Tube U en router

We testen deze winterreis de volgende Tube U en R36 router van 2Com. :
 • Alfa Tube-U + 8dBi antenne
 • Alfa  R36 / UMTS router (bij bestellen aangeven voor welke antenne hij moet werken).
Deze router zou ook werken met de TurboWifi antenne, zodat we dat ook proberen. Volg deze website voor de resultaten.
Eerder dit jaar hebben we de  Alfa network AWUS036H/ UMTS router 150 MBPS getest. Hier waren we bijzonder tevreden over. De test van deze router met de zware 8dBi antenne. We ontvingen vandaag (31-10-’12) het volgende:
Het monteren van de antenne, de kabels e.d. is snel gedaan. Ook moet de aansluiting tussen antenne en Tube-U(n) even voorzien worden van waterdichte tape.
Vervolgens hebben we de router aangesloten en volgens de gebruiksaanwijzing ingesteld. Ook dit gaat vrij eenvoudig als je de gebruiksaanwijzing van 2Com volgt. Bij een klein testje bleek alles te werken. Nu gaan we bedenken hoe we een en ander op of aan de camper gaan bevestigen, dat is altijd iets lastiger. Maar ook dat gaat natuurlijk lukken.
P1000867
Ik heb een glasdrager gekocht en hier de antenne op vastgezet. Dit gaat prima en op deze manier heb ik een handige oplossing met zelfs de mogelijkheid de antenne daar te zetten waar de ontvangst het beste is.Omdat de antenne er toch weleens afviel bij warm weer heb ik een andere constructie gemaakt m.b.v. een uitschuifbare stok. Dit werkt ook prima, de stokken zijn overal te koop.
Van een andere camper gebruiker kregen we een andere manier om de antenne te plaatsen, klik hier!
De Alfa router werkt  natuurlijk op de Tube-U antenne, maar ook op de TurboWifi antenne. De Turbowifi heeft ook een eigen router maar deze kost € 119,-, de Alfa router echter maar € 69,-. Hier zit dus en verschil in van € 50,-. De ontvangst met beide antennes is, ondanks het prijsverschil tussen de TurboWifi en de Alfa Tubu-U prima. De router van 2com.nl werkt dus ook prima met de Turbo-Wifi in tegenstelling wat op de website van hun wordt aangegeven. Een aanbod om beide routers te vergelijken werd door wiffiantennes jammer genoeg afgeslagen, omdat er volgens wifiantennes geen verschil in de filmware van beide routers was.  Op onderstaand scherm ziet u mijn routers thuis en de Alfa router links, u ziet een heel groot verschil in ontvangst.
De Alfa Tube-U met een 8dBi antenne kost €89,-, de alfaR36 router €69,-, zodat u een compleetje set heb voor € 158,- klaar bent. Voor de glasdrager betaalde ik 9,95 excl. verzendkosten. U kunt dit setje HIER bestellen, de eerste 100 bestellers krijgen i.p.v. de 8dBi antenne een 10dBi antenne voor een nog betere ontvangst.
Omdat de antenne beter boven de camper uit kan steken en ik zonder trapje de antenne wil bevestigen heb ik het volgende in elkaar gezet en dat werkt perfect.

De constructie bestaat uit de glasdrager, een 40mm pvc buis met een busje. Daarnaast twee bouten en een plaatje. De antenne en Tube-U kunnen zo uit de pvc pijp gehaald worden zodat het makkelijk op te bergen is. De USB kabel kan langs onderen door het raam naar binnen, zodat die netjes bij de achter het gordijn opgehangen router uitkomt.
Het is nu 15 november 2012 en zowel Maddy als ik zitten via de router en antenne op internet. We hebben deze ingesteld op het betaalde draadloze internet van Port Gruissan. Je kunt hier dus ook met meerdere computers (laptop, I-pad, I-pod) werken ondanks dat je moet inloggen. Dit kan omdat de router heeft een WAN (buitenkant) en een LAN (binnenkant) gedeelte heeft.  Met het WAN gedeelte maak je verbinding (via authenticatie) met het camping netwerk.  Met je PC, laptop, iPhone, tablet, etc. maak je contact met het LAN gedeelte.

