Verkeer Frankrijk.

Afwijkende verkeersvoorschriften.

Dashcam.

Het gebruik van de dashcam is verboden.

Flitsmeldingen

Het is voor automobilisten voortaan verboden materiaal in bezit te hebben dat waarschuwt of informatie geeft over de exacte locatie van flitspalen. Sinds 5 januari 2012 riskeren overtreders een boete van 1500 euro en inbeslagname van het materiaal. Gebruikers moeten er via hun leverancier zo snel mogelijk voor zorgen dat het materiaal aangepast wordt.

Hands-free bellen

Voor het niet hands-free bellen krijgt de bestuurder van een auto nu een boete van 135 euro (was 35). Hands-free bellen blijft toegestaan.

Milieuvignet

Frankrijk heeft niet alleen in een aantal steden miliezone’s, maar ook op de Route du Solei kan het nodig zijn. Voor meer informatie over de aanschaf van een milieu vignet zie het Hurktoilet.

Motoren

Op motoren is motorkleding, handschoenen en schoeisel verplicht.

Opvolgen instructies

Om wegwerkzaamheden en de inzet van hulpdiensten veiliger te maken, tenslotte, worden het niet opvolgen van instructies bij wegafsluitingen en het gebruik van de noodstrook bestraft met een boete van 135 euro.

Reservebril

Voor bril- en contactlensdragers is het verplicht een reservebril in de auto te hebben.

Slepen

Op autosnelwegen is slepen verboden, behalve voor een sleepdienst. Elders is slepen wel toegestaan, mits het getrokken voertuig voorzien is van een bord 25 km/h en andere verlichting voert dan het trekkende voertuig. Het gebruik van een triangel/trekstang is niet toegestaan. Meer informatie, klik hier!

Snelheid.

Binnen de bebouwde kom voor alle soorten campers maximaal 50 km per uut.

U mag er met campers tot 3500 kg op de autosnelwegen 130 km (bij regen 110 km) per uur (personenauto), maar heeft u nog geen 2 jaar uw rijbewijs dan is de snelheid 100 km per uur. Op autowegen is de snelheid  110 km per uur en op andere wegen buiten de bebouwde kom 80 km per uur. Vanaf 1 juli 2018 is de snelheid buiten de bebouwde kom 80 km per uur. Hou u in Frankrijk stipt aan de snelheden er wordt streng opgetreden.

Voor campers zwaarder dan 3500 kg – autosnelwegen 110 km per uur, autowegen 100 km per uur, andere wegen buiten de bebouwde kom 80 km per uur.

Alles over snelheidsbekeuringen en bezwaar aanteken vindt u op deze website.

Schoeisel

Auto en motorrijden dient op deugdelijke schoenen te gebeuren. Slippers zijn dus verboden.

Gevarendriehoek

Sinds 1 juli 2008 verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. In veel andere landen is dit al langer het geval. De boete voor het ontbreken van de gevarendriehoek kan oplopen tot €135,-.

Veiligheidsvesten

Sinds 1 juli 2008 is het ook verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder en ook alle inzittenden van de auto moeten het hesje dragen zodra zij bij pech of een ongeval buiten de auto zijn. De boete voor het ontbreken van het hesje kan oplopen tot €135.00.

Ga terug naar de Frankrijk pagina.

Share

2 reacties op Verkeer Frankrijk.

  1. papoule schreef:

    Er zijn meer verkeersregels die afwijken van de Nederlandse en waar Nederlandse camperaars de fout mee ingaan. Recentelijk sprak ik iemand die was bekeurd omdat hij met een gangetje van 75 km/u op de rechterbaan (met bord “vehicules lents”) omhoog reed. Hij was verontwaardigd omdat hij zelf vond dat hij lamgzaam reed. Hij wist niet dat hij daar niet mocht rijden.
    Ik heb enige tijd terug de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet (voor een blad van Nederlanders in Frankrijk). Wellicht toch nuttig om de info hiermee aan te vullen. Te downloaden via http://www.vandriel.fr/code
    Er staan meer zaken in die men zou moeten weten.

Geef een antwoord