Brandblusser
Het is niet verplicht een brandblusser in de auto te hebben.
Dashcam.
Door een rechterlijke uitspraak is een dashcam verboden i.v.m. de privacy inbreuk die ermee gemaakt wordt
Fietsen
Fietsen mogen aan weerszijden van de auto maximaal 40 cm uitsteken. De totale breedte van de fietsdrager met de auto mag maximaal 2,55 m zijn.
Flitspaalsignalering.
Het gebruik en het bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Dus niet alleen het navigatiesysteem, maar ook andere elektrische apparaten zoals een laptop of een mobiele telefoon, waar deze informatie op staat. Ook het vervoeren van een uitgeschakeld apparaat is niet toegestaan omdat ook het bezit van een apparaat met flitspaalsignalering verboden is. Het enkel uitschakelen van de flitspaalinformatie is ook niet voldoende. De software moet verwijderd worden. Wanneer u niet weet hoe dat moet dan kunt u het beste contact opnemen met de verkoper of de importeur van het navigatiesysteem.
Gevarendriehoek
- Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
- Het gebruik van een gevarendriehoek is verplicht op openbare wegen voor stilstaande of achtergelaten voertuigen, ook overdag.
- Op de autosnelweg moet u de gevarendriehoek op 200 meter afstand van het voertuig opstellen in de richting van het naderende verkeer, op gewone wegen op 100 meter afstand,
- U moet gelijktijdig de waarschuwingslichten gebruiken.
Helm
Zowel op bromfietsen als snorfietsen is een helm verplicht. Ook moet overdag dimlicht gevoerd worden. Zie ook deze link!
Huisdieren.
- En speciale gordel op de achterbank is verplicht als u een hond meeneemt.
Kinderen
- Kinderen t/m 12 jaar die kleiner zijn dan 150 cm moeten in een kinderbeveiligingsmiddel worden vervoerd
- Zijn er geen geschikte kinderbeveiligingsmiddelen voorhanden, dan mogen kinderen ouder dan 3 jaar achterin met gebruikmaking van een veiligheidsgordel worden vervoerd.
- Kinderen tot 3 jaar moeten altijd in een kinderbeveiligingsmiddel worden vervoerd en mogen dus niet in een auto zonder deze beveiligingsmiddelen worden vervoerd.
Inhaalverbod
- Een inhaalverbod voor vrachtauto’s geldt ook voor campers boven de 3500 kg.
Lading op voertuig of aanhangwagen
- De lading van een voertuig mag maximaal 1,5 meter uitsteken naar achteren en mag aan de voorkant niet uitsteken.
- Bij vervoer tot 100 km mag de lading 3 meter uitsteken, mits u in het bezit bent van een speciale vergunning.
- Als de lading meer dan 1 meter uitsteekt dan moet u aan de achterste punt bevestigen:
- Een helrode vlag (30 x 30 cm) die is aangebracht met een dwarsstang;
- of een helrood schild (30 x 30 cm) dat is aangebracht haaks op de rijrichting.
Maximum afmetingen motorvoertuigen.
- Lengte: 12 m
- Breedte: 2,55 m
- Hoogte: 4 m
Milieuzones
- Milieuzones (Umweltzones) zijn delen van steden of gebieden die voor motorvoertuigen, ook buitenlandse, zonder de juiste milieusticker (Umweltplakette) gesloten zijn.
- Milieuzones zijn niet van toepassing op o.a. bromfietsen en motorfietsen.
- Motorvoertuigen waarin duidelijk zichtbaar een Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit is geplaatst, zijn uitgezonderd van de gesloten verklaring.
- Alle oldtimers ouder als 30 jaar hebben een vrijstelling voor de milieustickers.U moet er op letten dat als u gaat parkeren een kopie van het kentekenbewijs op uw dashboard achterlaat.
- Raadpleeg anwb.nl onder “Milieusticker voor stadscentra Duitsland” voor meer informatie.
- Voertuigen waarin duidelijk zichtbaar een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit is geplaatst, zijn vrijgesteld. Ze hebben geen milieusticker nodig.
Mobiele telefoon
Telefoneren tijden het rijden is alleen handsfree toegestaan.
Overnachten langs de weg
- U mag overnachten in uw auto, caravan of kampeerauto langs de openbare weg, mits dit slechts 1 nacht betreft op dezelfde plaats.
- Kamperen langs de openbare weg is verboden.
- Plaatselijk kan overnachten langs de weg verboden zijn door verordeningen.
Radardetectie apparatuur
Het meenemen en gebruiken van antiradarapparatuur in de auto is verboden. Dat geldt ook voor het gebruik van navigatie-apparatuur met flitspaalwaarschuwing.
Rijverbod
- Op zon- en feestdagen geldt van 0.00 tot 22.00 uur een rijverbod voor o.a. bestelauto’s met aanhangwagen.
- Op een groot aantal auto(snel)wegen geldt in juli en augustus ook op zaterdag van 7.00 tot 20.00 uur een rijverbod voor o.a. bestelauto’s met aanhangwagen.
Slepen
- Slepen is toegestaan tot de dichtstbijzijnde garage. (Het gebruik van een triangel is dus ook niet toegestaan, zie ook http://www.camperpunt.nl/triangel.htm.
