Kroatië (Kroatisch: Hrvatska), officieel Republiek Kroatië (Republika Hrvatska), is een Zuid-Europees land, begrensd door Slovenië en Hongarije in het noorden, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in het zuiden en Servië in het oosten. In het westen ligt de Adriatische Zee, waar de Kroatische territoriale wateren grenzen aan deze van Italië. Geografisch is Kroatië gedeeltelijk gelegen op het Balkanschiereiland. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Pannonische vlakte en de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door de Dinarische Alpen. De hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Split, Osijek en Rijeka.

Het Kroatische landschap is afwisselend en omvat onder meer:

  • graslanden, meren en heuvels in het continentale noorden en noordoosten (Centraal-Kroatië en Slavonië, deel van de Pannonische vlakte);
  • dichtbebost berggebied bij Lika en Gorski Kotar, deel van de Dinarische Alpen;
  • rotsachtige kustlijn langs de Adriatische Zee (Istrië en Dalmatië);
  • talloze eilanden in de Adriatische Zee.

Kroatië telt een groot aantal nationale parken en natuurparken. Er zijn meer dan duizend Kroatische eilanden, waarvan Cres en Krk de grootste zijn. Het klimaat is afwisselend. In het noorden en oosten heerst een landklimaat, langs de kust is het klimaat mediterraan.

Douanebepalingen

Er worden geen beperkingen gesteld aan persoonlijke bezittingen die men meeneemt naar Kroatië en de douane bepalingen zijn zover als mogelijk afgestemd op die van de EU-landen. Aan Kroatisch geld mag u slechts 2000 Kuna in en uitvoeren. Professionele en zeer technische apparaten (zoals bijvoorbeeld duikspullen en professionele fotoapparatuur) moet u bij binnenkomst door de douane laten registreren. De uitvoer van Kunstvoorwerpen is aan strenge regels onderworpen en hangt veelal af van de soort kunst of antiek. Het beste kunt u hierover bij de Ambassade informeren.

Vrij overnachten.

Volgens de huidige regelgeving is het niet toegestaan om te kamperen buiten de aangewezen campings en gebieden. Dit soort activiteiten wordt geregeld door de Kroatische wet Tourisme uitgegeven door Kroatische Ministerie van Toerisme. Volgens d kan een boete van maximaal 3000 HRK (Kroatische valuta) worden opgelegd. Lokale overheden kunnen plaatsen aanwijzen waar dit niet van toestemming is.

Verkeer.

Alcohol.

Het alcoholpercentage in Kroatië is 0, dus er mag geen druppel acohol in het bloed aanwezig zijn.

Puntensysteem

Het landheeft een puntensysteem dat ook voor buitenlanders geldt. Met negen punten in twee jaar mag je negen tot twaalf maanden geen auto meer rijden op Kroatisch grondgebied. Daarnaast komen er natuurlijk boetes bij.

Handige links:

 

Share