Tips Overwinteren / langer op reis.

Steeds meer mensen gaan overwinteren in landen als Spanje, Portugal, Marokko en Turkije. Als je dat op een camping gaat doen hoef je niet zoveel vooruit te regelen. Wil je net als wij vrijstaan, dan moet je toch aan een aantal zaken denken. Als je in die landen vrijstaat, zijn er niet overal voorzieningen om je chemisch toilet legen, gas te tanken, water in te nemen en natuurlijk geen stroomaansluitingen.Wij hebben ondertussen al vaker reizen van meerdere maanden gemaakt onder andere richting Frankrijk, Spanje en Portugal en dat is goed bevallen. Wij maken van onze reizen verslagen, deze kunt u hier lezen.

Bedenk dat als u langer op reis bent, het gevolgen kan hebben voor allerlei zaken, zoals uw verzekering, vervaldata, APK en bij langer dan 8 maanden voor de inschrijving in het bevolkingsregister. (zie onze cheklist).

ANWB

Voor mensen die met vakantie naar het buitenland (binnen Europa) gaan is het advies om Wegenwacht Europa Standaard te nemen (hier zit vervangend vervoer bij)

Daarbij hebben ze nog de Kampeerwagen Service Buitenland nodig voor als ze in een  camper rijden én de Aanhangwagen Service Buitenland als ze met een caravan/aanhangwagen rijden.

Meer tips en adviezen staan op :

Elektra.

Voor we aan deze reizen begonnen hebben we een aggregaat gekocht. Veel mensen hebben een hekel aan een aggregaat, maar als je gaat overwinteren en vrij staat, is het zonder aggregaat of andere voorziening heel lastig. Er zijn soms meerdere dagen dat je weinig tot geen zon hebt. Daarom hebben de meeste overwinteraars een aggregaat of een brandstofcel. Gebruik hem met mate. Daarnaast is een zonnepaneel onontbeerlijk, wij hebben een 100 en een 85 Watt daglichtpanelen op de camper en twee 80 watt gel-accuus. Veel mensen gebruiken ook draagbare panelen die je op de zon kunt richten, wat natuurlijk een goed resultaat oplevert. Kijk bij aanschaf van panelen goed naar de kwaliteit. De beste panelen werken ook onder een hoek. Nadeel van losse panelen is dat je niet weg kunt rijden als de panelen buiten staan.

Ook is het verstandig om te zorgen dat de camper beveiligd is tegen piekspanningen. Dit gebeurd zo nu en dan in overwinterlanden en kan zorgen voor schade aan bijv. de koelkast. Soms merkt u dat de koelkast steeds op gas gaat i.p.v. 230Volt. Dan is er vaak te weinig spanning, u kunt dan beter volledig op gas overschakelen.

Medicijnen.

Voor we vertrekken overleggen we met onze huisarts en de ziektekostenverzekering of we voor enkele maanden medicijnen mee kunnen krijgen, dat is bij ons geen probleem. Bij de apotheek vragen we dan gelijk om een medische verklaring voor het geval de douane meer wil weten.

Water.

Water is overal in ruime mate te vinden, wel moet je alle mogelijke aansluitingen hebben.  Dus koop iedere aansluiting die je vinden kunt, denk aan die van gardena, maar ook andere soorten voor bijv. kranen zonder kraag. Daarnaast een gieter of jerrycan waarmee je water kunt halen omdat je niet altijd bij je camper kunt komen met een slang. Kun je geen water vinden dan mag je vaak, als je tankt, wel water tappen bij het benzine station. Geef dan een fooi van ongeveer 2 tot 4 euro. Omdat het water onderweg weleens iets verder gehaald moet worden, gebruiken wij daarvoor de scooter, een fiets kan natuurlijk ook. Bedenk dat het water weleens niet zo zuiver is als hier. Ik heb dan ook een gieter met een filter erin en wij drinken het water niet. We gebruiken het wel voor koken e.d. Zie in dit kader ook onze pagina over water.

Gas.

Natuurlijk haal je het al die maanden niet met twee gasflessen en zul je gas moeten kopen. Gasflessen laten vullen kan soms, maar is altijd lastig. Kies je daarvoor, dan vind je hier gasvuladressen. Een andere optie is in het land dat je bezoekt een fles kopen, in Spanje moet daarvoor je camper gekeurd worden. Wij kozen voor twee aluminium LPG flessen met buitenaansluiting (zorg wel voor een filter). Zie inbouwen LPG. Je kunt dan bij iedere LPG (GPL) pomp tanken, wij hebben deze GPL stations in onze Navigatie gezet. LPG bestaat uit propaan en butaan. Bedenk dat je s’winters eerst door streken komt waar het vriest. Butaan werkt dan vaak niet. Wij tanken dan ook na oktober de flessen vol, zodat we winter LPG hebben. Deze bevat meer propaan. Heb je een station in de buurt waar je zuiver propaan kunt tanken is dat handiger.  Met twee flessen kom je wel in de landen waar het warmer is. Wij hebben dan ook geen automatisch omschakelmechanisme tussen zitten. Zorg ook voor de noodzakelijk LPG vulnippels, voor Spanje bijv. de Euronippel. LPG tankstations vind je eenvoudig via de App of website Mylpg.eu

Toilet.

