Canada
Canada is een federale staat in Noord-Amerika en lid van het Gemenebest. De totale oppervlakte van Canada is 9.958.319 km2 waarvan 755.109 km2 water. Canada is het grootste land van het westelijk halfrond en het op één na grootste land ter wereld en is daarmee goed voor 7% van de totale aardoppervlakte. Tekenend voor de enorme grootte van het land is het feit dat Canada grenst aan zowel de Atlantische, de Stille als de Arctische Oceaan. Ook is het vrijwel even groot als geheel Europa (zonder Rusland).Van oost naar west is de grootste afstand 5514 kilometer en van noord naar zuid 4634 kilometer. Dus wil je heel canada zien, dan zijn er nogal wat camperdagen nodig. De taal is Engels en Frans.
Klimaat.
Canada heeft drie klimaten: het landklimaat, het bergklimaat en het subarctische klimaat. Dit zorgt voor voldoende afwisseling van temperaturen het hele jaar door. In de zomermaanden ligt de temperatuur rond de 17 graden. In de winter is het vaak extreem koud.
Geld.
De Canadese munt is de Canadese dollar, de koers komt ongeveer overeen met die van de USDollar. Betalen met een creditcards is bijna overal mogelijk. Ook staan er overal geldautomaten waar u met de creditcard geld kunt opnemen. Eurocheques worden niet geaccepteerd.
Fooi.
Bediening is over het algemeen niet in de prijs inbegrepen. Een fooi van 10 tot 15% op de te betalen rekening is normaal. Let er wel op dat er geen bediening is berekend.
Diversen.
Het voltage is 110 Volt, denk aan verloopstekkers. De winkels zijn meestal van 09.00 tot 21.00 uur open. Grotere winkels soms 24 uur per dag.
Bezienswaardigheden:
Natuurlijk mag een bezoek aan de beroemdste watervallen ter wereld niet ontbreken, de Niagara Falls. De beroemdste watervallen ter wereld bevinden zich op de grens van Canada en de Verenigde Staten en ze worden gerekend tot de grootste wereldwonderen. Je kunt er twee grote watervallen bewonderen en het zicht vanaf Canadese zijde is absoluut adembenemend. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat het hier erg druk en toeristisch is.
De indrukwekkende bergketen Rocky Mountains loopt van het hoge noorden van Canada door tot in de Verenigde Staten. Een groot gedeelte van het gebied bestaat uit Nationale Parken waar je geweldige wandeltochten kunt maken. Meer informatie hierover kun je bij de bezoekerscentra inwinnen. Uiteraard vormen de Rocky Mountains in de winter het decor voor vele wintersportactiviteiten.
‘De Grote Meren’, zo worden de vijf grote meren op of nabij de grens tussen de Verenigde Staten en Canada genoemd: het Bovenmeer (Lake Superior), het Huronmeer, het Michiganmeer, het Eriemeer en het Ontariomeer. Als enige ligt het Michiganmeer volledig op Amerikaans grondgebied. De overige vier meren zijn verdeeld over Amerikaans en Canadees grondgebied.
Handige of aardige gegevens Canada
- Bevolking: ruim 33 miljoen inwoners.
- Oppervlakte: Het is ongeveer 6500 km breed en 4600 km lang van het zuiden tot ver boven de poolcirkel.
- Taal: tweetalig Engels en Frans.
- Netspanning: 110V
- Munteenheid: Canadese dollars (dollar = 77 euro cent).
Belangrijke camperinformatie
- camperplaatsen, overnachtingplaatsen voor campers;
- camperverhuur, als u een camper wilt huren;
- campers en camper1, met allerhande handige links;
- camper accessoires, die extra’s die u zoekt of mist.
Autorijden in de Canada
Autorijden in de VS is niet zo moeilijk. Men rijdt rustiger, behalve bij steden als New York en men houdt zich goed aan de verkeersregels. De meeste verkeersregels komen overeen met die in Europa. Enkele regels verschillen per staat.Enkele opvallende verschillen met regels in Nederland en België zijn:
- je hoeft op de snelweg niet te wisselen van rijbaan als je niet op de rechter rijbaan rijdt. Je kunt dus links en recht inhalen en ingehaald worden.
- als je rechts wilt afslaan en het stoplicht staat op rood dan moet je even stoppen en dan mag je door rood rijden.
- bij de kruising moet je stoppen en iedereen voor laten gaan die er al stond.
- Als een schoolbus (en in steden vaak ook bussen en trams) stopt mag je niet inhalen maar moet je achter de bus wachten tot de bus verder rijdt. In sommige staten moet je ook stoppen als je van de andere rijrichting komt. Let in het begin goed op wat anderen doen en rij beslist niet door als het niet mag.
- de maximum snelheid op de snelwegen (interstates) verschilt per staat.
- parkeer niet bij een brandkraan
- je kunt met een Europees rijbewijs in de USA rijden maar je hebt wel een vertaling ervan nodig, het zogenaamde internationale rijbewijs. Je kunt een dergelijk bewijs krijgen bij een ANWB-kantoor. Wel een pasfoto meenemen.