WAN en LAN zijn verschillende netwerken en bij de onderlinge uitwisseling van data vindt NAT plaats.

Daardoor kun je met verschillende apparaten in de camper werken op je eigen netwerk (LAN), terwijl er op het camping netwerk (WAN) maar 1 gebruiker zichtbaar is

Ook maken we gebruik Skype om met de kinderen en kleinkinderen via video te kletsen, werkte perfect. De Alfa R36 11n 3G USB Router kan ook via een 3G of UMTS verbinding gebruikt worden
Het verschil met en zonder antenne is erg veel.
Het bereik met de Tube-U antenne is duidelijk het beste. Zoals in het schema ziet u dat het bereik maximaal is met de Tube-U, de andere antenne haal dit niet. Natuurlijk staat de Tube-U wat hoger boven de camper, door mijn constructie.
18 november staan we in Platje d’Aro, we zitten nu met twee campers op de router (vier computers) en de Tube-U antenne, Gewoon volle bak internet. Ook op de volgende plaatsen hebben we steeds prima verbinding. Is er nergens een vrij netwerk dan houdt het natuurlijk op, tenzij je gebruik maakt van een  G dongle.
Ook krijg ik vragen hoe ik de constructie heb gemaakt, dat is vrij eenvoudig, ik heb een glasdrager gekocht via internet voor  € 9.95 (Maddy vindt de kleur afschuwelijk bij de camper:-)) Vervolgens bij een doe het zelf zaak een kunststof buis met flens twee plaatjes en bouten. 10 minuten knutselen en het bouwwerkje is af. Hou wel rekening met het feit dat de glasdrager behoorlijk sterk is en ik verplaats hem dan ook zo nu en dan om geen lelijke plekken op de camper te krijgen. Ook laat ik de antenne s’nachts niet aan de camper zitten.
Onze keuze na meerdere antennes getest te hebben vindt u op wifi testen.
P1050242
P1060180
De router kan ook aangesloten worden op een simlock vrije dongel. Wij gebruiken de Onyx dongel van 2Com.
Share

37 reacties op “Tube U en router

 1. Hey Martin,

  Voor mij is dit allemaal heel nieuw en ik wou je advies vragen aangezien ik de indruk heb dat jij er el redelijk in thuis bent.
  Wij reizen altijd met de camper en tot op heden altijd binnen de EU maar zelfs dan zit je altijd met die roamingkosten.
  Wij hebben een macbook, 2 iphones en een ipad bij.
  Ik heb gezien op 2com dat ze 2 sets hebben
  http://www.2com.nl/index.php?route=product/product&product_id=139
  http://www.2com.nl/index.php?route=product/product&keyword=multiwifi&category_id=0&product_id=149

  In de eerste set zit de r36 waar ik al op meerdere plaatsen over gehoord heb.
  in de tweede zit de Alfa AIP-W512 Router waar ik nergens anders iets over vind.
  ook de antenne en de Tube zijn anders.
  Welke set zou je aanraden.
  Ik wil het gebruiken om overal (wij staan zelden op campings) op internet te kunnen gaan zonder hoge kosten.

  Ook lees ik over een 4G dongle. Waar heb je die dan voor nodig en hoe past die dan in dit verhaal.

  Is het voor een ONhandige Harry te doen om dit zelf te installeren?

  Waarom verwijs je naar 2Com in al je berichten? Is dat de betere shop? Via google kwam ik ook uit bij CDRwinkel.com.

  Sorry als ik domme vragen stel maar in dit mobiele verhaal ben ik totaal niet thuis.

  Alvast bedankt.

