Dromen waarmaken 2017-4

Wij zaten al dicht bij Portugal en aangezien de tijd nog een uur terug ging waren wij er vroeger dan de tijd dat wij vertrokken. Knap hé. Wij werden al snel uitgenodigd om je aan te melden voor de elektronische tol, hoewel wij vooral de tolwegen zullen mijden hebben wij dat toch maar gedaan. Het werkt makkelijk, voor de slagboom gaan staan, je kenteken wordt gescand, creditcard in het apparaat en je bent geregistreerd. Dus mochten wij toch gebruik maken van de tolwegen hebben wij netjes onze plicht gedaan.

Al snel verlieten wij de snelweg en namen wij de kustweg, niet echt een weg om op te schieten maar wij hebben geen haast. Zo werden wij opgehouden door zigeuners die met een paard en wagen met een aantal paarden er achter op weg waren en zich totaal niets aantrok van her overige verkeer. Leuk om te zien.

Via een aantal plaatsjes kwamen wij uit bij Olhao, een redelijke vissersplaats grenzend aan een waterrijk natuurgebied. Aan de rand van het centrum zijn kampeerplaatsen maar die zijn snel vol. Wij stonden op de camping 1,5 km van het plaatsje. Olhao heeft aan de haven de grootste overdekte vismarkt en groente/fruit- en vleesmarkt. Iedere ochtend geopend, zeker de moeite waard om dit eens te bezoeken. Daarnaast kan je in deze streek ook goed wandelen of fietsen en met het openbaar vervoer naar Faro. Nadat de wasjes e.d. weer zijn gedaan vertrokken wij richting Lagos.

Je kan goed zien dat hier ingespeeld wordt op de toerist en de rijke Portugees, je rijdt van golfbaan naar golfbaan. De panden veelal wit staan er keurig bij. De plinten van de gebouwen zijn vaak gekleurd. De wat oudere panden zijn vaak voorzien van tegelwerk.

Wij reden via Albufeira, Lagos tot Punta de Sagres, een mooie en leuke reis. Op het uiterste zuidwesten punt is er geen satelliet ontvangst voor de rest geen problemen met Astra 3 gehad.

Je ziet hier de echte Portugese kenmerken, ooievaars, kurkproducten zoals tassen, schoenen, portemonnee en andere gebruiksartikelen uitgevoerd in kurk, eucalyptus olie en hars zien en eventueel kopen.

Opvallend was dat er vrij veel gevraagd werd om contant te betalen, daarnaast is het aanbod in de supermarkt niet groot en redelijk aan de prijs, daar tegenover is uit eten gaan niet duur. Je vraag je af hoe dat kan. Het blijkt dat restaurants gunstige fiscale regelingen hebben en daardoor lage prijzen kunnen rekenen. Het luxere fruit en groente wordt hoofdzakelijk geëxporteerd.

Wij vervolgden ons reis langs de kust via Sinas richting Lissabon, opvallend is dat de campings en cp ’s langs de kust goed bezet zijn, naarmate wij naar het noorden rijden werd het rustiger. Uiteraard bij de grotere steden is het drukker.

Wij vervolgen de reis richting Porto en ontmoeten nog vrienden wat altijd leuk om e.e.a. uit ge wisselen. Daarna vervolg ieder zijn eigen weg.

Wij hebben een maand lang in Portugal fantastisch weer gehad en nu werd het minder met kans op regen. Wij besluiten om via Gouveia naar Salamanca rijden en Portugal te verlaten.

Je kan zien dat Portugal nog een behoorlijke financiële achterstand heeft ten opzicht van Europa, wegen zijn slecht onderhouden, rijkdom zie je aan de Algarve en bij Lissabon en porto maar op het platteland is er armoe. Je ziet veel mensen nog hout sprokkelen vaak nog met paard of ezel voor de wagen.

Vervolg

Share