- Slepen op de autosnelweg is toegestaan tot uiterlijk de eerste afrit.
- Een voertuig de autosnelweg opslepen is verboden.
- Zowel het trekkende als het gesleepte voertuig moeten waarschuwingslichten voeren.
- De maximumsnelheid in het geval van slepen bedraagt 80 km/h.
Snelheid.
Voor campers tot 3500 kg gelden dezelfde regels als voor personenauto’s. Dus buiten de bebouwde kom 100 km. Op autosnelwegen geen snelheidsbeperking.
Advies snelheid, tenzij borden dan verplicht: 130 km/uur.
Camper met aanhangwagen: 80 km/uur. Met Tempo-100-ontheffing: 100 km/uur.
Camper (lichter dan 3500 kg): 130 km/uur.
Camper (zwaarder dan 3500 kg): 100 km/uur.
Wanneer u met de auto inclusief aanhanger of caravan over de snelweg in Duitsland rijdt, moet u een snelheid van maximaal 80km/u aanhouden. De toegestane maximummassa is minder dan 3500kg. Aanhangers die zijn gekeurd door TÜV Nord mogen 100km/u.
Tussen 3500 kilogram en 7500 kilogram buiten de bebouwde kom is 80 km/h toegestaan. Op autosnelwegen 100 km per uur.
Ski’s
Ski’s in de auto zijn alleen toegestaan wanneer dit geen gevaar oplevert voor de inzittenden.
Verbanddoos
Het is verplicht een verbanddoos in de auto te hebben.
Veiligheidsgordels
Het gebruik van veiligheidsgordels (indien aanwezig) is verplicht voor alle inzittenden.
Veiligheidsvest
Het is sinds 1 juli 2014 verplicht minimaal één reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Het veiligheidshesje dat voldoet aan de EN471-norm: fluorescerend geel, oranje of rood met retro-reflecterende banen.
Verlichting
- Mistlichten aan de voorzijde mogen alleen branden bij slecht zicht door mist, sneeuwval en zware regen. Bij gebruik van twee mistlichten is dimlicht niet verplicht.
- Mistachterlicht mag alleen worden gebruikt als het zicht bij mist 50 m of minder is.
- In tunnels is het voeren van dimlicht verplicht.
- Bij parkeren ’s nachts moeten auto’s (inclusief aanhangwagen) die zijn geparkeerd op de openbare weg aan de kant van de rijbaan, zijn verlicht, tenzij er wordt geparkeerd op een officiële parkeerplaats of er, binnen de bebouwde kom, voldoende verlichting is door openbare straatverlichting.
- Het is niet verplicht een set reservelampen in de auto te hebben.
Winterse omstandigheden
Sneeuwkettingen
Gebruik
- Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven met het ronde blauwe bord ‘Sneeuwkettingen verplicht’.
- Als u sneeuwkettingen gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.
Montage
- Kettingen moeten om de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
- Bij een voertuig met inschakelbare vierwielaandrijving moeten de sneeuwkettingen om de permanent aangedreven wielen worden gemonteerd.
- Indien u een permanent vierwielaangedreven voertuig hebt, moet u informeren bij uw dealer of de fabrikant om welke wielen de sneeuwkettingen als eerste moeten worden gemonteerd.
Spijkerbanden.
- Spijkerbanden zijn verboden.
- Binnen een afstand van 15 km van de Oostenrijkse grens is het gebruik van spijkerbanden, behalve op de autosnelweg, toegestaan.
Spikes-spider
- De Spikes-spider is wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwkettingen, maar wordt in de praktijk wel als zodanig geaccepteerd.
- In Duitsland wordt de Spikes-spider ook niet beschouwd als een spijkerband.
- De Spikes-spider is toegestaan op de openbare weg, maar er geldt een maximumsnelheid van 50 km/h en er mag geen schade aan het wegdek worden toegebracht.
Winterbanden.
Wet winterbanden Duitsland aangescherpt.26 november 2010 – Automobilisten die door Duitsland rijden moeten sinds 4 december winterbanden onder de auto hebben bij sneeuw of ijzel. Een Duitse rechter oordeelde deze zomer dat de geldende wetgeving betreffende winterbanden te vaag was. Deze onduidelijkheid is nu weggenomen.De Bundesrat heeft ingestemd met een nieuwe verordening. Daarin staat nu een definitie opgenomen van de begrippen ‘winterbanden’ en van ‘winterse omstandigheden’. Het gaat niet om nieuwe wetgeving maar om verduidelijking van de al bestaande wet. Wel worden de boetes verdubbeld: 40 euro voor het rijden in winterse omstandigheden met zomerbanden, 80 euro als het verkeer wordt gehinderd.
Omdat het hier om een gedragsregel gaat (geen voertuigeis) die verplicht is voor alle motorvoertuigen, is hij ook verplicht voor Nederlandse voertuigen. Ook motorfietsen moeten winterbanden hebben bij winterse omstandigheden. Dat er weinig aanbod is van winterbanden voor motorfietsen maakt geen verschil. Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd moet u zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor de banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. De maximumsnelheid voor de banden moet op een (eventueel zelfgemaakt) stickertje duidelijk leesbaar voor de bestuurder op de voorruit zijn aangebracht.
Terug naar de Duitsland pagina!