De dashcam.

We testen de Dashcam SWY Cam 16+GPS QHD wifi van 123carcam.nl.  Een dashcam is een cameraatje die alles voor de auto opneemt. Dit gebeurt bij deze camera automatisch zodra je gaat rijden. Door gebruik te maken van een Sony IMX 291 starvis lens heeft deze dashcam niet alleen het scherpste beeld overdag maar zien we ook veel meer in het donker. De dashcam heeft een hoge beeldresolutie en de (sony)lens een grote zichthoek van 170 graden.

Waarom een dashcam testen? Omdat een goede dashcam:

 • Een effectief middel als bewijs van schuld of onschuld voor de verzekering of politie bij een aanrijding, waar je bij betrokken of getuige van bent.
 • Een effectief bewijsmiddel als het voertuig geparkeerd staat en er schade gereden wordt;
 • Handig als bewijs in bezwaar een beroepsprocedures bij (verkeers)overtredingen die u wilt aanvechten. (Denk aan de drie dagen parkeren, met de camera verslagen kunt u aantonen dat u in die drie dagen daadwerkelijk aan het verkeer hebt deelgenomen);
 • Een mooi beeldverslag maakt van je mooie ritten met de camper of auto met caravan. Prachtig om na te genieten van je vakantie.
 • Het is leerzaam om je eigen rijgedrag te evalueren.
 • Je legt onverwachte gebeurtenissen vast, leuk voor later.

Aflevering

Deze dashcam wordt zeer compleet geleverd. Wel dient de geheugenkaart afzonderlijk aangeschaft te worden, wij kochten de aanbevolen Samsung Evo 128 GB. Deze moet in de dashcam worden geformateerd, hiervoor is een (afzonderlijke) duidelijke handleiding bijgeleverd.

App LuckCam

Op je smartphone kun je een App LuckyCam downloaden. Met deze App kun je via Wifi contact kunt maken met de dashcam. Zo kun je beelden naar de telefoon laden en foto’s maken. De werkwijze is duidelijk in de handleiding aangegeven.

Als extra hebben wij het SWY-cam-16-CPL filter bij de dashcam, zodat er geen reflectie van de voorruit in de foto en videobeelden te zien is. Dit maakt de beelden nog beter.

De dashcam is klein van formaat en is daardoor makkelijk op de voorruit van het voertuig aan te brengen. Door het kleine formaat wordt het zich van de bestuurder nauwelijks beperkt. Geadviseerd wordt hem rechts van de binnenspiegel aan te brengen, maar in ieder geval niet in het zicht van de bestuurder. De bediening van de dashcam is uitvoerig beschreven in de gebruiksaanwijzing. Na het formateren van de geheugenkaart, werkt de dashcam direct en zijn verdere instellingen eigenlijk niet nodig.

(Extra) mogelijkheden dashcam.

Handig bij de dashcam zijn de vele extra mogelijkheden, zoals:

 • een goede externe GPS antenne, heel handig bij bijv. alkoof campers, waar de GPS verbinding vaak verbroken wordt door slechte ontvangst.
 • instelbare opname tijden (looprecording) zodat bij doorlopend gebruik de geheugenkaart niet gewist hoeft te worden, maar de ‘oude’ data overschreven wordt. Doorlopende opname voor bijvoorbeeld een vakantieverslag blijft mogelijk. Ook kunnen beelden veilig gesteld worden tegen overschrijven met de “protect”functie.
 • een G-sensor, deze wordt actief als het voertuig bij een aanrijding is betrokken. (mits ingesteld).
 • een WDR instelling om de nachtelijke opnamen te verbeteren.
 • een handige drs aansluiting voor een tweede camera aan de achterzijde van het voertuig (dit hebben wij niet getest);
 • wifi zodat de dashcam bedient en bekeken worden via je smartphone. Wij vinden dit enorm handig, zeker omdat je via je smartphone ook mee kunt kijken en desgewenst foto’s maken.
 • dat je op de dashcam hooghangende verkeerslichten kunt zien als je er kort onder staat. Dit voorkomt, vooral bij campers het rekken om de lichten te kunnen zien.
 • de looprecording. De camera neemt standaard 3 minuten op en start dan de volgende video. Dit heeft als voordeel dat je de geheugenkaart niet hoeft te legen, hij blijft opnemen. Het aantal minuten is instelbaar. Wil je een mooi beeldverslag, dan is continu opnemen ook mogelijk, maar natuurlijk stopt de opname als de geheugenkaart vol is.
 • een parkeerfunctie via de accu van de dashcam. Bij een beweging (bijv. iemand rijdt je voertuig aan) gaat de dashcam opnemen (deze beelden worden nooit overschreven);
 • het scherm tijdens het gebruik uit gezet kan worden, zodat u geen hinder heeft van het beeldscherm.

De dashcam heeft veel goedwerkende mogelijkheden. Met de aankoop van deze dashcam koopt u een kwalitatief hoogwaardig product met super veel mogelijkheden.

Praktijk

De gordijnen kunnen dicht als de dashcam op deze plaats voor de geleiders van de gordijnen wordt aangebracht.


 

Wanneer de dashcam met de de USB aansluiting met de computer wordt verbonden, kan men eenvoudig de gemaakte video’s overzetten naar de computer voor gebruik op de computer of internet. Natuurlijk kunt u ook de geheugenkaart direct met de computer verbinden en de beelden nog sneller overzetten.

Natuurlijk kunt u ook de beelden uploaden naar uw telefoon, wat handig is al u snel de beelden met derden wilt delen.

 

 

Share