Altijd een heikel punt en iets wat niet besproken wordt. Toch moet je ook regelmatig je toilet legen. Je kunt het toilet cassette legen in iedere toilet of daar toe bestemde sanivoorziening.(parkeerplaatsen autowegen, openbare toiletten ). Leeg hem nooit in een hemelwaterriool, buiten dat dat asociaal is, is het strafbaar als milieudelict. (Hoge boetes in heel Europa). Een tweede toilet cassete is vaak handig. Moet je echt lossen en is er geen toilet in de buurt dan maken veel mensen gebruik van een rioolput (geen hemelwaterput).

P1050498

Je opent het putdeksel en gooit je cassetank te leeg. Om deze deksels te openen heb je een putdekselhaak nodig of iets met haakjes aan.  Zorg wel dat je dit op een plaats doet waar het verkeer er geen last van heeft. Op plaatsen waar veel campers staan zit er vaak al een touwtje aan. Dumpen in de natuur is natuurlijk uitgesloten en strafbaar (Ook zonder toevoegingen!!!!). Bedenk er wel bij dat veel mensen niet begrijpen dat je zo handelt!

Wassen.

In de meeste landen vind je wasserettes, waar je s’morgens je was brengt en hem s’avond op kunt ophalen. De kosten van wassen en drogen zijn heel beperkt. Was dus niet op parkeerplaatsen met wasmachines en centrifuges. Op die manier draag je bij aan het verbieden van vrij staan en kijken veel camperraars je daarvoor met de nek aan. Niet doen, laat die apparaten lekker thuis. Soms zijn er openbare wasplaatsen te vinden, waar je weer wel de was kunt doen. Zoals hier!

Geld.

Pinnen is tegenwoordig helemaal in, ook winkels geven er vaak de voorkeur aan. Maar als u op reis bent moet u altijd over geld kunnen beschikken en daar schort het tegenwoordig nogal eens aan. Door bijv. d’Dos aanvallen en andere oorzaken worden de bankwebsites via internet zo nu en dan platgelegd. Leg maar eens aan de pomp of aan een restauranthouder uit dat je nu even niet pinnen kunt. Dat gaat niet werken dus een hoeveelheid contact geld is handig en noodzakelijk. Kijk thuis tijdig of uw pasjes niet verlopen terwijl u op reis bent. Dan voor de reis zorgen dat u nieuwe pasjes krijgt. Verlopen kreditkaarten werken wel, maar veel bedrijven accepteren ze niet. Ook wordt een enkele keer een pasje ingeslikt bij een geldautomaat. Laat een dergelijke pas onmiddellijk blokkeren. (Zorg voor een of meerdere extra pasjes). Bewaar die niet samen.

Sateliet-schotel.

Doordat Astra1 hoofdzakelijk op Midden-Europa richt en u zich in Spanje, Portugal, Griekenland bevind kijkt de antenne als het ware schuin naar de satelliet.
De moderne ontvangsttechniek vangt dit grotendeels op, in uitzonderlijke gevallen moet er een handmatige correctie van de “LNB” plaatsvinden.De LNB iets verdraaien.
Op de LNB is vaak een graadverdeling.

Zuid-Spanje +10 graden
Portugal +20 graden
Marokko +30 graden
Canarische eilanden +40 graden
Turkije, West-Rusland -10 graden

Veiligheid

Omdat de kans als je vrij staat, en je camper weleens alleen laat, de kans op inbraak iets groter is hebben wij een aantal voorzieningen aan de camper aangebracht,  zie beveiliging. Het belangrijkste is echter dat je er rekening mee houdt dat de meeste inbraken langs autosnelwegen en bij grote supermarkten gebeuren. Laat de camper daar dan ook niet alleen of vermijd die plaatsen. Wij gaan meestal met de scooter om boodschappen. Bij overwinteren is een scooter overigens erg handig.

Vrij staan en gedrag.

Een aantal overwinterraars staan langere tijd op één plaats en beschouwen dat als ‘hun’ eigendom. Ik kreeg eens te horen, toen ik op een parkeerplaats stopte dat ik in hun zonnetje stond en ook nog eens dat ze op deze plaats Jeu de Boules speelden. En dat op een openbare parkeerplaats. Naar onze mening slaan zulke mensen de plank volledig mis en verpesten ze het vrij staan. Stel u voor u parkeert in Nederland op een parkeerplaats en iemand zegt dat tegen u dat u in hun zonnetje staat. Dan verklaar je die toch voor gek!!! In het buitenland is dat hetzelfde.

Als je vrij staat besef dan dat je gast bent en je als gast dient te gedragen. We moeten zuinig zijn op zulke plaatsen.

Er komen steeds meer campers en steeds meer mensen gedragen zich op vrije plaatsen alsof ze op een camping staan. Op vrije plaatsen mag u parkeren en niet kamperen, alhoewel soms een stoeltje of bij erg warm weer een luifel soms kan. Maar niet meer dan dat.

Zie ook:

Share