  • Een hoop vragen. Ik zal proberen ze zo kort mogelijk te behandelen. Ik adviseer de Tube U met de R36 router. Die gebruik ik zelf het meeste. Is het moeilijk in te stellen. Ik vind van niet als je de handleiding stapje voor stapje volgt. Deze kun je op mijn website vinden. Natuurlijk moet je wel een netwerk vinden, vrije netwerken zijn er niet in alle landen, maar wij hebben regelmatig verbinding. Daarnaast kun je in de router de dongel gebruiken. Deze moet wel passen bij de R36. Ik heb al langer contact met 2com en vind het een goed bedrijf, de jongens helpen je graag als je een probleem hebt. Ik adviseer daarom hun bedrijf.

   groet

   Martin

 2. Martin,

  Ik had onlangs besloten om een wifi-router set te kopen voor op de camping. Tegenwoordig gaan wij met telefoons, tablets en computers op pad en dan wordt het lastig om ze allemaal apart op de camping wi-fi in te loggen. Daar komt bij dat het campingsignaal op de staanplaats vaak zwak is. Ik kwam al gauw op de Alfa Tube-U(N) + R36 uit. Jouw testrapport heeft mij zeker goed geholpen om deze beslissing te nemen en ik heb erop vertrouwd dat 2com een goede firma is om te bestellen. De gratis dongle als lokkertje was hierbij ook wel aardig.
  Mijn reactie hier is tamelijk lang. Zie hem maar als een mini-testrapport, waar anderen mogelijk ook wat aan hebben.

  De set werd vlot geleverd en ik heb een constructie gemaakt met een uitschuifbare pvc-stok van de Gamma die ik juist had gekocht samen met een verfroller. Deze stok stond na het witten van het plafond nutteloos in de schuur. In plaats van de verfroller past er een pvc-buisje met een inwendige diameter van 25 mm goed klemmend op en hieraan heb ik de Tube met de bijgeleverde tie-wraps bevestigd. De stok heb ik met beugels aan de fietsendrager van de caravan bevestigd. Omdat hij uitschuifbaar is kan hij hier permanent blijven zitten.
  Nadat ik alles getest had en het goed werkte kreeg ik helaas een probleem met de Tube. Zijn gevoeligheid was ineens zeker 20 dB lager geworden dan eerst. Ik denk dat de ingangs-versterkertrap overleden was. (N.B. ik heb de Tube alleen aangezet met gemonteerde antenne, dat is belangrijk, anders kan de ingangstrap ook overlijden, maar dat was hier dus niet het geval.) Na overleg met 2com konden zij me gelukkig tijdig onder garantie een vervangende Tube toezenden, dus een bedankje aan Arjan van Lint van 2com is wel op zijn plaats. Alles werkte daarna weer uitstekend.
  Er is nog wel een puntje dat om verbetering vraagt. Ik moet dan even wat technisch worden. Bij de meeste wifi-stations meld je je met een password aan, of het netwerk is open en word je met de browser omgeleid naar een website waar je naam en password opgeeft. Ook combinaties komen voor. Er is echter ook een andere methode mogelijk. Dat heet WPA2-Enterprise (ook wel IEEE genoemd). Je moet dan bij het aanmelden op het WiFi-station al naam en password opgeven. Zoals de naam Enterprise aangeeft wordt dit vooral bij (grotere) bedrijven gebruikt. Uit mijn eigen ervaring: het eduroam netwerk, waar zowat alle grote Europese onderwijsinstellingen op aangesloten zijn, en de Hotspots van Ziggo. Het voordeel is dat je van het gedoe van inloggen op een website af bent. Alleen is Alfa hier nog niet helemaal klaar voor. De Tube heeft hier geen probleem mee, als je hem direct op je laptop aansluit. Hij komt dan met een extra IEEE tab onder de Ralink Wireless Utiity, waar je de gegevens kunt invullen. Sluit je de Tube aan op de R36, dan blijkt die er niet klaar voor te zijn. Hier ontbreekt de Enterprise (IEEE)-optie. Ik heb dit in een email aan Alfa gemeld en zij bevestigen dit. Nu maar hopen dat ze dit oplossen in een nieuwe firmware release voor de R36. Voor de volledigheid: De R36 ondersteunt enterprise wel voor het LAN-network dat je hier zelf op instelt. Vreemd, want wie heeft hier nu met zo’n kleine router behoefte aan. Je gaat toch geen hele database aanleggen voor je familie en vrienden op de camping die bij je in mogen loggen?
  Gelukkig wordt er op campings nog geen gebruik gemaakt van Enterprise, ik ben het althans nog niet tegengekomen, maar ik verwacht dat dit met de toenemende vraag naar goede beveiliging van draadloze netwerken zeker zal komen.
  Zijn er anderen die de Enterprise inlog-optie ook missen? Meld het ook bij sales@alfa.com.tw Allicht nemen ze eerder actie als er veel vraag naar is!
  Goed, mijn verhaal is tamelijk lang geworden, maar ik wil deze ervaringen graag met camperlanden delen.

