Denemarken.

Denemarken (Denmark) is een land in Scandinavië (Europa) dat enkel grenst aan Duitsland. Onder Deens landgebied vallen ook nog Bornholm, de Faeröer Eilanden (nabij Schotland), Groenland en een deel van de Noord-Friese Waddeneilanden. Tot de onafhankelijkheid in 1944 behoorde ook IJsland toe aan Denemarken. De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Een aantal grote steden in Denemarken zijn: Århus, Odense, Aalborg en Esbjerg. Denemarken staat bekend om het beeld van de kleine zeemeermin, vuurtorens, havens, windmolenparken, veel strandjes en de uitgestrekte weilanden. Veel stranden zijn ook uitstekend geschikt om te duiken. Grote trekpleister van het land is Legoland. Dit is een attractiepark waar alles van Legoblokjes is gebouwd. Veel Nederlandse boeren hebben in Denemarken een boerenbedrijf opgezet. Dit komt veelal door de grond. In Denemarken is het makkelijker een groot boerenbedrijf op te zetten dan in Nederland.

Klimaat

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. In februari schommelt de temperatuur rond de 0 °C. Gemiddeld valt er 600 mm neerslag per jaar. De droogste periode is tussen eind april en begin juni. Als de wind ’s winters uit het oosten waait, kan het zeer koud worden, tot -31 °C. ’s Zomers kan de temperatuur door diezelfde oostenwind oplopen tot meer dan 35 °C.  De wind uit de Noord-Atlantische Oceaan (een warme oceaanstroom) verzekert gewoonlijk een vrij mild klimaat, maar soms raakt de Oostzee met ijs bedekt waardoor warmere wateren worden afgesneden en de winter streng is.

Geld

In Denemarken wordt betaald met de Deense kroon (DKK). De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op wisselkoersen.nl

Tolwegen.

De wegen in Denemarken zijn tolvrij. Alleen voor de Grote Beltbrug in Denemarken tussen Funen en Sjælland en voor de Sontbrug (Øresundsbron) die Denemarken met Zweden verbindt, moet tol betaald worden. Alleen voor de Grote Beltbrug in Denemarken tussen Funen en Sjælland en voor de Sontbrug  (Øresundsbron) die Denemarken met Zweden verbindt, moet tol betaald worden. Meer informatie vindt u hierover bij de ANWB

Overnachten.

In Denemarken mag je in principe parkeren en in de camper verblijven op alle plaatsen waar een auto ook mag parkeren. Dit betekent dat het ook mag op picknickplaatsen. U mag nergens overlast op welke wijze dan ook veroorzaken.  De parkeerplaats moet wel een lang parkeren toestaan. Men spreekt over lang parkeren als dit meer dan 48 uur is. Het is niet toegestaan om wiggen, keggen, luifel, tafels, stoelen, barbecue neer te zetten of te gebruiken. Sta je bij een park of picknickplaats dan mag dat natuurlijk wel in het park of op die picknickplaats “.

Het bord “Camping verboden” betekent niet dat het parkeren van een camper, met of zonder accommodatie verboden is. Het benadrukt alleen het algemene verbod om op de openbare weg te kamperen. Er kunnen meer lokale beperkingen zijn, hier zult u ter plaatse naar moeten informeren bij de politie en andere autoriteiten.

Particuliere camperplaatsen

Bovenstaande geldt niet voor particuliere parkeerterreinen en andere particuliere terreinen. In de winkel parkeerplaatsen, havengebieden, campings, boerderijen etc. Hier kunt u de eigenaar om toestemming vragen om te overnachten. Zorg dat u zich aan bovenstaande regels houd, doet u dat niet dan is parkeren verboden.

Daarnaast is op de website van de Danish Autocamper Association gedetailleerde informatie te vinden over 400 toegankelijke standplaatsen in Denemarken. Negentig procent van de campings beschikken over camper faciliteiten. Daarnaast geeft de Deense camper vereniging, de DACF,  jaarlijks de “Nordic CamperGuide” uit, een gids met meer dan 800 voordelige camperplaatsen bij boeren, jachthavens, privé-adressen enz. in Scandinavië en Estland. De CamperGuide verschijnt in het voorjaar en is te koop bij de Deense VVV-kantoren. Ook op de website Visit Denmark vind je veel camperplaatsen.

Sanivoorzieningen.

Op bijna alle parkeerplaatsen langs de snelwegen zijn sanivoorzieningen.

Douane.

  • geldig paspoort of identiteitskaart (kinderen eigen pas of kaart);
  • rijbewijs + autopapieren een groene kaart is aan te bevelen;
  • invoerbelasting: grote hoeveelheden EU-producten voor persoonlijk gebruik zijn toegestaan, bijv. 800 sigaretten, 90 liter wijn of 10 liter sterkte drank. (bezoekers van buiten de EU gelden andere bepalingen).

Quick Stop

Meer dan 200 campings (oftewel ruim 65% van de campings van DK-CAMP) nemen nu deel aan de QuickStop-regeling. Het is dus eenvoudig om een camping te vinden wanneer je met de camper door Denemarken reist. Een QuickStop-overnachting geldt voor twee personen met een camper en is goedkoper dan een gewone campingovernachting. Je kunt dan wel pas na 20.00 uur inchecken en moet de volgende dag uiterlijk om 10.00 uur weer vertrekken. Je kunt inchecken op de camping na 20.00 uur en moet de volgende dag uiterlijk om 10.00 uur vertrekken. Je kunt gebruik maken van de sanivoorzieningen en alle voorzieningen op de camping. Meer informatie vindt u hier

Onze ervaringen in Denemarken, klik hier!

Links:

 

Share