Nederland

Nederland is ondanks dat er nog te weinig camperplaatsen zijn een mooi land om te ontdekken. Door het werk van camperclubs, maar ook veel campergebruikers komen er steeds meer leuke overnachtingsplaatsen. Steeds meer gemeenten begrijpen dat campers niet gemaakt om (langere tijd) op een camping te staan. De campergebruiker is te vergelijken met een botenbezitter: neerstrijken, recreëren, consumeren, overnachten en verder trekken. De totale oppervlakte van Nederland is 41.526 km2. Van noord naar zuid is Nederland zo’n 300 kilometer lang en van oost naar west zo’n 200 kilometer breed. Nederland is iets groter dan België en negen keer kleiner dan Duitsland. Nederland ligt deels onder het waterniveau. Nederland kent bossen, mooie landschappen, natuurgebieden, meren, maar ook heerlijke stranden. 

Belangrijke camperinformatie vindt u op de volgende pagina’s:

Nuttige informatie:

1 januari 2008 is de Wet op de Openluchtrecreatie afgeschaft, dat betekent dat overal vrij overnacht mag worden in campers, tenzij de gemeente regels gesteld heeft. De meeste gemeenten hebben regels gesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Algemene aandachtspunten

  • De gemeente kan regels getroffen hebben in de APV of in een andere verordening, zoals de kampeerverordening. Ook kunnen er in bestemmingsplannen regels zijn opgenomen.
  • Als er geen bepalingen gesteld worden, dan zijn de (eventuele) specifieke APV-bepalingen voor het parkeren van kampeermiddelen (o.a. caravans en campers) en/of hoge of lange voertuigen van toepassing, meestal hooguit drie dagen parkeren (dus geen tafels en stoeltjes buiten). Ook kan het zijn dat de gemeente specifieke parkeerplaatsen heeft aangewezen, op andere plaatsen is het dan weer niet toegestaan.
  • De exacte tekst in de APV is van belang. Van belang is of de bepalingen in de APV alleen gelden voor overnachten op of ook langs de openbare weg. Indien dat laatste het geval is, gelden de regels ook buiten de openbare weg. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op Camperpunt.nl

Camperplaatsen

 

Share