  Ribo

   • Onlangs ook de R36 , Tube-U & 9 dBi outdoor in gebruik genomen.
    Thuis een test opstelling gemaakt:
    – Alfa R36
    – Tube – U
    – 9dBi Outdoor Antenna

    Op mijn iPad heb ik de App “Speed test”

    Als ik mijn iPad contact laat maken met de Ziggo router dan is mijn snelheid ongeveer:
    – download 20 tot 24 Mbps
    – upload 2.8 Mbps

    Als ik mijn iPad via de Alfa router verbind en de Alfa router met de Ziggo router dan is mijn snelheid
    – download 9 tot 10 Mbps
    – upload 2.8 Mbps
    Via de Alfa router is de snelheid dus ongeveer een factor 2 kleiner
    ==> Is hier een verklaring voor ?

     • Volgens 2Com werkt de Alfa als een soort repeater en is wordt inderdaad de snelheid gehalveerd.
      Wat betreft ontvangst van de Alfa R36 volgens programma inSSIDer als vermeld bij artikel “Tube U en Router” dit zegt iets over het signaal van de Alfa R36 zelf naar Laptop of Tablet, maar niets over de verbinding met een hotspot. Hiervoor dient te worden “ingelogd” op de Alfa R36 en met de knop “Site Survey” ziet men de externe hotspots met de signaal sterkte. Mijn Laptop ontvangt thuis 13 Wifi signalen, via de Alfa R36 met Tube U(N) slecht 8 & ben nog aan het uitzoeken hoe dit kan.

 3. Hallo Martin,
  Ik heb een awus 036h 802.11 b/g lon-range usb adapter waar ik een 10 db antenne met magneetvoet op aan kan sluiten middels een soort usb aansluitin
  Deze gebruikte ik voor mijn laptop te versterken.
  Inmiddels heb ik een samsung tablet zonder 3g en zonder usb aansluitng.
  Mijn vraag aan u is kan ik deze ook als draadloos wifi router gebruiken of moet ik daar totaal iets anders voor hebben zoja wat dan.
  Ik gebruik vrije en betaalde wifi op campings e/o camper parkeerplaatsen

 4. Hoi Martin,

  Bedankt voor je heldere test en uitleg. Voor mijn camper en thuis gebruik in de tuin ben ik op zoek naar een dergelijk setje. Ik lees dat deze ook voor 3G gebruikt kan worden. Zou ik dit systeem dus kunnen gebruiken als er geen wifi beschikbaar is via mijn iPhone? Ik weet dat er kosten aan verbonden zijn als je in het buitenland gaat internetten. Daarom koop ik vaak een week pas voor een paar euro zodat ik onbeperkt kan internetten in het buitenland. Maar als ik het goed begrijp dan zou ik dit systeem kunnen linken aan mijn telefoon om zo vervolgens op andere toestellen (ipad tablets) etc te kunnen internetten via de 3G verbinding van mijn telefoon?

  Ik kan een set kopen met als extra de Alfa AWUS036H. Hierdoor zou ik natuurlijk de beschikbare wifi moeten kunnen vinden. Echter weet ik niet of deze Alfa AWUS036H en bovenstaande systeem op 12 volt werken. Weet u dat toevallig?

  Met vriendelijke groet,

  Rein Nooijen

  • Hallo Hennie.
   De Alfa tube U werkt prima op de camping met een username en password deze campings hebben meestal een open netwerk verbinding naar de website van de camping, en moet er op deze pagina worden ingelogd voor een internet verbinding.
   Bij betaalde WI-Fi toegang moet er wel direct via de router worden in gelogd want
   je kunt maar met een toestel op een betaald account inloggen.

