Albanië.

Albanië (Albanees: Shqipëria of Shqipnija), officieel de Republiek Albanië (Republika e Shqipërisë), is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst kloksgewijs aan MontenegroKosovoMacedoniëGriekenland en de Ionische en Adriatische Zee. De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana in het centrum van het land, dat 421.286 (volkstelling 2011) van de in totaal meer dan 3,6 miljoen inwoners huisvest.

Albanië heeft een prachtige natuur en een mooie landschappen. Lege blauwe baaien aan de riante riviëra. Tweederde van het land bestaat uit heuvels en bergen. Echt toeristisch is het land (nog) niet, maar de Albanezen zijn erg gastvrij.  De mensen zijn er bijzonder vriendelijk en als je het vraagt mag je overal staan (vooral op het platteland).

Er zijn, met uitzondering van de kust, weinig campings, maar veel mensen die er geweest zijn vonden vrij parkeren/overnachten een leuke ervaring. Men had leuke contacten met de vriendelijke en gastvrije bevolking. De wegen zijn van zeer goed tot zeer slecht. De Albaniërs rijden slecht.

Geld

De munteenheid is de Lek. In grote plaatsen zijn geldautomaten, creditcards worden bijna niet geaccepteerd.

Eten

In de Albanese keuken vinden we sporen van buurland Turkije. In de bakkerijen ligt baklava of byrek, typisch Turkse lekkernijen. Uit de Griekse keuken hebben de Albanezen de feta en olijven overgenomen. Het ontbijt van de Albanezen bestaat uit omeletten, brood en jam. De lunch en het avondeten bestaan meestal uit een vleesgerecht, zoals musaka, met een Griekse salade, waarin fetakaas zit. Maar ook pastagerechten worden veel gegeten. Populair is de okra, een langwerpige boon. Een heerlijk dessert is de Albanese yoghurt, kos. Bij de maaltijd wordt gewoonlijk bier of wijn gedronken. Het nationale drankje van de Albanezen is raki, een sap van druiven of pruimen.

Winkels

De winkels zijn meestal open van 07.00 tot 14.00 uur, daarna van 18.00 uur tot laat in de avond.

Links:

Share