracht van het CPD

Het is niet mogelijk om het carnet aan een ander persoon over te dragen of voor een ander vervoermiddel te gebruiken.

Zekerheid

De hoogte van de betalen borg/zekerheidsstelling is afhankelijk van het te bezoeken land of te bezoeken landen en de waarde van het motorvoertuig. De borg/zekerheidsstelling kan worden overgemaakt op een rekening van de ADAC of met een bankgarantie worden gedaan.

Internationaal rijbewijs.

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je Nederlandse rijbewijs. Het is NIET geldig zonder je Nederlandse rijbewijs. Het is een jaar geldig en verkrijgbaar bij de ANWB. (18,95).  In 1968 werd in het verdrag van Wenen de geldigheidstermijn verlengd naar drie jaar, maar Nederland deed daar niets mee en de ANWB bleef dus bij de oorspronkelijke opdracht. Radar ging te rade bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat laat weten dat er een procedure loopt om de geldigheidsduur van het internationaal rijbewijs conform het Verdrag van Wenen uit te breiden naar drie jaar. Wanneer dit van kracht wordt, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Ga je naar landen buiten Europa, zoals Turkije of naar Belarus (Wit-Rusland), of ga je verder buiten Europa rijden, dan is het verstandig om een zogenaamd Internationaal rijbewijs aan te schaffen. De achterflap van het boekje wordt ingevuld en op 27 pagina’s van het binnenwerk staat enkel een vertaling van de bevoegdheden in bijvoorbeeld het Engels, Indonesisch, Spaans, Portugees, Arabisch, Grieks, Russisch, Chinees en Frans afgedrukt. Het is echter niet zo dat je nu je originele rijbewijs thuis kan laten; het internationale rijbewijs is alleen geldig samen met je gewone rijbewijs. Het is in feite niets méér dan een officiële vertaling.

Internationaal rijbewijs kopen.

Een internationaal rijbewijs koop je gemakkelijk en snel in een van de ANWB-winkels voor slechts 17,95 voor leden en kan direct worden gemaakt tijdens een bezoek aan een van de winkels.

Internationaal kentekenbewijs

 

Verzekeringen.

Assurantiekantoor Alessie is gespecialiseerd in tijdelijke verzekeringen voor auto’s, campers en motorfietsen. Assurantiekantoor Alessie biedt speciale voertuigverzekeringen voor personen die reizen, wonen, en/of werken in de volgende gebieden: Afrika, Azië, Australië, Canada, Midden- en Zuid Amerika, Nieuw-Zeeland, Rusland en de voormalige Oostbloklanden, USA. Verzekerd kunnen worden: Privé auto’s, caravans, campers, vans, pick-up trucks, vrachtwagens/aanhangers (voor de export), oldtimers und klassieke auto’s.

Inventarislijst

In enkele landen, zoals Tunesië is bij de douane voor een camper, caravan of aanhangwagen is een inventarislijst vereist. Deze wordt door de douane gecontroleerd en afgestempeld.

Share