Bosnië – Herzegovina is de laatste jaren slechts in verband gebracht met oorlog en ellende, maar wat veel mensen niet weten is dat dit prachtige land veel te bieden heeft. Daarom gaan we op deze website aandacht aan dit land besteden, in de hoop dat de camper bezoeker dit land wat beter leert kennen, het land door andere ogen zal zien en wellicht ooit de moeite neemt om op pad te gaan naar dit oude land, maar deze jonge staat. Meren, rivieren, steden en hoge bergen maken hiervan een afwisselend land waarin voor elke reiziger wel iets te vinden is.
Belangrijke camperinformatie.
Per auto is de snelste route via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië naar Zagreb in Kroatië. Vanaf dat punt kan men via Karlovac en de Plitvice Meren naar de grens bij Bihać toe in het westen, en verder richting het zuidoosten naar Sarajevo
Een populairdere route is vanuit Zagreb naar Slavonski Brod in Oost-Kroatië. Vandaar kan men de Sava oversteken en via Bosanski Brod, Derventa, Doboj en Zenica naar Sarajevo.
Een derde route loopt vanuit het zuiden vanaf Kroatische grens bij Metković (vlakbij de Kroatische kust) via Mostar en Jablanica naar Sarajevo. Met inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, is het doorgaans mogelijk veilig te reizen in Bosnië en Herzegovina. Vrij overnachten niet toegestaan.
1. VEILIGHEIDSSITUATIE
Algemeen
In de regel kan in Bosnië en Herzegovina, mits een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen, zonder noemenswaardige problemen en in behoorlijk veilige omstandigheden worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is goed en stabiel, en wordt door een internationale troepenmacht (EUFOR) van ongeveer 2500 soldaten bewaakt. De lokale politie wordt geadviseerd en begeleid door een Europese politiemissie (EUPM).
Meer dan dertien jaar na de oorlog blijven de spanningen tussen de drie etnische en religieuze bevolkingsgroepen (Servisch – Orthodox; Kroatisch – Katholiek en Bosnjak – Moslim) voelbaar. Het is van belang oog te hebben voor hun respectievelijke gevoeligheden. Het is niet aangewezen zich te mengen in discussies over de oorlog. Er kunnen zich nog sporadisch incidenten voordoen (vb. naar aanleiding van de terugkeer van vluchtelingen, EUFOR/EUPM-operaties tegen oorlogsmisdadigers of georganiseerde criminaliteit, herdenkingsplechtigheden, religieuze ceremonies, voetbalwedstrijden) Het is dus zaak voor het vertrek en tijdens de reis de actualiteit te volgen. Het is raadzaam uit de buurt te blijven van demonstraties of ongewone massabijeenkomsten.
Mijngevaar
Aangezien nog in tal van gebieden mijnen worden aangetroffen, is het raadzaam niet van de geasfalteerde of geplaveide hoofdwegen af te wijken en zich niet in vernielde of verlaten gebouwen te begeven. Mijnenvelden zijn NIET noodzakelijk duidelijk gemarkeerd of afgebakend. Ook de lokale kennis over de aanwezigheid van mijnen in een bepaalde streek is niet altijd accuraat. Voor meer informatie kan u terecht bij het Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre (BHMAC): http://www.bhmac.org of +387 (0) 33 253 800.
Terreurdreiging
Sinds de Daytonvredesakkoorden van 1995 heeft er in Bosnië en Herzegovina geen terroristische aanslag t.a.v. buitenlanders plaatsgevonden.
2. CRIMINALITEIT
De gebruikelijke waakzaamheid is vereist. Autodiefstal komt vrij frequent voor. Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters (Sarajevo, Mostar, Medjugorje).
Het actuele reisadvies van het Ministerie vindt u hier!