Marokko

Marokko ligt op het kruispunt van Europa en Afrika, Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Het land vormt een poort naar het Afrikaanse continent en is de toegangspoort tot  Europa.

De hoofdstad van het land is Rabat, gelegen aan de rivier Bou Regreg. De grootste en belangrijkste stad van Marokko is Casablanca. De bevolking, met een totaal aantal inwoners van 34.272.968, bestaat voornamelijk uit de etnische groepen der Berbers en Arabieren, met daarnaast minderheden van Joodse en Europese en Afrikaanse afkomst, waaronder Spanjaarden, Fransen, Algerijnen. De officiële landstaal is het Arabisch, met plaatselijke dialecten als het Derija en Berbers. De tweede taal van Marokko is het Frans.Marokko is een land met een zeer rijke en eeuwenoude geschiedenis. De Marokkaanse bevolking is vredelievend en heeft het moderne leven met de traditionele waarden en normen geïntegreerd. De samenleving is tolerant en zo in staat geweest een bloeiende cultuur op te bouwen. De grootste bevolkingsgroepen in Marokko zijn de Berbers en de Arabieren, maar daarnaast zijn er vele minderheden zoals Spanjaarden, Fransen en Joden, en je kunt dus spreken van een echte multiculturele samenleving. Homoseksualiteit is strafbaar in Marokko. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Klimaat Marokko

Het klimaat in Marokko is erg gevarieerd. Door de verschillen in de landschappen van Marokko, is ook het klimaat per regio anders. Zo kent men in Marokko onder andere een woestijnklimaat, een Middellandse Zeeklimaat en een steppeklimaat. In de bergen van Marokko is het zelfs mogelijk om te skiën. Doordat Marokko langs de noordelijke kust een Middellandse Zeeklimaat kent, is dit gebied het populairst bij toeristen.

Ook in de winter kan men hier met een gerust hart op vakantie gaan, want zelfs dan zal het kwik niet verder dalen dan 18C . Ook het westen van Marokko is warm, dit grenst voor en groot deel aan de Sahara en het woestijnklimaat dat dit meebrengt zorgt het hele jaar door voor hoge temperaturen. De winters in de berggebieden kunnen wel erg koud en lang zijn.

Verkeer.

De wegen in Marokko zijn over het algemeen prima onderhouden, de bewegwijzering is goed en buiten de grote steden is het in het Zuiden van Marokko ook niet druk op de weg. Je kunt daarom uitstekend in een camper rondreizen. De wegen in Marokko zijn vaak onverlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis niet na zonsondergang met de auto in landelijke gebieden. U loopt dan risico’s om in aanrijding te komen met andere voertuigen, voetgangers of dieren die langs of over de niet verlichte wegen lopen. In steden als Marrakech is het wel druk en hectisch door de vele fietsers, brommers, paard en wagens, etc. Als je wel zelf in Marrakech wilt rondrijden is dit overigens geen probleem. Er wordt niet hard gereden, er is veel politiecontrole op bijvoorbeeld kruispunten en als je weet waar je naar toe moet zul je ook hier weinig problemen ondervinden in het verkeer. Een goede kaart van de stad (en een goede kaartlezer) zijn wel noodzakelijk en rijdt bij voorkeur ook niet binnen de medina.Let er op dat er veel snelheidscontroles zijn onderweg, vooral in en rond Marrakech en de weg tussen Marrakech en Essaouira. Hardrijders hebben hier een zeer hoge pakkans, houdt je dus goed aan de maximum snelheid. Zie ook deze link voor autorijden in Marokko.

Denk erom om bij uw verzekeringsmaatschappij een originele groene kaart aan te vragen.

Eten

De kwaliteit van het eten en drinken in Marokko is over het algemeen erg goed. Overal kun je tajines krijgen met o.a. kip, gehaktballetjes in tomatensaus en groenten. Ook couscous staat altijd wel op de kaart. Harira is een Marrokaanse soep. Afhankelijk van de regio is deze pittiger of juist milder van smaak. Het eten is overigens niet pittig. Varkensvlees wordt niet gegeten. Er zijn ook internationale gerechten zoals pizza’s, kip en hamburgers verkrijgbaar. Tijdens de lunch kun je vaak ook een sandwich, salade, omelet, broodje hamburger of hotdog eten. In restaurants is het vaak toegestaan om je eigen wijn mee te nemen mits je dit vooraf vraagt en de fles niet opvallend op tafel neerzet.

Nuttige informatie:

Reisverhalen:

 

Share