   Met de android AP “” Net Scan of Fing”” kun je van af je tabled de router benaderen zelf gebruik ik Net Scan je ziet dan welke poorten er openstaan. klik op poort 80 HTTP en dan kom je op de inlog pagina van de router.

   Wat betreft de Alfa AWUS036 die heeft een USB aansluiting en is dus altijd 5v dc

   Gr Egbert.

   • Egbert,

    Je noemt bij betaalde wifi …. direct via de router ingelogd worden.

    Bedoel je dat je dus geen gebruik kunt maken om dat ene internet account te delen over alle tablets, telefoons en PC’s heen?

    • Nee, wij staan nu op een betaalde plaats, je maakt met de Tube U contact met de server. Vervolgens log je met je pc, tablet etc. in op de website van de camping of camperplaats. Dus ik gebruik hier meer computers op één account.

 5. Hoi Martin,

  Bedankt voor de informatie, zeer nuttig. Ik sta zelf namelijk op het punt een TurboWifi antenne aan te schaffen. Omdat mijn vrouw en dochter graag via de telefoon communiceren (whatsapp en website’s etc.) is het wel handig met behulp van de TurboWifi antenne een hotspot ter creëren. Nou vroeg ik me af, want er zijn meer 3g 11n routers dan de Alfa-router en ook nog eens veel goedkoper, kunnen die ook gebruikt worden in combinatie met de TurboWifi antenne? Neem bijvoorbeeld de TP Link TL-MR3220 3G/3,75 G-Wireless-N-router, deze is compatibel met UMTS/HSPA/EVDO-USB-modems en deze kost nog geen 3 tientjes. Werkt dit? Alvast bedankt groet Mic

 6. Hoi Martin

  Dank je voor deze informatie!

  3 Vraagjes als a-technicus:
  1 Ik ben alleen. Heb ik dan ook een router nodig?
  2 Waarvoor heb ik een alfa onyx umts 3g dongle nodig? Kan dat niet gewoon via mijn lap-top, omdat het via wifi gaat?
  3 Ik zag dat ik het via jou-w website alles kon bestellen, behalve de dongel?

  Alvast hartelijk bedankt en heel veel groeten van Nonny

  • P.S. Je schrijft: ”De constructie bestaat uit de glasdrager, een 40mm pvc buis met een busje. Daarnaast twee bouten en een plaatje. ”
   Wat bedoel je met een ”busje”? En moet je niet 2 plaatjes hebben met de glasdrager ertussen?

   Hartelijke groeten van Nonny

  • Hoi Martin

   Dank je!

   Nog even een vraagje: Waarvoor heb ik een alfa onyx umts 3g dongle nodig? Kan dat niet gewoon via mijn lap-top, omdat het via wifi gaat?

   Hartelijke groeten van Nonny

   • P.S. Ik zie het al op de website om de spullen te bestellen: ”Alfa Network Onyx 3G Dongle

    Deze optionele dongel is aan te sluiten op de R36 en maakt gebruik van het aanwezige UMTS signaal om te kunnen internetten indien er geen wifi ontvangst mogelijk is.

    Hierdoor onstaat de mogelijkheid om uw 3G / UMTS verbinding met meerdere gebruikers te delen.

    (Let wel: Vereist data sim kaart met data abonnement en of prepaid tegoed).”

    Is dus alleen van belang bij meerdere gebruikers en een router op 1 dongle. Dag.

 7. Hallo Martin
  Heb de kit ook in huis. Kun je nog wat meer informeren over alles
  wat met alfa onyx umts 3g dongle te maken heeft.Die heb ik nog niet.
  En dan mer name een prepaid simkaart in b.v Spanje
  waar koop je die gemakkelijk?
  Groet Hans Geertse uit Baarland

 8. Hallo Martin, dat heb je mooi gemaakt, ik heb een Ipad waar ik niks op aan kan sluiten dus dat draadloos sisteem is mooi, ik denk dat ik me ook zo iets aanschaf.
  Een turbo antenne en zoon draadlose router.
  Gr.W.

Geef een reactie